Logo

Χαλαρώστε το μυαλό σας με 8 απλές κινήσεις



 
 

brnstrss_30-6-2011Η Jan Chozen Bays, δασκάλα διαλογισμού, η οποία ζει σε ένα Ζεν μοναστήρι στο Όρεγκον, θεωρεί ότι η γαλήνη του μυαλού είναι κάτι που όλοι μας μπορούμε να επιτύχουμε βήμα – βήμα.

Σύμφωνα με την Bays, βοηθώντας το μυαλό μας να απαλλαγεί από το στρες, μπορούμε να εκτελούμε τα καθήκοντά μας με πιο επιδέξιο τρόπο, γινόμαστε περισσότερο ανθεκτικοί συναισθηματικά και βελτιώνουμε τις σχέσεις μας.

Στο νέο της βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σύντομα, η Bays αποκαλύπτει μια ολόκληρη σειρά από εύκολες δραστηριότητες που μπορεί να ενσωματώσει κανείς στην καθημερινή του ζωή ώστε να επιτύχει αυτή την ήρεμη πνευματική κατάσταση:

brsh_30-6-20111. Χρησιμοποιήστε το μη κυρίαρχο χέρι σας 

Χρησιμοποιήστε το μη κυρίαρχο χέρι σας για να εκτελέσετε κάποια συνηθισμένα καθήκοντα κάθε μέρα, όπως, για παράδειγμα, να βουρτσίσετε τα δόντια σας, να χτενίσετε τα μαλλιά σας ή ακόμα και να φάτε.

Εάν σας αρέσουν οι προκλήσεις, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το μη κυρίαρχο χέρι σας για να γράψετε ή να φάτε το γεύμα σας με chopsticks!

 

btflrs_30-6-20112. Μην αφήσετε πίσω σας κανένα ίχνος

Επιλέξτε ένα δωμάτιο του σπιτιού σας και για μία εβδομάδα προσπαθήστε να μην αφήσετε κανένα ίχνος που να υποδηλώνει ότι έχετε χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο χώρο. Για τους περισσότερους ανθρώπους λειτουργεί καλύτερα το μπάνιο ή η κουζίνα.

Αν έχετε κάνει κάτι σε εκείνο το δωμάτιο – πχ μαγειρέψατε ένα γεύμα ή κάνατε ντους – καθαρίστε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήσετε κανένα σημάδι ότι βρισκόσασταν εκεί – εκτός ίσως από τη μυρωδιά του φαγητού ή το άρωμα του σαπουνιού.

 

xtrwrd_30-6-20113. Εξαλείψτε τις «πρόσθετες» λέξεις από το λεξιλόγιό σας

Προσέξτε ποιες «πρόσθετες» λέξεις και φράσεις χρησιμοποιείτε καθημερινά και προσπαθήστε να τις αποβάλετε από το λεξιλόγιό σας.

Οι «πρόσθετες» λέξεις είναι εκείνες που εισάγονται στο λεξιλόγιο μας από καιρό σε καιρό και δεν προσθέτουν κανένα νόημα σε αυτό που λέμε, όπως οι: «αχ», «λοιπόν», «βασικά», και «ξέρεις».

Εκτός από την εξάλειψη των «πρόσθετων» λέξεων, δείτε αν μπορείτε να παρατηρήσετε γιατί έχετε την τάση να τις χρησιμοποιείτε, σε ποιες περιπτώσεις το κάνετε και για ποιο σκοπό.

hnd_30-6-20114. Εκτιμήστε τα χέρια σας

Αρκετές φορές την ημέρα, όταν τα χέρια σας είναι απασχολημένα, κοιτάξτε τα σαν να ανήκαν σε έναν ξένο. Κοιτάξτε τα, επίσης, όταν είναι ακίνητα.

 

 

 

tfd_30-6-20115. Μην κάνετε τίποτε άλλο όσο τρώτε

Αυτή την εβδομάδα, την ώρα που τρώτε ή πίνετε κάτι, μην κάνετε τίποτε άλλο. Καθίστε και πάρτε το χρόνο να απολαύσετε αυτό που τρώτε, ανοίγοντας, ταυτόχρονα, όλες σας τις αισθήσεις. Κοιτάξτε τα χρώματα, τα σχήματα, τις υφές, την επιφάνεια του φαγητού σας. Γευτείτε το στο στόμα σας και ακούστε τους ήχους του φαγητού και του ποτού.

 

cmplm_30-6-20116. Κάντε κομπλιμέντα στους ανθρώπους που αγαπάτε

Μία φορά την ημέρα, σκεφτείτε κάποιον κοντινό σας άνθρωπο – ένα μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή έναν συνάδελφο – και κάντε τους μια πραγματική φιλοφρόνηση.

Όσο πιο κοντινό σας είναι αυτό το πρόσωπο (οι ξένοι δεν μετράνε) και όσο πιο συγκεκριμένη είναι η φιλοφρόνηση, τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα: «Εκτιμώ τον τρόπο που απαντάς πάντα χαρούμενα στο τηλέφωνο».

Δεχθείτε, επίσης, τις όποιες φιλοφρονήσεις σας δίνουν οι άλλοι. Ερευνήστε τον σκοπό των φιλοφρονήσεων και την επίδραση που έχουν επάνω σας.

bckps_30-6-20117. Συνειδητοποιήστε τη στάση του σώματός σας

Συνειδητοποιήστε την στάση του σώματός σας αρκετές φορές την ημέρα.

Αυτό έχει δύο πτυχές: Η πρώτη σημαίνει να συνειδητοποιήσετε την στάση στην οποία βρίσκεστε και το πώς την αισθάνεται το σώμα σας εσωτερικά. Για παράδειγμα, αν κλείσετε τα μάτια σας, ποιες είναι οι ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι είστε όρθια, καθιστή ή ξαπλωμένη; Πού νιώθετε πίεση ή κίνηση στο σώμα σας;

Η δεύτερη πτυχή σημαίνει να παρατηρείτε και να προσαρμόζετε τη στάση του σώματός σας πολλές φορές την ημέρα. Εάν καμπουριάζετε, ισιώστε απαλά τον κορμό σας.

phnrng_30-6-20118. Κάντε παύση όταν χτυπά το τηλέφωνο

Κάθε φορά που ακούτε το τηλέφωνο να χτυπάει, σταματήστε αυτό που κάνετε και πάρτε 3 βαθιές αναπνοές για να καθαρίσετε το μυαλό σας πριν απαντήσετε.

Εάν δουλεύετε σε ρεσεψιόν, μπορεί να χρειαστεί να μειώσει τις αναπνοές σε 2. Το θέμα είναι να σταματήσετε ό,τι κάνετε εκείνη την ώρα και να πάρετε τουλάχιστον μία βαθιά αναπνοή πριν απαντήσετε στο τηλέφωνο.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις