Logo

Εννέα θάνατοι από το φάρμακο Phenazepam που πωλείται διαδικτυακά



 
 

dngdrg_8-7-2011Ένα ψυχοτρόπο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας και του άγχους στη Ρωσία, χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο καταχρηστικά από τους νέους σε αρκετές χώρες, λένε οι ερευνητές.

Το Phenazepam αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1970 για τη θεραπεία της επιληψίας, του συνδρόμου στέρησης αλκοόλ, της αϋπνίας και του άγχους και είναι ένα φάρμακο το οποίο χορηγείται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής σε αρκετές χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλοκ.

Δεν συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όπου το συγκεκριμένο φάρμακο δεν ελέγχεται, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να το αγοράζουν νόμιμα μέσω του διαδικτύου και να γίνεται κατάχρησή του.

Έτσι στη Βρετανία έχουν σημειωθεί, μέχρι τώρα εννέα θάνατοι.

Το Phenazepam έχει παρόμοια κατασταλτική επίδραση με το Valium και μπορεί να κάνει τον χρήστη να αισθανθεί υπνηλία και έλλειψη συντονισμού.

Σε επιστολή τους προς την British Medical Journal (BMJ), οι ερευνητές δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται και ως υποκατάστατο παράνομων φαρμάκων.

«Το Phenazepam μπορεί να αγοραστεί νόμιμα στο διαδίκτυο, γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο και πιο ευρέως ως υποκατάστατο των ελεγχόμενων βενζοδιαζεπίνων ή των συνθετικών φαρμάκων», λέει ο Δρ. Peter Maskell, λέκτορας ιατροδικαστικής τοξικολογίας και προσθέτει: «Όπως συμβαίνει και με τις άλλες βενζοδιαζεπίνες, το Phenazepam μπορεί να είναι εθιστικό και ο συνδυασμός του με άλλα φάρμακα ή αλκοόλ είναι επικίνδυνος».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-7-2011 από directNEWS.gr

 

Τελευταίες Ειδήσεις