Logo

ΣτΕ: Οι ένστολοι μπορούν να έχουν τατουάζ αλλά όχι σε εμφανές σημείο



 
 

eidikos frouros 9-5-2014Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε δύο ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι διεγράφησαν από τον πίνακα επιτυχόντων, επειδή είχαν τατουάζ...

Με δύο αποφάσεις του (1722 και 1723/2014), το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε, ότι οι ένστολοι μπορούν να έχουν τατουάζ, αρκεί αυτό να μην βρίσκεται σε εμφανές σημείο του σώματός τους και η απεικόνισή του να μην προκαλεί, αλλά και να είναι συμβατή με την ουδετερότητα που το Σύνταγμα επιβάλλει για τους ενστόλους.

Ειδικότερα, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, αποφάνθηκε ότι επιτρέπεται να προβλεφθεί νομοθετικά ότι η δερματοστιξία «συνιστά λόγο αποκλεισμού του υποψηφίου από τον διαγωνισμό για την πρόσληψη ειδικών φρουρών, εφόσον όμως αυτό είναι και με την ενδυμασία εξωτερικά εμφανής και επί πλέον οι σχετικές απεικονίσεις ως εκ του περιεχομένου τους είτε αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου είτε προκαλούν κατά τρόπο ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους».

«Η δερματοστιξία συνιστά λόγο αποκλεισμού του υποψηφίου, εφόσον όμως αυτή είναι και με την ενδυμασία εξωτερικά εμφανής και επί πλέον οι σχετικές απεικονίσεις ως εκ του περιεχομένου τους είτε αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των αστυνομικών υπαλλήλων είτε προκαλούν κατά τρόπο ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους», αναφέρεται στις αποφάσεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν οι δικαστές του ΣτΕ με τις δύο αποφάσεις τους ότι «μόνη η ύπαρξη δερματοστιξίας δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού  από την σχετική διαδικασία επιλογής», αλλά απαιτείται να συντρέχουν και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή να είναι με την ενδυμασία εξωτερικά εμφανής, κ.λπ.

Το ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακυρώσεως των δύο υποψηφίων ειδικών φρουρών και ακύρωσαν ως μη νόμιμα αιτιολογημένη τη μη πρόσληψή τους.

Οι προσφεύγοντες συμμετείχαν σε διαγωνισμό για την πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών, το 2009. Η προκήρυξη του διαγωνισμού όριζε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υγεία, άρτια σωματική διάπλαση και να μην έχουν τατουάζ στο σώμα τους.

Οι δύο υποψήφιοι περιελήφθησαν στους πίνακες επιτυχόντων  και κλήθηκαν σε υγειονομικές εξετάσεις, αθλητικές δοκιμασίες, κ.λπ. Όμως από την υγειονομική επιτροπή κρίθηκαν ακατάλληλοι για πρόσληψη λόγω των τατουάζ που είχαν (ο ένας από του δύο είχε το τατουάζ στην αριστερή κνήμη).

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε αποφανθεί ότι η υπουργική απόφαση που δεν επιτρέπει να προσλαμβάνονται ως ειδικοί φρουροί όσοι έχουν τατουάζ, είναι συνταγματική, λόγω της ιδιαιτερότητας των καθηκόντων τους και η διαγραφή τους από τους καταλόγους των επιτυχόντων είναι νόμιμη.

Αντίθετα, ο ΣτΕ έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση δεν είναι ορθή και ακύρωσε την παράλειψη προσλήψεως των δυο υποψηφίων ειδικών  φρουρών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-5-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις