Logo

Πρωτοδικείο: Αποζημίωση για το θάνατο κρατούμενης από ναρκωτικά



 
 

apozhmiwsh_8-8-2011Αποζημίωση για το θάνατο κρατούμενης από χρήση ναρκωτικών υποχρεώνεται να καταβάλλει, με δικαστική απόφαση, το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υπόθεση αφορά την περίπτωση 22χρονης που κρατούνταν στο κελί «80» των φυλακών Κορυδαλλού, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή, λόγω χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Οι γονείς και ο αδελφός της άτυχης κοπέλλας προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, το οποίο με την 1881/2001 απόφασή του, επιδίκασε υπέρ τους ποσό 440.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικαστική κρίση, το Ελληνικό Δημόσιο «υπέχει ευθύνη αποζημίωσης» για τον αιφνίδιο θάνατο της 22χρονης, γιατί τα αρμόδια όργανά του - οι υπεύθυνοι των φυλακών στην προκειμένη περίπτωση -άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους.

Η πλημμέλεια των υπευθύνων των φυλακών συνίσταται στο γεγονός ότι δεν μερίμνησαν, ώστε να αποτραπεί η εισαγωγή των ναρκωτικών μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Ειδικότερα, στην απόφαση επισημαίνεται ότι οι σωφρονιστικές υπάλληλοι δεν αντιλήφθηκαν τον άμεσο κίνδυνο ζωής για τις κρατούμενες, καθώς δεν έδειξαν την επιμέλεια και την προσοχή που απαιτείται.

Συγκεκριμένα, οι σωφρονιστικές υπάλληλοι, κατά την κρίση του δικαστηρίου θα έπρεπε να είχαν υποβάλλει τις κρατούμενες σε εξέταση, για να διαπιστωθεί εάν είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Με βάση αυτό το σκεπτικό το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας επιδίκασε αποζημίωση 180.000 ευρώ για κάθε έναν από τους δυο γονείς και 80.000 ευρώ για τον αδελφό της θανούσης.

Σημειώνεται, ότι η 22χρονη βρέθηκε νεκρή στο κελί της το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου 2002.

Στο ίδιο κελί, την ίδια ημέρα, βρέθηκε νεκρή μια ακόμη συγκρατούμενή της, και μια τρίτη κρατούμενη σε κωματώδη κατάσταση.

Η 22χρονη ήταν προφυλακισμένη και περίμενε να δικαστεί για το αδίκημα της κατοχής και χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Πριν προφυλακιστεί είχε προσπαθήσει να γλυτώσει από τα ναρκωτικά, παρακολουθώντας πρόγραμμα απεξάρτησης στο κέντρο θεραπείας «Έξοδος».

Ήταν άριστη σπουδάστρια, γνώριζε ξένες γλώσσες, αθλούταν για χρόνια και ήλπιζε ότι θα ξαναφτιάξει τη ζωή της.


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-8-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις