Logo

Παύση με καθυστέρηση για τον υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Κύπρου



 
 

argyroy_11--8-2011Την παύση του υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγου Σάββα Αργυρού αποφάσισε, με ένα μήνα καθυστέρηση από την τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.

Μερίδα του Κυπριακού τύπου χαρακτηρίζει την καθυστέρηση "σκανδαλώδη", καθώς μέχρι την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο αντιστράτηγος Σάββας Αργυρού δεν μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα ούτε μπορούσε να κινηθεί εναντίον του η οποιαδήποτε  πειθαρχική διαδικασία, για τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου.

Το κώλυμμα, ως προς τη διενέργεια έρευνας, για τις τυχόν ευθύνες του κ. Αργυρού  είχε να κάνει ακριβώς με τον τρόπο διορισμού του υπαρχηγού που γίνεται - όπως και η επιλογή του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς - απευθείας από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, φαίνεται πως η απομάκρυνση του κ. Αργυρού επιβλήθηκε από την πορεία των ανακρίσεων για την υπόθεση της έκρηξης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε η ανάγκη να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικά αδικήματα, στα οποία, ενδεχομένως να εμπλέκεται και ο συγκεκριμένος αντιστράτηγος.

Την παύση του κ. Αργυρού πρότεινε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο υπάγεται ο υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Μάλιστα, λέγεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταβλήθηκε προσπάθεια να πεισθεί ο κ. Αργυρού να αποχωρήσει οικειοθελώς, όπως συνέβη και με τον Πέτρο Τσαλικίδη.

Όμως, ο κ. Αργυρού δεν δεχόταν να αποχωρήσει οικειοθελώς, προβάλλοντας τον επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα τον ενοχοποιούσε.

Άλλωστε η δική του εκδοχή ήταν ότι ο ίδιος δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, όταν κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής Άμυνας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Πολίτης", υποστήριξε ότι δεν θυμόταν ποιοι πρότειναν ως ασφαλή χώρο φύλαξης τη βάση στο Μαρί, επισημαίνοντας ότι δική του δουλειά ήταν απλά να ακολουθεί τις διαταγές του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Το Υπουργικό Συμβούλιο βλέποντας ότι ο κ. Αργυρού δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί αποφάσισε την Τετάρτη την παύση του, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Αίτημα προς το Γενικό Εισαγγελέα για σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής

Την ίδια ώρα οι γονείς των δίδυμων κληρωτών αδελφών Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου, που σκοτώθηκαν στο Μαρί, με επιστολή τους προς τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη ζήτησαν έρευνα από ανεξάρτητη επιτροπή.

Συγκεκριμένα, οι γονείς των δύο αδελφών υποστηρίζουν ότι υπήρξαν παραλείψεις, ελλείψεις, παρατυπίες και λάθη στη μέχρι τώρα διερεύνηση της υπόθεσης, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις όποιες ποινικές διώξεις θα ασκηθούν.

Ειδικότερα, στην επιστολή οι γονείς των διδύμων αμφισβητούν την ποινική έρευνα που διεξάγεται από την αστυνομία.

Για το λόγο αυτό ζητούν τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής, με διευρυμένες αρμοδιότητες, για να βρεθούν τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην πολύνεκρη έκρηξη, ώστε να καταλογιστούν ευθύνες σε όλα τα επίπεδα.

Σημειώνεται, ότι η επιστολή, που κατατέθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα από τους δικηγόρους των γονέων των διδύμων, κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Αμυνας και Δικαιοσύνης καθώς και στους Αρχηγούς της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-8-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις