Logo

Κρήτη: Κάθειρξη 18 ετών στην ταμία δήμου - Αθώος ο πρώην δήμαρχος



 
 

dikasthrio 13-10-2014Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης καταδίκασε τη Δευτέρα σε κάθειρξη 18 ετών την ειδική ταμία του...

πρώην δήμου Νεάπολης Λασιθίου για την «μαύρη τρύπα» που εντοπίστηκε στο ταμείο.

Η ειδική ταμίας, συγκεκριμένα, κρίθηκε ένοχη για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας και μετά την καταδίκη της οδηγήθηκε στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή της, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή της να μην έxει αναστέλλουσα δύναμη.

Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε αθώο, λόγω αμφιβολιών, τον συγκατηγορούμενο της ειδικής ταμία και πρώην δήμαρχο Νεάπολης, Νίκο Καστρινάκη.

Επίσης, το δικαστήριο έκρινε αθώους άλλους τέσσερις κατηγορουμένους στη ίδια υπόθεση. 

Απολογούμενη ενώπιιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η πρώην ειδική ταμίας παραδέχθηκε πως προέβη στην υπεξαίρεση ποσού 237.000 ευρώ  και ζήτησε συγνώμη για την πράξη της υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκε να καταχραστεί τα χρήματα, καθώς είχε πέσει θύμα κυκλώματος τοκογλύφων.

Η κατηγορουμένη δήλωσε άγνοια για την "τύχη" του υπόλοιπου ποσού - ύψους, περίπου 800.000 ευρώ - που αναφέρεται στο κατηγορητήριο ως υπεξαιρεθέν από το ταμείο του δήμου.

Σημειώνεται, ότι το δικαστήριο αναγνώρισε στην καταδικασθείσα το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ επιδίκασε σε βάρος της και υπέρ του δήμου αποζημίωση 10.000 ευρώ.

Η απολογία του Ν. Καστρινάκη

Ο Ν. Καστρινάκης, όπως αναφέρει το cretalive, είπε στην απολογία του ότι έχει χάσει πολλούς δικούς του ανθρώπους και έχει πονέσει πολύ, αλλά «ο πόνος που αισθάνεται τα τελευταία τρία χρόνια- μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου- δεν περιγράφεται».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι πολύ μεγάλη και η πίεση που έχει βιώσει η οικογένεια του, ενώ υποστήριξε ότι «μπήκε για να υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση και βγήκε από αυτή φτωχότερος».

Όπως τόνισε, θεωρούσε ότι παρέδωσε ένα «Δήμο πρότυπο» με ταμείο που έφτανε στο 1,7 εκ. ευρώ σε κλειστό λογαριασμό, όπως τον διαβεβαίωναν τα αρμόδια στελέχη.

«Πείτε με αφελή ή τεμπέλη ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, αλλά ήμουν καλοπροαίρετος με όλους», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας πως ό,τι έγινε το ξέρει μόνο η ειδική ταμίας.

Η αγόρευση του εισαγγελέα

Πριν την έκδοση της απόφασης, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή της ειδικής ταμία για την πράξη της υπεξαίρεσης, καθώς όπως τόνισε η πράξη αυτή απορροφά το αδίκημα της απιστίας.

Ωστόσο, πρότεινε να αναγνωριστεί στην ταμία το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, λέγοντας: «Έχει μετανιώσει και θέλω να πιστεύω ότι το έκανε για να σπουδάσει το παιδί της».

Ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε την αθώωση των άλλων 5 κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην Δημάρχου Νίκου Καστρινάκη, για τον οποίο, ωστόσο, χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τον κ. Καστρινάκη «πολύ λίγο» για δήμαρχο, επισημαίνοντας ότι και η ταμίας «έκλεβε και ρίσκαρε με αυτό που έκανε, αλλά με έναν σωστό έλεγχο θα μπορούσε η δράση της να αποκαλυφθεί»

Εξέφρασε ακόμη την άποψη, ότι  ο κ. Καστρινάκης έδειξε μεγάλη αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων του ως δήμαρχος, όντας απασχολημένος και με άλλες δραστηριότητες στην ΤΕΔΚ και την υποψηφιότητά του για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν μπορεί να καταλογίσει δόλο στον πρώην δήμαρχο  και για το λόγο αυτό πρότεινε την αθώωση του λόγω «ελαχίστων αμφιβολιών», συμπληρώνοντας ότι ο κ. Καστρινάκης έχει τιμωρηθεί ηθικά για τον τρόπο που λειτούργησε στην υπόθεση αυτή.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-10-2014 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις