Logo

ΗΠΑ: Υποβαθμίστηκε αλλά άφησε πίσω της νεκρούς η ''Αϊριν''



 
 

irene14_28-8-2011Ο τυφώνας "Αϊρίν" έχει στοιχίσει τουλάχιστον είκοσι ζωές - μεταξύ των νεκρών περιλάμβάνονται και δύο παιδιά - καθώς σάρωσε, με άγριες ριπές ανέμου,  τμήματα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, ωστόσο, η δύναμή της υποβαθμίστηκε λίγο πριν "χτυπήσει"  τη Νέα Υόρκη.

(Δείτε βίντεο) 

Το "Μεγάλο Μήλο", ευτυχώς, δεν είδε το χειρότερο πρόσωπο της "Αϊριν", καθώς δεν ήταν πλέον τυφώνας, αλλά τροπική καταιγίδα.

Έτσι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης.... αντάμωσαν με την «Αϊρίν» υπό ισχυρή βροχή και δυνατούς ανέμους, αλλά όχι στο βαθμό που ανέμεναν.

Έτσι, υπήρξαν και αρκετοί, προφανώς  καταπιεσμένοι από τον... τυφώνα των προειδοποιήσεων που τους χτυπούσε αλύπητα τις προηγούμενες ημέρες, που βγήκαν στους δρόμους και το διασκέδασαν κιόλας.

irene13_28-8-2011irene12_28-8-2011Η πρωτόγνωρη σε ένταση καταιγίδα έκανε την εμφάνισή της νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και πλημμύρες, καθιστώντας τις πρώτες στιγμές αδύνατη την κυκλοφορία στο Μανχάταν.

Όμως, οι πληροφορίες που έρχονται από τη Νέα Υόρκη δεν αναφέρουν ούτε σοβαρές ζημιές, ούτε, φυσικά ανθρώπινα θύματα.

Σημειώνεται, ότι εκτός κυκλοφορίας τέθηκαν και τρεις γέφυρες στην ευρύτερη περιοχή (οι Cross Bay, Marine Parkway, Broad Channel, όπως και το κάτω διάζωμα της γέφυρας George Washington), καθώς και μερικά από τα τούνελ.

Βόρεια Καρολινα - Βιρτζίνια- Φλόριδα - Μεριλαντ - Νιού Τζέρσεϋ  δέχθηκαν την... οργή της "Αϊρίν"

Αντίθετα, σοβαρές ζημιές και ανθρώπινες απώλειες καταγράφηκαν στις νοτιοανατολικές πολιτείες που δέχθηκαν πρώτες την επίσκεψη της "Αϊρίν", όταν ακόμη ήταν τυφώνας.

Ειδικότερα, η δύναμη της "Αϊρίν" εξασθένισε το βράδυ της Παρασκευής - υποβαθμίστηκε σε τυφώνα της κατηγορίας 1 - ωστόσο, η ωμή δύναμή της αποδείχθηκε μοιραία, όταν η αργοκίνητη καταιγίδα προσέγγισε τη Νότια Καρολίνα.

Οι καταστροφικοί άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχές σάρωσαν τα πάντα, καθώς η καταιγίδα ακολούθησε μουγκρίζοντας το βόρειο δρομολόγιό της κατευθυνόμενη  προς τη Νέα Υόρκη, χτύπησε την  Κυριακή.

irene2_28-8-2011Κι ενώ ο τυφώνας χτυπούσε τη Βόρεια Καρολίνα τριακόσιοι εβδομήντα χιλιάδες Νεοϋορκέζοι διατάχθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, καθώς οι ειδικοί ήταν σαφείς στις προειδοποιήσεις τους:

Οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι η "Αϊρίν" μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο όταν θα χτυπήσει το «Μεγάλο Μήλο», λόγω της καταιγίδας που θα πιέσει το θαλασσινό νερό προς την ξηρά και των έντονων βροχοπτώσεων, οι οποίες θα προκαλέσουν πλημμύρες.

Το μεγαλύτερο σύστημα μετρό του Αμερικανικού έθνους και οι εισερχόμενες πτήσεις στα πέντε κύρια αεροδρόμια της Νέας Υόρκης σταμάτησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, καθώς ο τυφώνας Αϊρίν ακολουθούσε περιστρεφόμενος το δρόμο της ανατολικής ακτής, απειλώντας το 20% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι θάνατοι

irene3_28-8-2011Συνολικά οι νεκροί από το ξέσπασμα της "Αϊρίν" ανέρχονται στους 20 από το Πουέρτο Ρίκο μέχρι το Κονέκτικατ. Μάλιστα δέκα εκ των θανάτων καταγράφηκαν στην Βόρεια Καρολίνα και στη Βιρτζίνια.

Σύμφωνα με τις αρχές, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και στο Μέριλαντ, στη Φλόριδα, καθώς και στο Νιού Τζέρσεϋ.

Συγκεκριμένα, ένας άνδρας στο Onslow County, στη Βόρεια Καρολίνα, υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε, ενώ άλλος ένας άνδρας, στο Nash County, σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του, όταν χτυπήθηκε από ένα κλαδί δέντρου που σήκωσαν οι ισχυροί άνεμοι.

Στο Pitt County, δύο άτομα σκοτώθηκαν σε σύγκρουση οχημάτων.

Επίσης, έγινε γνωστό, ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε, όταν πήγε να ταΐσει τα ζώα του έξω από το σπίτι του, στο Νασβιλ της Βόρειας Καρολίνας και ένα δέντρο έπεσε επάνω του.

Εξάλλου, στη Βιρτζίνια, ένα 11χρονο αγόρι, που είχε εξαφανιστεί από το διαμέρισμα της οικογένειάς του, βρέθηκε νεκρό. Όπως διαπιστώθηκε, έχασε τη ζωή του όταν ένα δέντρο έπεσε επάνω του.

Στη Φλόριδα, ένας σέρφερ σκοτώθηκε, όταν η καταιγίδα τον έριξε από τη σανίδα του, στο New Smyrna Beach, όπου οι σέρφερς είχαν συρρεύσει για να επωφεληθούν από τα κύματα ύψους 10 ποδών.

«Φαίνεται ότι πήγε πάνω από ένα κύμα και πιθανόν χτύπησε το κεφάλι του καθώς έπεσε», είπε εκπρόσωπος των αρχών σε τοπική εφημερίδα.

Στο Queenstown, στο Μέριλαντ, μια γυναίκα πέθανε, αφού ένα δέντρο χτύπησε την καμινάδα στη στέγη του σπιτιού της και την συνέθλιψε.

Επίσης, άλλο ένα αγόρι στη Βόρεια Καρολίνα πέθανε όταν το χτύπησε αυτοκίνητο, στην προσπάθειά του να περάσει μια διασταύρωση, όπου τα φανάρια δεν λειτουργούσαν.

Η διάσωση

Ένα ζευγάρι που προσπαθούσε να επιβιώσει από τη μανία του τυφώνα Αϊρίν διασώθηκε το Σάββατο στο Chasepeake Bay, όταν το ιστιοφόρο τους χτυπήθηκε από τεράστια κύματα και άγριους ανέμους.

irene5_28-8-2011Καθώς δεν ήταν δυνατή η αποστολή σκάφους διάσωσης, δύο μέλη του πληρώματος διάσωσης κολύμπησαν μέχρι το ιστιοφόρο και τράβηξαν το ζευγάρι έξω.

Οι διασωθέντες που ζούσαν στο πλοίο έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από ιατρικό προσωπικό και οδηγήθηκε σε ένα καταφύγιο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι από τη δοκιμασία επέζησε και η γάτα του ζεύγους.

Οι υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στη Βόρεια Καρολίνα και τη Βιρτζίνια, ανέφεραν ότι 630.000 πελάτες έμειναν χωρίς ρεύμα, καθώς η Αϊρίν κατέστρεψε το δίκτυο της περιοχής.

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Bev Perdue είπε ότι τουλάχιστον 10 κύριες οδικές αρτηρίες έχουν κλείσει και έχουν απαγορευθεί οι πτήσεις στα αεροδρόμια.

Η προειδοποίησή του προς τους κατοίκους ήταν να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μείνετε στα σπίτια σας και περιμένετε μέχρι αυτό να τελειώσει».

Ο πρόεδρος Ομπάμα επισκέφθηκε την έδρα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης το Σάββατο για να ελέγξει την προετοιμασίες και την ετοιμότητα της υπηρεσίας.

irene6_28-8-2011Η "Αϊρίν" προσέγγισε την ξηρά σαν καταιγίδα κατηγορίας 1 κοντά στο Cape Lookout, της Βόρειας Καρολίνας, το βράδυ της Παρασκευής και συνεχίζει να κυλά μέχρι να φτάσει στη Νέα Υόρκη.

Μια προειδοποίηση για τυφώνα εκδόθηκε για την πόλη την Παρασκευή και ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο από την Γκλόρια το 1985.

Αν η καταιγίδα παραμείνει στην ίδια πορεία, τα παράθυρα των ουρανοξυστών θα μπορούσαν να καταστραφούν, τα κλαδιά των δέντρων να πέφτουν και τα συντρίμμια να πετάγονται γύρω.

Οι δρόμοι στο νότιο άκρο της πόλης μπορεί να βρεθούν κάτω από το νερό και η αστυνομία ετοιμάζει λέμβους διάσωσης, αλλά δήλωσε ότι δεν θα βγει έξω αν οι συνθήκες είναι κακές.

Ο Bloomberg είπε ότι είναι βέβαιος ότι ο κόσμος θα βγει από το δρόμο της θύελλας.

irene7_28-8-2011«Δεν έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό για να πάει πόρτα – πόρτα και να σύρει τους ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους», ανέφερε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν πρόκειται να πάρει πρόστιμο. Κανείς δεν πρόκειται να πάει στη φυλακή. Αλλά αν δεν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες, άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι για αυτούς που δεν θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις, οι αστυνομικοί θα χρησιμοποιήσουν μεγάφωνα και με περιπολίες θα διαδώσουν ότι πρέπει να γίνει εκκένωση.

Οι κατασκευαστικές εργασίες σταμάτησαν σε όλη την πόλη και οι εργαζόμενοι στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, αποσυναρμολόγησσαν ένα γερανό και ασφάλισαν τον εξοπλισμό.

Ο Bloomberg είπε ότι δεν θα υπάρξει κάποια επίπτωση για το μνημείο των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, που θα εγκαινιαστεί μια ημέρα μετά τη 10η θλιβερή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

irene8_28-87-2011Ο πρόεδρος Ομπάμα την Παρασκευή κήρυξε τη Νέα Υόρκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει ότι η πολιτεία μπορεί να λαμβάνει ομοσπονδιακή βοήθεια.

Η συνεχής ένταση του ανέμου, στο πλαίσιο της καταιγίδας, είναι 85 μίλια ανά ώρα, με τον τυφώνα να αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές καταιγίδες, ακόμα και αν η έντασή του πέσει στα περίπου 80 μίλια ανά ώρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρες στο κέντρο του Μανχάταν και στις υψηλού κινδύνου περιοχές, για τις οποίες ο κυβερνήτης Cuomuo διέταξε εκκένωση.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, τα παράθυρα και οι πόρτες των καταστημάτων του Μπρόντγουεϊ έχουν καλυφθεί με σάκους από άμμο, στην προσπάθεια των ιδιοκτητών να περιορίσουν τις ζημιές, που θα προκληθούν από την καταιγίδα.

Το βασικό ζήτημα είναι πρώτον ότι η Νέα Υόρκη έχει παγκόσμιας κλάσης ειδικούς για το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης. Αλλά η πόλη είναι εκτός πρακτικής όταν πρόκειται για τυφώνες, είπε στο CNN η εμπειρογνώμονας εσωτερικής ασφάλειας και συγγραφέας του βιβλίου «Στο χείλος της καταστροφής», Stephen Flynn.

Αυτό δεν είναι μια καταιγίδα μαμούθ από την άποψη του πλήθους των θανάτων και της καταστροφής, αλλά αυτό που θα κάνει είναι να προκαλέσει φθορές και οι άνθρωποι πρέπει να κατασκηνώσουν στα σπίτια τους.



   

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-8-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις