Στα "μαλακά" έριξε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το Ειδικό Δικαστήριο, καθώς τον έκρινε αθώο για την απόπειρα απιστίας και ένοχο μόνο νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήμματος...
καταδικάζοντάς τον σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή.
Υπενθυμίζεται, ότι ο πρώην υπουργός αντιμετώπιζε δύο κακουργήματα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αυτά της απόπειρας απιστίας και της νόθευσης, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Το δικαστήριο μετέτρεψε τo αδίκημα της νόθευσης από κακούργημα σε πλημμέλημα, καθώς έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε πως νόθευσε τη λίστα για να προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος στους συγγενείς τους και επιπλέον, δεν αποδείχθηκε ζημία του Δημοσίου, όπως απαιτεί ο νόμος για να στοιχειοθετηθεί το κακούργημα.
Σύμφωνα με τους δικαστές, με την πράξη του, δηλαδή με το να αφαιρέσει από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα των συγγενών του, ο πρώην υπουργός είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του υπόσταση.
Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου πρότεινε αρχικά ποινή φυλάκισης 5 ετών και να μην του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, τονίζοντας ότι ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός είναι πρόσωπο με "περγαμηνές και προσόντα", που δείχνουν ότι είναι ευφυής και «δεν θα έπρεπε να βάλει αυτή τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια».
«Αυτή η δίκη δεν είναι δίκη του κ. Παπαπακωνσταντίνου. Είναι μια δίκη για τον ελληνικό λαό, τον οποίο ευτέλισε και διέσυρε και κόστισε πολλά εκατομμύρια. Ακριβώς γιατί έχει αυτά τα προσόντα, γι' αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου», είπε η εισαγγελέας.
Ωστόσο, το δικαστήριο αναγνώρισε στον πρώην υπουργό το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Μετά από αυτό, η εισαγγελέας πρότεινε ποινή τεσσάρων ετών, οι συνήγοροι του πρώην υπουργού ζήτησαν την ελάχιστη ποινή από το δικαστήριο.
Τελικά, το δικαστήριο επέβαλε στον Γ. Παπακωνσταντίνου ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή. Σημειώνεται, ότι δεν προβλέπεται έφεση στη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Η καταδικαστική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (8-5), καθώς πέντε δικαστές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, είχαν την άποψη οτι θα πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου για το αδίκημα της νόθευσης "το USB αποτελεί έγγραφο και απετέλεσε αντικείμενο νόθευσης, ενώ ο κατηγορούμενος απάλειψε τρία αρχεία όταν το παρέδωσε στον Ι. Διώτη. Με την πράξη αυτή είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα".
Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο πρόεδρος του ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος, είπε, απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό: "Μπορείτε να πηγαίνετε και μηκέτι αμαρτάνετε". "Κύριε κατηγορούμενε το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του στο πρόσωπό σας με σκοπό αυτό να αποτελέσει οδηγό για τη μετέπειτα ζωή σας, αν και νομίζω ότι έχετε εγκαταλειψει την πολιτική. Μπορείτε να πηγαίνετε και μηκέτι αμαρτάνετε", είπε, χρησιμοποιώντας τη φράση που είχε πει ο Ιησούς στον παράλυτο που θεράπευσε στην Ιερουσαλήμ: "Ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε, ἵνα μὴ χεῖρόν σοί τι γένηται".
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-3-2015 από directNEWS.gr