Logo

Ο φράχτης στον Έβρο και η παραοικονομία στις γερμανικές εφημερίδες



 
 

paraikonomia2_05-01-2011Το σκάνδαλο διοξίνης σε ζωοτροφές κυριαρχεί σήμερα Τετάρτη στο γερμανικό τύπο. Παρ' όλα αυτά δύο μεγάλες γερμανικές εφημερίδες ασχολούνται με τον νέο φορολογικό νόμο στην Ελλάδα και με τον φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Η κυβέρνηση της Αθήνας αγωνίζεται κατά της παραοικονομίας», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel για τον νέο φορολογικό νόμο, ενώ το ρεπορτάζ αναφέρει: «Από 1ης Ιανουαρίου οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ πρέπει να πληρώνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με επιταγές.

Με την νέα αυτή διάταξη η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πλήξει την παραοικονομία. Ταυτόχρονα η φοροδιαφυγή διώκεται πια με δρακόντειες τιμωρίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται μάλιστα και ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες μέχρι και ένα χρόνο.

Η παραοικονομία είναι για την Ελλάδα μία από τις αιτίες της σημερινής κρίσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς διεθνών οργανισμών, όπως π.χ. της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Διαφάνειας, η παραοικονομία άγγιξε πέρσι στην Ελλάδα περίπου τα 88 δισεκατομμύρια ευρώ. Που σημαίνει γύρω στο 38% του ΑΕΠ. Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται γύρω στο 15%.

Επίσης, σύμφωνα με υπολογισμούς, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών χάνει ετησίως 30 δισεκατομμύρια ευρώ από τη φοροδιαφυγή. Το μέγεθος της φοροδιαφυγής φαίνεται από τους ελέγχους που έγιναν τις δύο πρώτες ημέρες του χρόνου από το ΣΔΟΕ σε 130 επιχειρήσεις με έδρα την Αθήνα. Σε 69 από αυτές διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή. Εξάλλου, σε 18 κέντρα διασκέδασης διαπιστώθηκε ότι δεν εξέδωσαν τις προβλεπόμενες αποδείξεις.

Πραγματικό πονοκέφαλο προκαλεί στην ελληνική κυβέρνηση η πρακτική πολλών επιχειρηματιών που εισπράττουν από τους πελάτες τους το προβλεπόμενο ΦΠΑ, αλλά το βάζουν στην τσέπη τους και δεν το καταβάλλουν στην εφορία.

Υπολογίζεται ότι έτσι διαφεύγει γύρω στο 30% του ΦΠΑ και προκαλεί ετησίως τρύπα στα κρατικά ταμεία ύψους πέντε δισεκατομμυρίων.Ο νέος νόμος εξομοιώνει τη μη καταβολή του ΦΠΑ με την κλοπή και επιβάλλει παραπομπή στο αυτόφωρο  για τους παραβάτες και ποινές φυλάκισης μέχρι και τέσσερις μήνες».

 Απονενοημένο διάβημα ο φράχτης

«Οι φράχτες της Ευρώπης», είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung που αναφέρεται στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα για την ανάσχεση των λαθρομεταναστών.

Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής: «Τα τείχη συμβολίζουν πάντα το αντίθετο της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αυτό συμβόλιζε το Τείχος του Βερολίνου, αυτό σημαίνουν τα συνοριακά συρματοπλέγματα ανάμεσα στη Βόρεια και Νότια Κορέα.

Μηνύματα δυσφορίας στέλνει και το περίφημο διαχωριστικό τείχος που κατασκεύασαν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη για να αντιμετωπίσουν τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες, ενώ ελάχιστη συμπάθεια απολαμβάνει το αμερικανικό τείχος κατά μήκος του συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό για να αποτρέψει την είσοδο των παράνομων μεταναστών.

metanastes_05-01-2011Γι’ αυτό η απόφαση της Ελλάδας να χτίσει τείχος στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν μπορεί να χαροποιεί κανέναν. Η Ε.Ε σαν φρούριο, σαν χώρος διαμονής των πλουσίων που θέλουν να μη βλέπουν την ένδεια των άλλων, δεν είναι καλό προφίλ.

Το σχέδιο των Ελλήνων συνιστά ασφαλώς ένα απονενοημένο διάβημα. Πάνω από 100.000 άνθρωποι πέρασαν το 2010 παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η Ελλάδα έχει γίνει το πέρασμα του 90% των λαθρομεταναστών προς την Ε.Ε.

Η παράνομη μετανάστευση συνδέεται άρρηκτα με το οργανωμένο έγκλημα. Είναι πια γνωστό ότι μαφιόζικες ομάδες από την Τουρκία, την Ουκρανία και την Ιταλία ασχολούνται επαγγελματικά με την παράνομη μεταφορά μεταναστών στην Ευρώπη. Τα κυκλώματα αυτά όμως χωρίς τη συνεργασία τοπικών παραγόντων και διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών πετυχαίνουν σπάνια τους σκοπούς τους.

Γι’ αυτό έχει δίκιο η Κομισιόν όταν αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για ανέγερση τείχους και συνιστά να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των δουλεμπόρων, αλλά και για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των συνοριοφυλάκων.»

Σημείωση directnews.gr: Βεβαίως, τα τείχη και οι φράχτες δεν αποτελούν λύση. Από την άλλη πλευρά όμως, το πρόβλημα με την παράνομη είσοδο χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Η Κομισιόν επομένως που βλέπει με σκεπτικισμό την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, αν ενδιαφέρεται πράγματι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ας υλοποιήσει την πρόταση της Διεθνούς Αμνηστίας, όπως αυτή εκφράστηκε από το στέλεχος της οργάνωσης  Βόλφγκανγκ Γκρέντς.

Οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα και αιτούνται άσυλο να κατανέμονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, δηλαδή με ποσόστωση. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-1-2011 από  directNEWS.gr πηγή:deutsche welle


Τελευταίες Ειδήσεις