Logo

Άμεση προτεραιότητα στη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς



 
 

Tentes_13-1-2011Απόλυτη προτεραιότητα στη διερεύνηση υποθέσεων, που αφορούν περιπτώσεις διαφθοράς στο δημόσιο βίο θα πρέπει να δίνουν οι εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με τις συστάσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

Μάλιστα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επανέφερε  και το πάγιο αίτημα για σύσταση δικαστικής αστυνομίας,  ζητώντας, παράλληλα,  τη στελέχωση της μεγαλύτερης Εισαγγελίας Πρωτοδικών της χώρας  με ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

Τα θέματα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην οποία μετείχαν   οι επιθεωρητές δικαστηρίων, οι επόπτες των δικαστικών περιφερειών, καθώς και οι προϊστάμενοι όλων των εισαγγελιών της χώρας.

 Κατά τη σύσκεψη ο κ. Τέντες συνέστησε στους εισαγγελικούς λειτουργούς να επιδεικνύουν τη μέγιστη προσοχή σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος σε βάρος της περιουσίας του Δημοσίου, τις οποίες θα πρέπει να διερευνούν πρωτίστως, ώστε να φθάνουν στο ακροατήριο το ταχύτερο δυνατόν.

Κατά τη συζήτηση των ζητημάτων που απασχολούν τη Δικαιοσύνη ο κ. Τέντες, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στους προϊσταμένους των εισαγγελιών: « Πρέπει να έχουμε ειδικούς επιστήμονες δίπλα μας. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο τμήμα και όχι να παρακαλάμε για τη συνδρομή στο έργο μας ειδικών επιστημόνων»

Για να τονίσει την αναγκαιότητα στελέχωσης της Δικαιοσύνης με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, επικαλέστηκε ως παράδειγμα της κωλυσιεργίας που παρατηρείται σε ορισμένες - οικονομικού χαρακτήρα υποθέσεις - την έρευνα για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Ο ανακριτής που ασχολήθηκε με τα δομημένα ομόλογα, δεν είχε μια βοήθεια από κάποιον. Αντ’ αυτού διάβαζε επί μήνες προκειμένου να κατανοήσει τα των δομημένων ομολόγων

justice_police_13-1-2010Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις,  ο κ. Τέντες είπε στους εισαγγελείς ότι θα υποβάλλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης δύο προτάσεις, οι οποίες θα αφορούν :

α. Την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας  και

β. Την απόσπαση επιστημόνων και ειδικών σε οικονομικά θέματα  από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, σ’ αυτές της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τέντες, οι αποσπάσεις θα αφορούν τη συγκρότηση τμήματος εξειδικευμένου προσωπικού  στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της  Αθήνας, στο οποίο θα ενταχθούν εφοριακοί, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ,  γραφολόγοι, γιατροί μεταφραστές και  ειδικοί σε θέματα βαλλιστικής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά τη σύσκεψη τέθηκαν «επί τάπητος» και άλλα ζητήματα, όπως είναι αυτό των ελλείψεων σε προσωπικό  και υποδομές, καθώς και το θέμα της λαθρομετανάστευσης, που τέθηκε κυρίως από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης, από τη μεθόριο της οποίας εισέρχεται ο μεγάλος όγκος των μεταναστών, που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις