Logo

Γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα για τη μείωση εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών



 
 

kotopoulogriph_16-1-2011Βρετανοί επιστήμονες “δημιούργησαν” γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα που δεν μπορούν να μεταδώσουν λοιμώξεις που προκαλούνται από τη γρίπη των πτηνών, γεγονός που στο μέλλον θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού Η5Ν1.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Εδιμβούργου, είπαν ότι ακόμα κι αυτά τα διαγονιδιακά κοτόπουλα αρρώσταιναν και πέθαιναν όταν έρχονταν σε επαφή με τον ιό Η5Ν1, ωστόσο δεν τον μετέδιδαν και δεν προκαλούσαν θανατηφόρες επιδημίες στους ανθρώπους.

«Η αποτροπή της μετάδοσης του ιού στα κοτόπουλα, θα πρέπει να μειώσει τον οικονομικό αντίκτυπο, καθώς και τον κίνδυνο που υποβόσκει για τους ανθρώπους», είπε ο Λώρενς Τίλεϋ, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της μελέτης.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών, κυκλοφορεί στην Ασία και την Μέση Ανατολή, με περιστασιακά κρούσματα στην Ευρώπη από το 2003, ενώ έχει σκοτώσει ή οδηγήσει σε καταστροφή εκατοντάδες εκατομμύρια πτηνών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των ζώων.

Σπάνια μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως όταν μεταδοθεί, είναι θανατηφόρος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 516 κρούσματα του ιού σε ανθρώπους από το 2003, ενώ για 306 από αυτούς αποδείχθηκε θανατηφόρος.

Οι ειδικοί λένε ότι φοβούνται πως ο ιός θα μεταλλαχτεί σε μία μορφή, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν εύκολα να κολλήσουν και να τον μεταδώσουν ο ένας στον άλλο, εκτινάσσοντας το ποσοστό μετάδοσής του στα ύψη, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια πανδημία, κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις