Logo

Προφυλάκιση και παραπομπή σε δίκη του Βαγγέλη Μαρινάκη προτείνει εισαγγελέας



 
 

marinakhs 6-9-2016O εισαγγελέας Εφετών, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ζητά την παραπομπή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς και την προφυλάκισή του. Ο εισαγγελικός λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι καταπέλτης στην πρότασή...

του προς το Συμβούλιο Εφετών της Αθ;hνας. Συγκεκριμένα,  ζητά να παραπεμφθεί σε δίκη για την εγκληματική οργάνωση που φέρεται να έστηνε ποδοσφαιρικούς αγώνες (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης). Παράλληλα, ζητά την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων, που επιβλήθηκαν στον Βαγγέλη Μαρινάκη μετά την απολογία του στον ανακριτή, με προσωρινή κράτηση. 

Αναλυτικότερα, στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι από το υλικό της δικογραφίας  προκύπτουν ενδείξεις, ικανές για να αχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο, σχετικές με την τέλεση κακουργημάτων αναφορικά με την υπόθεση των «στημένων παιχνιδιών» και της «εγκληματικής οργάνωσης» στο  ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εισαγγελέας ζητά την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση, γιατί ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης. σε τηλεοπτικές δηλώσεις του είπε ότι ασχολείται με το ποδόσφαιρο παρά το γεγονός ότι του έχει απαγορευθεί(ήταν ένας από τους περιοριστκούς όρους που είχε επιβάλει ο ανακριτής).

Από την πλευρά του Β. Μαρινάκη υποστηρίζεται, ωστόσο, ότι ναι μεν έχει ασχοληθεί με τα ποδοσφαιρικά, αλλά όχι με τα επαγγελματικά του ποδοσφαίρου.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 35 άτομα, ενώ ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται δέκα εκ των οποίων οι εννέα είναι ή ήταν μέλη της ΕΠΟ. Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, απόπειρα εκβίασης, δωροδοκία και δωροληψία και για τον κ. Μαρινάκη ηθική αυτουργία σε υπόθεση έκρηξης σε φούρνο διαιτητή. Στους περισσότερους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ ο Β. Μαρινάκης, είχε καταβάλει εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ για να μην προφυλακιστεί.

Τι λέει ο εισαγγελέας για την παραβίαση του περιοριστικού όρου της ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο 

Ο κ. Δασκαλόπουλος  στην πρότασή του ζητά την αντικαστάστση των περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση «για την πρόληψη τέλεσης και νέων αδικημάτων»,εκ μέρους του κ. Μαρινάκη, η συμπεριφορά του οποίου, σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέα, μαρτυρά «σαφή περιφρόνηση της εννόμου τάξεως».

Θεωρεί συγκεκριμένα, ότι «επί μακρόν, επανειλημμένως, συστηματικώς αλλά και επιδεικτικώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραβιάζει τον επιβληθέντα σε αυτόν από τον ανακριτή περιοριστικό όρο της απαγόρευσης συμμετοχής του σε κάθε δραστηριότητα σχετική με το ποδόσφαιρο. Προέβαινε μάλιστα σε αυτές τις παραβιάσεις και αμέσως μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο Εφετών σχετικού αιτήματος του για άρση του εν λόγω περιοριστικού όρου».

Χαρακτηριστικά, αναφέρει στην πρότασή του:  « ....αποδείχτηκε κατά τρόπο αναμφίβολο ότι ο κ. Μαρινάκης και μετά την έκδοση της ανακριτικής απόφασης συνέχισε αδιακόπτως να ασκεί ο ίδιος προσωπικά τη διοίκηση, διαχείριση και εκπροσώπηση της ΠΑΕ. Συνέχισε να ασκεί την πραγματική διοίκηση της ομάδας προσλαμβάνοντας ο ίδιος παίκτες, προπονητές και εκπροσωπώντας την ΠΑΕ κάθε στιγμή προς την κοινωνία, με δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, αποδεικνύοντας εξακολουθητικώς ότι παραμένει όχι μόνο τυπικά πρόεδρος αλλά και ουσιαστικά, ασκώντας στο ακέραιο όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες που περικλείονται στο προεδρικό αξίωμα. Όλες αυτές οι δηλώσεις και ενέργειες του κ. Μαρινάκη που έγιναν γνωστές από όλους (κοινές τοις πάσι) ήταν και είναι απολύτως απαγορευμένες σύμφωνα με το περιεχόμενο του επιβληθέντος σε αυτόν περιοριστικού όρου. ... Βάσει όλων των ανωτέρω εκτεθέντων δεν καταλείπεται η παραμικρή αμφιβολία ότι έχουμε ενώπιον μας μία σοβαρή παράβαση τόσο της ΠΑΕ όσο και του προέδρου της».

Συνεχίζοντας παραθέτει σειρά δημοσιευμάτων και δηλώσεων του κ. Μαρινάκη και στέκεται σε μία της 18ης Απριλίου του 2016 σύμφωνα με την οποία « ο Θρύλος θα συνεχίσει να σαρώνει τα πάντα για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια» για την οποία σημειώνει πως «προμηνύει τη δια παρομοίων αξιοποίνων πράξεων επιδίωξη στόχων προς παράνομο όφελος του ιδίου και της ΠΑΕ της οποίας είναι πρόεδρος. Άλλωστε οι συνθήκες τέλεσης των ως άνω πράξεων του, ως προς τις οποίες προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, η ιδιομορφία, η μορφολογία τους, ο μεταξύ τους συνδυασμός, η οργανωτική δομή και ο προγραμματισμένος σχεδιασμός του εν λόγω κατηγορουμένου προς υλοποίησή τους, ελέγχοντας ο ίδιος ηγεμονικά και διευθυντικά την ανωτέρω εγκληματική οργάνωση .... αδιαμφισβήτητα συνθέτουν συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεών του –κακουργημάτων- με βάση τα οποία, κρίνεται ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.»

Ο κ. Δασκαλόπουλος με την πρότασή του ζητάει επίσης να δικαστούν δεκάδες κατηγορούμενοι κατά περίσταση για βαρύτατες πράξεις, ανάμεσά τους ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, εκρήξεις και άλλα.

Για ποια αδικήματα ζητείται η παραπομπή σε δίκη

Η εισαγγελική πρόταση αριθμεί 400 σελίδες και σε αυτή ο κ  Δασκαλόπουλος ζητά να δικαστεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης για τα εξής κακουργήματα: ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που λυμαινόταν τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, απάτη κατ' εξακολούθηση, εκβίαση κατ' εξακολούθηση, δόλια και σκόπιμη παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες και τελικά με τον τρόπο αυτό αλλοίωση της έκβασης και του αποτελέσματος των ποδοσφαιρικών αγώνων, ορισμένοι από τους οποίους περιέχοντο και σε στοιχηματικές διοργανώσεις.

Από τους συνολικά 35 κατηγορούμενους της υπόθεσης ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή σε δίκη 28 ατόμων για κακουργηματικές πράξεις, προτείνοντας την απαλλαγή έξι κατηγορουμένων, ενώ ζητά και την παύση της ποινικής δίωξης για έναν εκ των κατηγορουμένων που έχει αποβιώσει. 

Ο εισαγελέας συγκεκριμένα, προτείνει την παραπομπή σε δίκη:

Επτά κατηγορουμένων, κυρίως πρώην στελεχών της ΕΠΟ, για τέσσερα κακουργήματα, ήτοι εγκληματική οργάνωση, απάτη, εκβίαση, αλλοίωση με δόλια και σκόπιμη παρέμβαση της έκβασης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων που έγινε με αθέμιτες ενέργειες, όλα κατ΄εξακολούθηση.

Είκοσι κατηγορουμένων (διαιτητών, προπονητή, παραγόντων ομάδων και ποδοσφαιριστών) για δόλια και σκόπιμη αλλοίωση της έκβασης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων με αθέμιτες ενέργειες.

Επανειλημμένες αιτήσεις για εξαίρεση του Δασκαλόπουλου 

Πηγές της εισαγγελίας αναφέρουν, ότι ο κ. Δασκαλόπουλος κωλυόταν από τις αρχές Ιουνίου έως και χθες Δευτέρα να εκδώσει την πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο, λόγω των επανειλημμένων αιτήσεων για την εξαίρεσή του, που είχαν κατατεθεί από πλευράς κατηγουρουμένων. Χθες, απορρίφθηκε και η τελευταία σχετική αίτηση.

Σημειώνεται, ότι τον τελικό λόγο για την υπόθεση θα έχει το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας, το οποίο αναμένεται να εκδώσει το σχετικό βούλευμα για την υπόθεση το προσεχές διάστημα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-9-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις