Logo

Στα «αζήτητα» 4 πορίσματα και έλεγχοι για τη σύζυγο του Στουρνάρα και το ΚΕΕΛΠΝΟ



 
 

stoyrnarasΤέσσερεις έρευνες που ξεκίνησαν για το ΚΕΕΛΠΝΟ όταν ήταν Υπουργός και πολιτικός Προϊστάμενος των ελεγκτικών Αρχών φαίνεται να έχουν χαθεί ή ματαιωθεί, όπως αποδεικνύει έρευνα του περιοδικού Hot Doc Όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, οι οικονομικοί εισαγγελείς...

έκαναν έφοδο στο σπίτι του Γ. Στουρνάρα, στο πλαίσιο της έρευνας εναντίον της γυναίκας του, Σταυρούλας Νικολοπούλου, για την ανάθεση σ' αυτή διαφημιστικής καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η καμπάνια κατά της πολυφαρμακίας, που ανέλαβε η εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα, Σ. Νικολοπούλου [εταιρεία Mindwor k Business Solutions], μαζί με μια άλλη εταιρεία, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, αδελφός του πρώην υπουργού της ΝΔ, Μιλτιάδη], είχε κόστος 466.000 ευρώ. Άλλη καμπάνια, και πάλι του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά του καρκίνου είχε κόστος πάνω 1,5 εκατ. ευρώ, και την ανέλαβε, πάλι εξ ημισείας, η εταιρεία της συζύγου Στουρνάρα! Όλα αυτά σε περίοδο κρίσης, το 2012, και ενώ ο Γ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών –και γι' αυτό είχε ξεσπάσει και θύελλα δημοσιευμάτων στον Τύπο, καθώς,μάλιστα, τα σχετικά μηνύματα θα μπορούσαν να μεταδοθούν ως «κοινωνικά» δωρεάν.

Σε ρεπορτάζ του «Hot Doc» αποκαλύπυτεται ότι οι συμβάσεις της κ. Νικολοπούλου αποτέλεσαν πολλές φορές αντικείμενο έρευνας, τα δε επίσημα πορίσματα εξαφανίστηκαν στο επιμελημένο χάος της γραφειοκρατίας ή της σκοπιμότητας. Κατά «σύμπτωση», ο σύζυγός της ήταν υπουργός Οικονομικών όσο χάθηκαν ή ματαιώθηκαν οι έρευνες αυτές.

Όταν, λοιπόν, ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν «τσάρος» της ελληνικής Οικονομίας η σύζυγός του μέσω εταιρίας Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης που είχε έπαιρνε συστηματικά δουλειές από το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και τον ΕΟΦ. Και ναι μεν δεν απαγορεύεται η σύζυγος του υπουργού να παίρνει δουλειές από το Δημόσιο αν έχει τις προϋποθέσεις. Αλλά, όπως αποκαλύπτει η έρευνα του περιοδικού, οι συμβάσεις αυτές υπήρξαν αρκετές φορές αντικείμενο έρευνας ακόμη και από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος και το ΣΔΟΕ τα δε επίσημα πορίσματα χάθηκαν στο επιμελημένο χάος της ελληνικής γραφειοκρατίας ή της σκοπιμότητας. Ένας ακόμη επίσημος έλεγχος που αφορούσε τις συμβάσεις αυτές αναβλήθηκε για να ματαιωθεί τελικώς από δύο υπουργούς ενώ ο επικεφαλής της Αρχής Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης οδηγήθηκε σε παραίτηση όταν έκρινε τις συμβάσεις των εταιριών της συζύγου Στουρνάρα παράνομες. Το σύνολο των συμβάσεων αυτών απουσίαζε από το αρχείο του ΣΔΟΕ και όταν οι ελεγκτές κατέγραψαν τα στοιχεία που οδήγησαν σε διώξεις εταιριών και προσώπων που έπαιρναν παράνομα χρήματα από το Κέντρο δεν βρήκαν στοιχεία και έτσι δεν υπήρξε δίωξη εναντίον της κυρίας Στουρνάρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι εισαγγελείς έκαναν τελικώς έρευνα στα γραφεία της εταιρίας της κυρίας Στουρνάρα την οποία η ίδια σύνδεσε με προσπάθεια να πληγεί το πρόσωπο του συζύγου της Συνολικά τέσσερις έρευνες που συμπεριλάμβαναν την κυρία Στουρνάρα ως ερευνώμενο πρόσωπο ή την αφορούσαν αποκλειστικά σε σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται να έχουν χαθεί ή ματαιωθεί όσο ο σύζυγος της είναι υπουργός (αναλυτικά παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ του «Hot Doc»).

Λοιμώδες νόσημα ο καρκίνος;

Το 2009, το ΚΕΕΛΠΝΟ προκήρυξε διαγωνισμό για την επικοινωνιακή εκστρατεία για την πρόληψη του καρκίνου. Το έργο ανέλαβε η ένωση των εταιρειών Agenda-Mindwork Business Solutions, με προϋπολογισμό 1.602.652,83 ευρώ, με σύμβαση που υπογράφτηκε στις 21 Ιανουαρίου 2011. Η εταιρεία Mindwork ανήκει στη σύζυγο του Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας, που συντάχθηκε στις 25/11/2015 το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε αυτές τις συμβάσεις γιατί αρμοδιότητα του είναι οι δράσεις για λοιμώδη νοσήματα με τα οποία προφανώς δεν έχει σχέση ο καρκίνος. Επιπλέον το ΚΕΕΛΠΝΟ μπορούσε να εξασφαλίσει τη μετάδοση τέτοιων μηνυμάτων δωρεάν αφού υπάρχει τέτοια πρόβλεψη για μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων. Η δε εταιρία της συζύγου Στουρνάρα παρουσίαζε νομικό κόλλημα να διεκδικήσει το έργο αφού οι υπεύθυνοι της εταιρίας της είχαν καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Οι επιθεωρητές στο πόρισμά τους αμφισβητούν ακόμη και την υλοποίηση του έργου για το οποίο πληρώθηκε η κυρία Στουρνάρα. Κάθε προσπάθεια όμως ως το 2015 να ερευνηθούν το ΚΕΕΛΠΝΟ και η κυρία Στουρνάρα για την υπόθεση πέφτει στο κενό Ακόμη και αν τα στοιχεία παραδίδει η ίδια η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τον Απρίλιο του 2014, επί υπουργίας Στουρνάρα, η Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος έστειλε στην περιφερειακή διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο το ενημέρωνε πως για την εταιρεία Mindwork υπάρχουν στοιχεία που συνιστούν την ανάγκη ελέγχου. Στο ΣΔΟΕ, δόθηκε εντολή ελέγχου της εταιρείας αλλά σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά, είναι άγνωστη η εξέλιξη της έρευνας αυτής. Οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα πόρισμα του ΣΔΟΕ για την εταιρεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα ενώ είναι αξιοσημείωτο πώς υπήρξαν και άλλοι «ατελεύτητοι» έλεγχοι. Τον Απρίλιο του 2012, βουελυτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθετουν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας επίσημη ενημέρωση σχετικά με αποκαλύψεις που εμφανίζουν το ΚΕΕΛΠΝΟ να βρίσκεται στο επίκεντρο της διασπάθισης δημοσίου χρήματος αλλά κι επιπλέον να έχει ύποπτες οικονομικές συναλλαγές. Ζητείται άνοιγμα των λογαριασμών των εταιρειών που συνεργάζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανάμεσά τους και αυτής της συζύγου του νυν διοικητή της ΤτΕ. Όπως τόνισε τότε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, που είχε παραγγείλει ποινική προκαταρκτική έρευνα, είναι απαραίτητο να ελεγχθούν οι δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, επειδή το Κέντρο, ενώ το 2007 εμφανίζει δαπάνες 15 εκατομμυρίων, στη συνέχεια, το 2009, εμφανίζει ξαφνικά δαπάνες 92,5 εκατομμυρίων. Ως τον Ιούνιο, η έρευνα αυτή που διατάχθηκε πριν 4 χρόνια, χάθηκε σε κάποια συρτάρια ενώ πολιτικός προϊστάμενος του ΣΔΟΕ την εποχή που δίνεται εντολή για έρευνα στο ΣΔΟΕ είναι ο Γιάννης Στουρνάρας. Τον Ιούνιο του 2016 το ΣΔΟΕ ενημερώνει την Εισαγγελία Διαφθοράς πως επιστρέφει το φάκελο της έρευνας γιατί με βάση το νέο νόμο έχει αναρμοδιότητα. Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης στις 22 Ιουνίου δίνει κατεπείγουσα εντολή να εξεταστεί κατά προτεραιότητα η υπόθεση που είχε χαθεί για 4 χρόνια. Έχει επίσης ενδιαφέρον στην υπόθεση πως την εποχή που δόθηκε εντολή έρευνας για το ΚΕΕΛΠΝΟ ο Σπύρος Μουζακίτης ο οποίος είναι σήμερα δικηγόρος της κυρίας Στουρνάρα ήταν οικονομικός εισαγγελέας μαζί με τον Γρηγόρη Πεπόνη και εν δυνάμει διώκτης της νυν πελάτισσάς του.

Δεύτερη απόπειρα με... αναβολή μέσω Λυκουρέντζου και Μανιτάκη

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2012 ενώ ο Στουρνάρας είναι υπουργός Οικονομικών η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη ζητά από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ΣΕΕΔΔ να κάνει έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ γιατί, όπως ενημερώνει τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΕΔ, παρά τα δημοσιεύματα και τις ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου που αναφέρονται σε πορίσματα για το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ίδια παρότι έχει την εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει καμία ενημέρωση, ενώ η πρόεδρος του Δ.Σ. αρνείται συστηματικά να δώσει στοιχεία για τη λειτουργία του. Το ΣΕΕΔ δίνει εντολή ελέγχου στις 8 Ιανουαρίου. Επτά ημέρες μετά, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζ. Κουρέα-Κρεμαστινού, απευθύνεται με επιστολή της στον υπουργό Ανδ. Λυκουρέντζο και ζητάει να παρακάμψει το αίτημα της υφυπουργού και να μη γίνει ο έλεγχος, με το επιχείρημα πως στο ΚΕΕΛΠΝΟ διενεργούνται ήδη άλλοι έλεγχοι! Την ιδια ημέρα (οποία βιασύνη!) ο Ανδ. Λυκουρέντζος ζητεί από τον υπουργό Διοικ. Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη «την επείγουσα αντιμετώπιση του θέματος στο πλαίσιο της νομιμότητας» ως πολιτικός προϊστάμενος του ΣΕΕΔΔ. Οι επιθεωρητές Δημ. Διοίκησης μένουν έτσι έξω από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με το πρόσχημα των «άλλων ελέγχων» και η λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ μένει καλά κρυμμένη ως το 2016 που δημοσιοποιείται από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη Έλεγχος και από το Γενικό Λογιστήριο και εκπαραθύρωση Φλωρίδη.

Έλεγχος και από το Γενικό Λογιστήριο και εκπαραθύρωση Φλωρίδη

Τον Απρίλιο του 2013 η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη προσπαθεί απεγνωσμένα να καταφέρει να κάνει έλεγχο στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και του ΟΚΑΝΑ. Κάθε προσπάθεια που καταβάλλει για να γίνει κάποιος έλεγχος παρότι υπάρχουν δεκάδες δημοσιεύματα για τον τρόπο που λειτουργεί το ΚΕΕΛΠΝΟ μένουν χωρίς αντίκρισμα. Απευθύνεται στη διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων ου Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επί δύο μήνες απαντά στην υφυπουργό πως δεν μπορεί να κάνει ελέγχους γιατί δεν διαθέτει προσωπικό. Για κάποιο άγνωστο λόγο η ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ υφυπουργού και Γενικού Λογιστηρίου κοινοποιείται στον Φίλιππο Σαχινίδη που δεν έχει κάποιο ρόλο στην κυβέρνηση την εποχή εκείνη. Τελικώς στις 29 Μαΐου 2013 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποφασίζει να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο του ΚΕΕΛΠΝΟ για το χρονικό διάστημα 2003 έως 2012. Είναι άγνωστο αν διενεργήθηκε αυτός ο έλεγχος και ποια ήταν τα αποτελέσματά του. Το Σεπτέμβριο του 2013 ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναγκάζεται σε παραίτηση ο εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης από τη θέση του επικεφαλής της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου Συμβάσεων. Ο Γ. Στουρνάρας φώναξε τον εισαγγελέα και του ανακοίνωσε πως με απόφαση του κόβονται τα έξοδα των οδοιπορικών τα οποία έπαιρνε για να μεταβαίνει από τη Θεσσαλονίκη όπου ζούσε η οικογένεια του στην Αθήνα που ήταν η έδρα της Αρχής γιατί άλλαξαν οι δημοσιονομικοί όροι του κράτους. Ο Βασίλης Φλωρίδης αναγκάστηκε να παραιτηθεί γιατί έπαψαν να ισχύουν οι όροι που είχε συμφωνήσει με το ελληνικό κράτος προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα. Όπως όμως κατήγγειλε ο εισαγγελέας ο πραγματικός λόγος που τον ανάγκασε ο Στουρνάρας σε παραίτηση ήταν πως σε έλεγχο που έκανε για τις συμβάσεις που υπέγραφε η εταιρία της συζύγου του Στουρνάρα με το δημόσιο και το ΚΕΕΛΠΝΟ τις βρήκε παράνομες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-9-2016 από directNEWS.gr πηγή:left.gr


Τελευταίες Ειδήσεις