Logo

Επεισοδιακή η δίκη των ''Πυρήνων''



 
 

pyrhnes1_24-1-2011Σοβαρότατη εμπλοκή σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα στη δίκη της οργάνωσης «Συνωμοσία  Πυρήνων της Φωτιάς», όπου οι εξελίξεις είναι επεισοδιακές.

Οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν από τη δίκη διαμαρτυρόμενοι για την απόρριψη των αιτημάτων τους από το δικαστήριο.

Παράλληλα, αφαίρεσαν την εντολή για εκπροσώπηση  από τους δικηγόρους τους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να μην μπορούν να παραστούν στη δίκη.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγκάστηκε να διακόψει τη διαδικασία όχι μόνο διότι έπρεπε να αποφασίσει «τι μέλλει γενέσθαι» μετά την αποχώρηση κατηγορουμένων και υπερασπιστών αλλά και γιατί σημειώθηκαν επεισόδια εντός της αίθουσας.

Το ακροατήριο κινήθηκε απειλητικά κατά συγκεκριμένου προσώπου με πολιτικά ρούχα το οποίο βιντεοσκοπούσε με κινητό τηλέφωνο τη διαδικασία, με αποτέλεσμα η δικαστική αίθουσα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ πολιτών και αστυνομικών.

Το δικαστήριο επανήλθε στην έδρα, αφού στον προαύλιο χώρο εισήλθε μια διμοιρία των ΜΑΤ, ανακοινώνοντας ότι διακόπτει για αύριο προκειμένου να ενημερωθούν επί της δικογραφίας οι συνήγοροι που διόρισε αυτεπαγγέλτως στους αποχωρήσαντες κατηγορουμένους.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τινάζει στον "αέρα" τη δίκη, καθώς ανεξάρτητα από το αν οι νέοι δικηγόροι δεχθούν ή όχι το διορισμό τους είναι δεδομένο ότι δεν θα γίνουν αποδεκτοί από τους κατηγορουμένους. 

"Συνεπώς", συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, "μετά τα προσκόμματα στη δημοσιότητα της διαδικασίας - με το φακέλωμα όσων παρακολουθούν τη διαδικασία και τη μη μαγνητοφώνηση των πρακτικών -  πλήττεται και άλλο ένα δικαίωμα των κατηγορουμένων, γεγονός που παραβιάζει την αρχή της δίκαιης δίκης."

Σημειώνεται, ότι το πρωί το δικαστήριο απέρριψε και τα δύο αιτήματα που είχαν υποβάλλει οι κατηγορούμενοι. Δηλαδή, δεν έκανε δεκτή ούτε τη μαγνητοφώνηση και την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης, για οικονομοτεχνικούς λόγους, ούτε τη μη παρακράτηση μέχρι το πέρας κάθε συνεδρίασης από τους αστυνομικούς των ταυτοτήτων όσων παρακολουθούν τη δίκη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απορριπτικής απόφασης ο Παναγιώτης Αργυρού εκπροσωπώντας και  τους συγκατηγορουμένους του δήλωσε στο δικαστήριο: «Αποχωρούμε από τη δικαστική αίθουσα, παύουμε τους συνηγόρους υπεράσπισης και απέχουμε από το συσσίτιο. Στην περίπτωση που ορίσετε νέους δικηγόρους θα ξεκινήσουμε απεργία πείνας»

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος Γιώργος Καραγιαννίδης λαμβάνοντας το λόγο είπε, μεταξύ άλλων, ότι η παρακράτηση των ταυτοτήτων οδηγεί «σε διάχυση ενός κλίματος τρομοκρατίας και στην ποινικοποίηση των οικογενειακών και φιλικών σχέσεων όσων ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τη δίκη.» 

Υπενθυμίζεται, ότι στο εδώλιο κάθονται εννέα άτομα, ενώ οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι συνολικά 13.

Συγκεκριμένα, κατηγορίες σχετικές με τη συγκρότηση και την ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και της προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών αντιμετωπίζουν οι :

pyrhnes_24-1-2011*Χαρίλαος Χατζημιχελάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Παναγιώτης Μασούρας, Παναγιώτης Αργυρού και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι

*Μανώλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης, που είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

*Χρήστος Τσάκαλος, Νταμιάνο Μπολάνο και οι αδελφοί Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος, οι οποίοι καταζητούνται.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα περιλαμβάνονται οι βομβιστικές επιθέσεις στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Παναγιώτη Χηνοφώτη, στο γραφείο της υπουργού Λούκας Κατσέλη και στον εξωτερικό χώρο των γραφείων του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ενέργειες των οποίων την ευθύνη είχε αναλάβει με προκηρύξεις της η οργάνωση «Συνωμοσία  Πυρήνων της Φωτιάς».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ  24-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις