Logo

Γαλλία: Στη φυλακή για φορολογική απάτη ο «σταυροφόρος» κατά της φοροδιαφυγής υπουργός του Ολάντ



 
 

Cahuzac 8-12-2016Ο Ζερόμ Καϊζάκ, ο υπουργός που ηγήθηκε της εκστρατείας του Φρανσουά Ολάντ για ένα πιο τίμιο φορολογικό σύστημα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, χωρίς αναστολή, για φορολογική απάτη. Το σκάνδαλο που προκάλεσε...

κρύβοντας εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο, τη στιγμή που εμφανιζόταν ως αιχμή του δόρατος στην καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ήταν το μεγαλύτερο που έπληξε την προεδρία του Ολάντ.

Ο Καϊζάκ διορίστηκε υπουργός Προϋπολογισμού το 2012, με αποστολή να οδηγήσει τη σταυροφορία του Σοσιαλιστή προέδρου κατά των πλούσιων φόροφυγάδων και να τους αναγκάσει να πληρώσουν το μερίδιό τους, βγάζοντας τη Γαλλία από τα οικονομικά δεινά της.

Όμως, το 2013, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε κρυμμένα χρήματα σε ένα λογαριασμό στην Ελβετία επί 20 χρόνια και ότι είπε ψέματα γι' αυτό στο κοινοβούλιο. Το σκάνδαλο βύθισε την προσεκτικά σχεδιασμένη φήμη του Ολάντ ως απλού ηγέτη που θα επέβλεπε μια έντιμη κυβέρνηση και αύξησε τη δυσπιστία προς την πολιτική τάξη της Γαλλίας.

Ο Καϊζάκ και η πρώην σύζυγός του, Πατρισιά Μενάρ, η οποία καταδικάστηκε επίσης σε φυλάκιση 2 ετών χωρίς αναστολή, διατηρούσαν από κοινού μια επιχείρηση μεταμόσχευσης μαλλιών, με πελάτες μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Γαλλίας. Κρίθηκαν ένοχοι για φορολογική απάτη, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Έκρυβαν εκατομμύρια ευρώ από τις φορολογικές αρχές επί δύο δεκαετίες, μετακινώντας τα χρήματά τους σε όλο τον κόσμο, από την Ελβετία στη Σιγκαπούρη και τη Νήσο του Μαν.

Ο εισαγγελέας Ζαν – Μαρκ Τουμπλάν, δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης, το φθινόπωρο, ότι η οικογενειακή ζωή του Καϊζάκ "είχε τις ρίζες της στην απάτη για 20 χρόνια". Ο Καϊζάκ έκλαψε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είχε σκεφθεί να δώσει τέλος στη ζωή του παρά να παραδεχθεί ότι είπε ψέματα. Μέχρι το τέλος της δίκης, παραδέχτηκε επανειλημμένα "τα ασυγχώρητα αδικήματά" του, τα οποία περιέγραψε ως ένα είδος "μηχανικών ενεργειών" που ήταν "πολύ δύσκολο να σταματήσει".

Ο 64χρονος Καϊζάκ ήταν καρδιολόγος που έγινε πλαστικός χειρουργός και έκανε μια περιουσία ως κορυφαίος ειδικός στη μεταμόσχευση μαλλιών στο Παρίσι, στη δεκαετία του 1990. Στο χειρουργείο του, κοντά στα Ηλύσια Πεδία, αποκατέστησε τις κώμες μεγάλων ονομάτων των θεαμάτων και της πολιτικής, ενώ παράλληλα επεδίωκε μια διακεκριμένη πολιτική σταδιοδρομία.

Ο διορισμός του ως υπουργού προϋπολογισμού με αρμοδιότητες κατά της φοροδιαφυγής, ήταν μία από τις πιο σημαντικές τοποθετήσεις στην κυβέρνηση. Η πάταξη της οικονομικής διαφθοράς και η φορολόγηση των υπερπλουσίων ήταν η αιχμή της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ.

Αλλά, το Δεκέμβριο του 2012, μήνες μετά την εκλογή του Ολάντ, η έγκυρη ερευνητική ιστοσελίδα Mediapart αποκάλυψε ότι ο Καϊζάκ έκρυβε τα χρήματά του. Από το 1992 κατείχε ένα άγνωστο λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα UBS, που περιείχε €600.000. Είχε ταξιδέψει στη Γενεύη για να τον κλείσει και να μεταφέρει τα χρήματα στη Σιγκαπούρη λίγο πριν είχε γίνει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής οικονομικών Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2010.

Ο ίδιος αρνήθηκε οργισμένα τις καταγγελίες. Επί τέσσερις μήνες διαμαρτυρόταν για την αθωότητά του, λέγοντας ψέματα στο κοινοβούλιο, ότι ποτέ δεν είχε κρύψει τα χρήματα στην Ελβετία. Παρέλασε σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια συνεχίζοντας τα ψέματα και λέγεται πως διαβεβαίωσε τον Ολάντ ότι έλεγε την αλήθεια. Η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα του επί μήνες, ακόμη και όταν παραιτήθηκε ισχυριζόμενος ότι ήταν αθώος και ότι έπρεπε να αφιερώσει τις δυνάμεις του για να καθαρίσει το όνομά του.

Στη συνέχεια, έκανε μια ξαφνική δημόσια εξομολόγηση, τον Απρίλιο του 2013, λέγοντας ότι διατηρούσε πράγματι offshore λογαριασμό, ότι είχε εξαπατήσει την εφορία και ότι είχε «εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο από ψέματα». Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο επιζήμιο το σκάνδαλο για την αριστερά.

Στο δικαστήριο, ο Καϊζάκ είπε ότι έκρυβε κεφάλαια στο εξωτεικό για να διατηρεί το βιοτικό της οικογένειάς του, το οποίο περιελάμβανε την αγορά διαμερισμάτων για τα παιδιά του στο Λονδίνο και στο Παρίσι και οικογενειακές διακοπές στον Μαυρίκιο.

Σε μία περίσταση, ο Καϊζάκ, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία "Πουλάκι, φέρεται να έλαβε δύο πληρωμές σε μετρητά ύψους €10.000, μέσα σε φακέλους που του παραδόθηκαν από σύνδεσμο της τράπεζας, στους δρόμους του Παρισιού. Το ζευγάρι χρησιμοποίησε έναν λογαριασμό στην Royal Bank of Scotland στη Νήσο του Μαν, για να διοχετεύει τις επιταγές των Βρετανών πελατών του. Καθώς ο γάμος τους άρχισε να κλονίζεται, η Μενάρ άνοιξε επίσης ένα λογαριασμό στην Ελβετία.

Ο δικηγόρος της Μενάρ, είπε στο δικαστήριο τα χρήματα ήταν μεν προϊόν απάτης, αλλά αρχικά ήταν ο κόπος της δουλειάς της, που κέρδισε "μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, μαλλί με μαλλί". Περιέγραψε την εντολέα του ως «αφελή», ανυποψίαστη συνεργό, η οποία παρασύρθηκε στην απάτη, πριν την ομολογήσει, Δεκέμβριο του 2013.

Η ίδια κατέθεσε ότι μαζί με τον σύζυγό της είχαν παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο αδικοπραξιών. "Ντρέπομαι εξαιρετικά που τα έκανα όλα αυτά", είπε η Μενάρ.

Μετά το σκάνδαλο Καϊζάκ, Ολάντ ενίσχυσε τα μέτρα για την οικονομική διαφθορά, την ηθική και τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-12-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις