Logo

Έκθεση: Η κακoμεταχείριση των παιδιών πρoσφύγων αυξάνει τον κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης



 
 

prosfyges 22-3-2017Η σκληρή μεταχείριση των παιδιών των προσφύγων, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, θα αυξήσει τον κίνδυνο μετέπειτα ριζοσπαστικοποίησης και μεταστροφής...

στην εγκληματικότητα, επισημαίνει έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ένα σύστημα που επιτρέπει την σεξουαλική και σωματική κακοποίηση των παιδιών σε υπερπλήρη κέντρα κράτησης, όπου συχνά χωρίζονται από τις οικογένειές τους, καταδικάζει την Ευρώπη σε προβλήματα στο μέλλον, προειδοποιεί η έκθεση.

Περίπου το 30% των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια ήταν παιδιά, σύμφωνα με την έκθεση τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, Tomáš Boček. Σχεδόν το 70% από αυτά τα παιδιά, προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε τις 96.465 το 2015, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ¼ του συνόλου των αιτούντων άσυλο κάτω των 18 ετών.

Ωστόσο, ο Boček διαπιστώνει ότι το σύστημα υποδοχής τους δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την τεράστια κλίμακα των αριθμών, με ορισμένα ασυνόδευτα παιδιά να μην καταχωρούνται καν σωστά.

Οι τοπικές αρχές δεν έχουν κάνει αρκετά για να αποτρέψουν το εξαναγκασμό των παιδιών αυτών στη δουλεία, την ώρα που αντιμετωπίζονται ανάρμοστα από την αστυνομία ή ωθούνται σε προσυμφωνημένους γάμους, ενώ βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Boček δήλωσε στον Guardian: «Αυτό που περνούν αυτά τα παιδιά θα καθορίσει ποιοι θα γίνουν. Και αυτό θα καθορίσει επίσης, από ορισμένες απόψεις, το κοινό μας μέλλον. Είδα παιδιά που είναι αναστατωμένα, ναι, και θυμωμένα. Αλλά και απαθή. Αυτό κάνει αυτά τα παιδιά πιο ευάλωτα. Ίσως στην ριζοσπαστικοποίηση».

Στην έκθεσή του, ο Boček λέει ότι οι προσπάθειες να μεταφερθούν τα παιδιά πρόσφυγες από τα κέντρα κράτησης, έχουν μικρά αποτελέσματα.

Η έκθεση, η οποία βασίστηκε σε επισκέψεις σε κέντρα κράτησης στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, τη Γαλλία και την Ιταλία, προειδοποιεί: «Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εκτίθενται στη βία, όχι μόνο στα χέρια των λαθρεμπόρων και διακινητών, αλλά και ως αποτέλεσμα της κρατικής δράσης και αδράνειας.

Για παράδειγμα, ο ειδικός εκπρόσωπος έμαθε σε μια από τις αποστολές του ότι τα παιδιά που βρίσκονταν να πωλούν ή να επαιτούν, συλλαμβάνονται και κρατούνται.

«Αυτή δεν είναι η κατάλληλη απάντηση: αντίθετα, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας των παιδιών. Υπήρξαν, επίσης, καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση των παιδιών σε ορισμένα στρατόπεδα και δυσανάλογης χρήσης βίας από την αστυνομία».

Η έκθεση προσθέτει: «Οι κρατικοί φορείς θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι παρεμβάσεις τους δεν κάνουν κακό στα παιδιά.

«Επιπλέον, τα κράτη θα πρέπει να εργαστούν για την πρόληψη της παιδικής εργασίας, όπως η εκμετάλλευση παιδιών της Συρίας στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και της γεωργίας.

Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να δώσουν κατάλληλες απαντήσεις σε επιβλαβείς πρακτικές και στρατηγικές επιβίωσης, όπως οι πρόωροι και αναγκαστικοί γάμοι, οι οποίοι φαίνεται να αποτελούν ένα αυξανόμενο φαινόμενο».

Η έκθεση αναφέρει ότι ενώ η κράτησης μεταναστών δεν είναι ποτέ προς το όφελος του παιδιού, τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων είναι «υπό κράτηση και πολλά χωρίζονται από γονέα που έχει τοποθετηθεί σε κέντρο κράτησης μεταναστών».

Προσθέτει, ότι το καθήκον αντιμετώπισης της κατάστασης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν πρόσφατα στην Ευρώπη, θα απαιτήσει συντονισμένες προσπάθειες για «πολλά χρόνια».

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο Boček, λέει, ότι τα παιδιά θα εξυπηρετούνται καλύτερα με απλά με την βελτίωση των στοιχειωδών συνθηκών. «Όσον αφορά τις ελάχιστες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, πρακτικά μέτρα όπως οι χωριστές ανά φύλο εγκαταστάσεις υγιεινής, ο καλύτερος φωτισμός και οι φιλικοί προς τα παιδιά χώροι, όχι μόνο μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά για την ευημερία των παιδιών, αλλά μπορούν επίσης να εξαλείψουν τους κινδύνους σεξουαλικής κακοποίησης».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-3-2017 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις