Logo

Ντάισελμπλουμ: "Τα μαζεύει" μετά τις φωνές που ζητούν την παραίτησή του



 
 

ntaisel 22-3-2017Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου «σπατάλησαν τα λεφτά τους σε γυναίκες και ποτά». Ήδη, την παραίτησή του ζήτησαν ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και ο πρώην...

πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι και μετά την άρνησή του να ανακαλέσει την επίμαχη δήλωση.

«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αντόνιο Κόστα.

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα έκανε παρόμοια σχόλια κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. «Ο πρόεδρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε αργά χθες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ είναι «πολύ ατυχή, και, για την πορτογαλική πλευρά, απολύτως απαράδεκτα», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας επίσης ότι πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμερίζονται την άποψη αυτή. Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκονθάλεθ Πονς χαρακτήρισε τα σχόλια «ρατσιστική και σωβινιστική προσβολή στις χώρες του Νότου και τις γυναίκες σε αυτές», καλώντας τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κάλεσε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί, με αφορμή τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup ότι οι χώρες του Νότου "ξόδεψαν όλα τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες".

Όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, "Ο κ. Ντάισελμπλουμ έχασε μια σπουδαία ευκαιρία να σιωπήσει". Κάνοντας λόγο για "ηλίθια αστεία" και "άτομα σαν τον Ντάισελμπλουμ" που δεν αξίζουν να κατέχουν τη θέση που κατέχει.

Πρόσθεσε μάλιστα πως "όσο νωρίτερα παραιτηθεί, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο αλλά και για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών".

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο Ματέο Ρέντσι αναφέρει ότι "εάν θέλει να προσβάλει την Ιταλία, να το κάνει σε ένα μπαρ κάτω από το σπίτι του και όχι κάνοντας χρήση της θεσμικής του ιδιότητας".

O Ισπανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γκάμπριελ Μάτο, χαρακτήρισε τη δήλωση Ντάισελμπλουμ ως "απολύτως απαράδεκτο" και "προσβολή" προς τα κράτη μέλη, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει χάσει την "ουδετερότητά του" ως πρόεδρος του Eurogroup chief.

Οι πιέσεις στον Ντάισελμπλουμ, του οποίου η θητεία ως προέδρου του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο, ασκούνται την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν εάν μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του μετά τη βαριά ήττα που υπέστη το κόμμα του στις ολλανδικές εκλογές.

Τζανακόπουλος: Άστοχη και σεξιστική η δήλωση

Άστοχη χαρακτήρισε τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις χώρες του Νότου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον βεβαίως αληθεύουν και έχουν ειπωθεί όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τον κ. Ντάισελμπλουμ, είναι ότι προφανώς η δήλωση είναι πλήρως άστοχη, υιοθετεί στερεότυπα τα οποία διευρύνουν το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου και στην πραγματικότητα στρώνουν το χαλί για εξτρεμιστικές απόψεις. Για να μην αναφερθούμε και στη σεξιστική χροιά του συγκεκριμένου σχολίου» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Σε μια φάση που η Ευρώπη βρίσκεται σε μία έντονη πολιτική αναζήτηση για τα επόμενά της βήματα, δηλώσεις που διευρύνουν τα χάσματα Βορρά και Νότου δεν βοηθούν κανέναν» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιχειρεί να ανασκευάσει μέσω του εκπροσώπου του

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν επέκρινε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, μετά τις φωνές που ζητούν την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup παρερμηνεύθηκαν.

«Ο Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα ή ομάδα χωρών. Το μήνυμά του είχε αποδέκτες όλες τις χώρες της ευρωζώνης: η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Πρέπει να τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτό είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε.


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-3-2017 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις