Logo

Στο σκαμνί η Ελλάδα για το... έγκλημα στη λίμνη Κορώνεια



 
 

koroneia_27-01-2011Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται για άλλη μια φορά η Ελλάδα, μετά από “σύσταση” του Επιτρόπου, αρμόδιου για το περιβάλλον, Γιάνες Ποτότσνικ.

Αυτή τη φορά η χώρα μας κατηγορείται για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας, η οποία θεωρείται προστατευόμενη περιοχή φυσικού κάλλους (Natura 2000).

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει τη χώρα μας ότι άφησε τη λίμνη - η οποία αποτελεί διεθνώς σημαντικό υγρότοπο – να υποστεί σοβαρή υποβάθμιση λόγω ρύπανσης και παράνομων γεωτρήσεων, με σοβαρές συνέπειες για την τοπική πανίδα και χλωρίδα.

Επιπλέον η Επιτροπή τονίζει ότι παρόλο που υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο από το 2004 συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ για την αποκατάσταση της λίμνης , η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν ασήμαντη!

Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για τη συγχρηματοδότηση ήταν η ανάληψη από τη χώρα μας συγκεκριμένης δράσης όπως η σφράγιση των παράνομων γεωτρήσεων και ο έλεγχος απορρίψεων αστικών και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων στη λίμνη Κορώνεια.

Ωστόσο πολλά από τα μέτρα εξακολουθούν να μην έχουν τεθεί σε εφαρμογή, ενώ οι περισσότεροι από τους όρους που υπήρχαν προκειμένου να δοθούν στην Ελλάδα τα χρήματα από την ΕΕ, δεν έχουν τηρηθεί.

Το Μάιο του 2010 η ΕΕ διαβίβασε έγγραφη αιτιολογημένη γνώμη για το θέμα αυτό, την οποία οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, ως συνήθως,  έγραψαν… στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Έτσι η Επιτροπή αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συγχρηματοδότηση και να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

      ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-1-2011 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις