Logo

Μεγαλώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική λένε τώρα οι επιστήμονες !



 
 

nidwhttstlkngbt_27-1-2011_resizeΗ κλιματική αλλαγή μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο καταστροφική για τους πάγους της Γροιλανδίας όσο νόμιζαν αρχικά οι επιστήμονες.

H εκτίμηση αυτή, προέκυψε μετά από τη διαπίστωση των ερευνητών ότι τα θερμότερα καλοκαίρια μπορεί στην πραγματικότητα να επιβραδύνουν τη ροή των παγετώνων.

Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη τήξη κατά τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού, προκαλεί το εσωτερικό σύστημα αποστράγγισης της επιφάνειας των πάγων να “προσαρμοστεί” και να φιλοξενήσει περισσότερο λιωμένο νερό, χωρίς να επιταχυνθεί η ροή των πάγων προς τους ωκεανούς.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σε θερμές συνθήκες, το λιώσιμο των πάγων είναι τόσο μεγάλο ποσοτικά,  που το νερό τρέχει σε κανάλια κάτω από αυτούς, μειώνοντας έτσι το στρώμα λιπαντικού που βρίσκεται στην κορυφή τους και προκαλώντας το λιώσιμο μιας πολύ μεγαλύτερης επιφάνειάς τους.

Εξαιτίας αυτού, η επιτάχυνση της τήξης φαίνεται να καθυστερείται στις αρχές των ζεστών καλοκαιριών, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα πιο δροσερά καλοκαίρια.

Τα ευρήματα αυτά, που ανακοινώθηκαν στο περιοδικό “Nature”, έχουν σημαντικές συνέπειες για τις μελλοντικές αξιολογήσεις της παγκόσμιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικές παρατηρήσεις από έξι παγετώνες νοτιο-δυτικά της Γροιλανδίας, για να μπορέσουν να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η ροή των πάγων, σε έτη κατά τα οποία η τήξη ήταν διαφορετική.

Αν και η αρχική επιτάχυνση των πάγων ήταν παρόμοια σε όλα τα έτη, η επιβράδυνσή τους σημειώθηκε νωρίτερα κατά τα πιο θερμά έτη.

Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας καλύπτει περίπου το 80% της επιφάνειας του νησιού και περιέχει αρκετό νερό ώστε να αυξήσει τα επίπεδα της θάλασσας κατά 7 μέτρα, αν λιώσει  εντελώς.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει το στρώμα πάγου της να συρρικνωθεί, προκαλώντας το φόβο των επιστημόνων ότι η κατάσταση μπορεί να βρίσκεται κοντά στο σημείο της “μη επιστροφής”.

Η απώλεια πάγου, κατά ένα μέρος της, αποδίδεται στην επιτάχυνση των παγετώνων λόγω της αυξημένης τήξης της επιφάνειάς τους.

Η καλοκαιρινή επιτάχυνση της ροής των  πάγων προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς τους οδηγεί σε αβεβαιότητα ως προς τις προβλέψεις της μελλοντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

«Πιστεύαμε ότι η περεταίρω τήξη της επιφάνειας των πάγων, θα μπορούσε να προκαλέσει την επιτάχυνση των στρωμάτων τους, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν πιο γρήγορα, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να ισχύει το ακριβώς αντίθετο», είπε ο καθηγητής Άντριου Σέπερντ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

«Αν όντως ισχύει αυτό, οι αυξήσεις στην τήξη της επιφάνειας  των πάγων που αναμένονται κατά τον 21ο αιώνα, μπορεί να μην επηρεάσουν καθόλου το ποσοστό απώλειας πάγου μέσω της ροής. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι τα στρώματα πάγων είναι πλήρως ασφαλή από την κλιματική αλλαγή», προσέθεσε ο καθηγητής Σέπερντ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-1-2011 από directNEWS.gr

 



Τελευταίες Ειδήσεις