Logo

Ποδόσφαιρο και διαφθορά στις Βρυξέλλες, με το βλέμμα στην Ελλάδα



 
 

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα, δημοσιεύματα αναφέρουν δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση των «στημένων» αγώνων στο ποδόσφαιρο, στις Βρυξέλλες, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μιλούσε για την ανάγκη θέσπισης κοινών κανόνων στον αθλητισμό σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Γ. Βασιλειάδης χρειάστηκε να διακόψει την απάντησή του για να απαντήσει στην επείγουσα κλήση που έλαβε στο κινητό. Όταν το έκλεισε, ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο διοργανωτής της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «ποδόσφαιρο και Διαφθορά», ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, διαβεβαίωσε ότι «αυτό δεν ήταν στημένο», «κερδίζοντας» ως αντίδραση το γέλιο των παρευρισκομένων.

Πέρα από τον υφυπουργό Αθλητισμού, στην συζήτηση συμμετείχε ο Στέλιος Φαζάκης της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ο διεθνής μας Κώστας Κατσουράνης, όπως και ο Τζορτζ Πάτερσον από πλευράς Κομισιόν και η Πολίνα Τσομτσικ που εκπροσωπεί 25.000 αθλητές στο πλαίσιο της οργάνωσης EU Athletes στο Βέλγιο.

Την συζήτηση άνοιξε ο Στέλιος Κούλογλου ο οποίος υπενθύμισε τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα «football leaks», αλλά και τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υπάρξει διαφάνεια στον αθλητισμό. «Τα Panama Papers αποκάλυψαν ένα γιγάντιο παγκόσμιο σύστημα φοροδιαφυγής και διαφθοράς χωρίς προηγούμενο. Ανάμεσα στα ονόματα των φακέλων, υπήρχαν και τρανταχτά παραδείγματα του ποδοσφαίρου, όπως ο Λιονέλ Μέσι. Η έρευνα έριξε φως στην υπόθεση αναδεικνύοντας ότι παίκτες αλλά και μεγάλες ομάδες της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, έβαζαν… χρυσά γκολ στην διαφθορά. Ήρθε η ώρα, όμως, για την σέντρα του αγώνα εναντίον της», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ποδοσφαιριστής της Εθνικής μας και νυν προπονητής της Παναχαϊκής, Κώστας Κατσουράνης, είπε ότι «εμείς στην Ελλάδα εμείς πληρώσαμε τους φόρους, αλλά όπου υπάρχει και καπνός, υπάρχει και φωτιά. Πήραμε πολλά χρήματα, αλλά τα δηλώσαμε όλα».

Σε σχέση με τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, ο ίδιος εξήγησε ότι «δεν έδωσε το δικαίωμα να τον πλησιάσει κάποιος για να τον χρηματίσει» και πως έχουν ακουστεί διάφορα, αλλά ο ίδιος δεν γνωρίζει στοιχεία. «Θεωρώ ότι πρέπει να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση να γίνει πιο καθαρό όσο γίνεται το ποδόσφαιρο με μεγαλύτερη διαφάνεια», συμφώνησε με τον προλαλήσαντα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε ότι «η διαφθορά στον αθλητισμό εκτείνεται σε πολλά επίπεδα. Δεν είναι μόνο απόλυτα συμβιβασμένη με το ποδόσφαιρο, αλλά και με τη διαχείριση ομοσπονδιών, το ντόπινγκ, την διαχείριση αθλητών ομάδων». Όπως είμαι, «πρόκειται για έναν ολόκληρο κόσμο που λειτουργούσε και λειτουργεί με ελάχιστους κανόνες».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε ότι τα φαινόμενα γιγαντώθηκαν για τρεις λόγους: την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων –τις οικονομικές συναλλαγές που γίνονται σε πραγματικό χρόνο χωρίς έλεγχο-, την ελευθερία κίνησης του εργατικού δυναμικού αλλά και την ταχύτητα διάχυσης πληροφορίας που δημιουργεί και υπεραξίες παιχτών. «Δυστυχώς σε αυτήν την διαδικασία, η ΕΕ είναι απούσα. Φοβάμαι ηθελημένα. Ταυτόχρονα, οι κρατικές δομές είναι ανήμπορες να αντιδράσουν γιατί δεν υπάρχει βούληση. Ακόμα και το διεθνές αυτοδιοίκητο του αθλητισμού, που είναι δεδομένο, υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τον ορισμό του».

Ως λύση, ο υφυπουργός πρότεινε κοινούς κανόνες ΕΕ στον επαγγελματισμό αθλητισμό, για ορθή διακυβέρνηση, λογοδοσία, χρηστή διοίκηση, διαφάνεια, το πλαίσιο της κάθε οργάνωσης. «Κανόνες που απαιτούν συγκρούσεις και με διεθνείς οργανισμούς ποδοσφαίρου», διευκρίνισε ο υπουργός.

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο Τζορτζ Πάτερσον τόνισε ότι «η συνεργασία είναι λέξη κλειδί. Ενας μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως τα στημένα παιχνίδια ή το ντόπινγκ. Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις κατά της διαφθοράς». Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη της εκπαίδευσης στα σχολεία. «Χάσαμε κάποιες γενιές, η διαδικασία είναι αργή, αλλά είναι απαραίτητη», κατέληξε. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Πολίνα Τσόμτσικ, που είπε ότι «χρειάζεται να εστιάσουμε στην καλή διοίκηση των ομάδων και των οργανισμών».

Ο Στέλιος Φαζάκης, σύμβουλος στην Γενική Γραμματεία Κατά της Διαφθοράς είπε ότι «ο μόνος τρόπος να καταπολεμηθεί η διαφθορά είναι με σχέδιο και όχι με μεμονωμένες κινήσεις που δεν μπορούν να αποφέρουν κάτι σπουδαίο. Το ζήτημα και η ευθύνη της Πολιτείας είναι όχι να δείχνει με το δάκτυλο συγκεκριμένους ανθρώπους να τους βγάζει στη φόρα για την ηθική τους, αλλά να φτιάξει θεσμούς, οι οποίοι να προστατεύουν και να απαγορεύουν στους διάφορους παράγοντες να παρανομήσουν. Αυτό ερχόμαστε να πούμε ως γενική γραμματεία», εξήγησε.

Όπως είπε, ως τέλος χρόνου θα υπάρξει σχέδιο νόμου για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), κάτι που «θα βοηθήσει και το ποδόσφαιρο», όπως είπε.

Στο δεύτερο πάνελ, η συζήτηση αφορούσε στο ντόπινγκ και την πρόληψη των «στημένων παιχνιδιών» και συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίου. Ο Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, Καθηγητής ΑΠΘ, ο Βασίλης Μπαρκούκης, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ, η Αργυρώ Ελισάβετ Μανώλη, Λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, ο Pim Verschuuren, Γάλλος υπ.διδάκτωρ ανέλυσαν τις μελέτες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα για το θέμα.

*Της Μαρίας Ψαρά

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-11-2017 από directNEWS.gr πηγή: news247.gr


Τελευταίες Ειδήσεις