Logo

Στον εισαγγελέα πόρισμα «φωτιά» για κομπίνα σε συστημική τράπεζα με εμπλεκόμενα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη



 
 

Στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα βρίσκεται πολυσέλιδο πόρισμα «φωτιά» της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορά κομπίνα σε συστημική τράπεζα στην οποία εμπλέκονται δεκάδες υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις ελέγχου της ΤτΕ και του SSM. 

Η κομπίνα, αποκαλύφθηκε από ερώτηση του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου προς τον υπουργό Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ερώτηση, η κομπίνα αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές μεθοδεύσεις, οι οποίες είχαν ως εξής: 

Περίπτωση πρώτη:  Μεγαλοστελέχη είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια, μερικά άνω του 1,5 εκ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά πωλήθηκαν σε ξένο fund, με την σύμφωνη γνώμη του δανειολήπτη όπως ορίζει ο Νόμος. Τα δάνεια αυτά πωλήθηκαν με στο fund τα σπίτια όμως παρέμειναν στην ιδιοκτησία του στελέχους. Θαύμα ! Τα «καλά» fund αγοράζουν τα δάνεια για να μην χάσουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους από τις «κακές» Τράπεζες.

Περίπτωση δεύτερη . Μεγαλοστελέχη έπαιρναν δάνεια με επιτόκιο 2% για να στήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα. Έφτιαχναν τα πάρκα, τα πουλούσαν σε τρίτους σε μεγαλύτερη τιμή αφού ήταν έτοιμα, εξοφλούσαν το δάνειο και έβαζαν στην τσέπη τα υπόλοιπα. Καθαρές δουλειές και κερδοφόρες.

Περίπτωση τρίτη. Μεγαλοστελέχη της ίδιας Τράπεζας όταν όλοι μας περιμέναμε στην ουρά των ΑΤΜ τον Ιούλιο του 2015 για να πάρουμε 60 ευρώ και απαγορευόταν να στείλουμε χρήματα στο εξωτερικό, έπαιρναν ΟΛΑ τα χρήματα από τον λογαριασμό μισθοδοσίας τους και τα έκανα έμβασμα στο εξωτερικό. Για μας υπήρχε Capital Control.

Περίπτωση τέταρτη. Εξυπηρέτηση εργαζομένων σε εργοδότη. Αναγκαστικό δάνειο σε 400 στελέχη για να αγοράσουν μετοχές της τράπεζας στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης της. Δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων, χωρίς εξασφαλίσεις, παρά μόνο τις μετοχές, χωρίς δόσεις, πληρωτέα στην λήξη τους, κοντά στο 2019, και, με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Υποτίθεται ότι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας θα ανέβαζε την μετοχή της. Επειδή όμως αντίθετα η μετοχή κατέρρευσε, ο καλός εργοδότης βρήκε την λύση. Πούλησε σε fund τα δάνεια αυτά για 15 λεπτά στο κάθε ευρώ και επιτράπηκε σε κάποιους, όχι σε όλους, μόνο στα «καλά παιδιά», από τους δανειολήπτες να τα εξοφλήσουν με 20 λεπτά στο ευρώ.

Πρόκειται για «σκάνδαλο», που ανακαλύφθηκε από τα τεχνικά κλιμάκια του SSM (Single Supervisory Mechanism), τα οποία ελέγχοντας το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, άρχισαν να ξετυλίγουν ένα κουβάρι παραβάσεων.
Όσα οι επιθεωρήσεις του Γιάννη Στουρνάρα και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς αγνοούσαν, αλλά και όσα οι διορισμένοι από τους Υπουργούς στο Δ.Σ. της συγκεκριμένης τράπεζας γνώριζαν, αλλά ποιος ξέρει γιατί ποιούσαν την νήσσαν και έτσι συμμετείχαν στο έγκλημα, οι ελεγκτές του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας εξετάζοντας μόνο την περίοδο 2014-2016 παρατήρησαν με την πρώτη ματιά!

Ο κ. Νικολόπουλος ζητά απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται από την υπόθεση αυτή 
Ζητάει συγκεκριμένα να πληροφορηθούν οι Έλληνες ποια είναι αυτή η Τράπεζα που έχει εισήξγαγε μόνιμα τέτοιες μεθοδεύσεις στην λειτουργία της. Γιατί αφού φαίνεται ότι η Τράπεζα συνεχώς μετερχόταν τέτοια μέσα και ασκούσε τέτοιου είδους πολιτική δεν είχαν τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ κανένα εύρημα και βεβαίωναν ότι όλα βαίνουν καλώς. Αν δεν ερχόταν οι ελεγκτές του SSM δεν θα είχαμε πάρει χαμπάρι τίποτα ;
Τα διορισμένα από τους Υπουργούς μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα από τις μεθοδεύσεις αυτές ή ήξεραν ή υποψιάζονταν τι γίνεται και είχαν ενημερώσει αρμοδίως ;
Είχε κανένας από τους διορισμένους στο Δ.Σ. Τράπεζας «εξυπηρετηθεί» προσωπικά με ανάλογους τρόπους ;
Υπήρξαν πειθαρχικές ποινές σε εμπλεκόμενους πέραν των ποινικών που πιθανώς θα προκύψουν από την δικαστική έρευνα ;
Τα εμπλεκόμενα Τραπεζικά στελέχη και οι επικεφαλής της Τράπεζας εξακολουθούν να διοικούν την Τράπεζα σύμφωνα «με τα χρηστά ήθη και την καλή πίστη των συναλλαγών» ή έχουν απομακρυνθεί ;
Και, τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, η πολιτική ηγεσία γνώριζε έστω και αμυδρά, για τις μεθοδεύσεις της τράπεζας; Είχε λάβει μηνύματα ή έστω την ελάχιστη πληροφορία ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ;

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-1-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις