Logo

Τελεσίδικη για τον Πέτρο Μαντούβαλο η πειθαρχική ποινή παύσης 6 μηνών από το δικηγορικό λειτούργημα



 
 

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων απέρριψε την έφεση του Πέτρου Μαντούβαλου κατά της πειθαρχικής ποινής παύσης 6 μηνών που είχε επιβάλει σε βάρος του η Ολομέλεια των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων του  Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. 

Έτσι η πρωτοβάθμια ποινή της παύσης των 6 μηνών από το δικηγορικό λειτούργημα  που είχε επιβληθεί στον κ. Μαντούβαλο  επικυρώθηκε και κατέστη αμετάκλητη. 

Σύμφωνα με την υπ' αριθμ.9/2018 απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγόρων (εκδόθηκε υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Ειρήνης Κιουρτσόγλου-Πετρουλάκη, κωλυομένου του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου) οι ενέργειες του Πέτρου Μαντούβαλου θίγουν το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος λόγω της χρησιμοποίησης της ιδιότητας του για ιδιοτελείς σκοπούς κατά παράβαση διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων (άρθρο 140) και του Κώδικα Δεοντολογίας (άρθρα 5 και 10).

Η υπόθεση 

Ο κ. Μαντούβαλος κατά την κρίση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού οργάνου χρησιμοποίησε τη δικηγορική του ιδιότητα για ιδιοτελείς σκοπούς κατά τον χειρισμό υπόθεσης πελάτισσάς του, η οποία τον  είχε επισκεφτεί τον Σεπτέμβριο του 2010 , μετά το θάνατο του συζύγου της, για κληρονομική υπόθεση .

Εκείνος πριν καν δει το φάκελο με τα στοιχεία της υπόθεσης διαβεβαίωσε την πελάτισσα ότι μπορεί να εξασφαλίσει θετική εξέλιξη στην υπόθεσή της ανατρέποντας την μέχρι τότε αρνητική έκβασή της. Μάλιστα, επικαλέστηκε τις διασυνδέσεις του για πετύχει μέσα σε είκοσι ημέρες το επιθυμητό αποτέλεσμα και ζήτησε αμοιβή....60.000 ευρώ.

Η χήρα δεν είχε τα μετρητά που της ζητούσε ο δικηγόρος, ο οποίος την πιεζε για την αμοιβή του και πούλησε ένα ακίνητο έναντι του ποσού των 60.000 ευρώ και σταδιακά του κατέβαλε το ποσό των 55.000 ευρώ. 

Ωστόσο φρούδες αποδείχθηκαν οι ελπίδες που είχε καλλιεργήσει στην πελάτισσά του ο Π. Μαντούβααλος, καθώς επί δύο και πλέον έτη δεν έκανε καμία εξωδικαστική ή δικαστική ενέργεια για την υπόθεσή, ενώ ούτε  καν ζήτησε τον φάκελο της από την συνάδελφό του που αρχικά της είχε ανατεθεί από την χήρα.

Όταν η πελάτισσα ρωτούσε για την πορεία της υπόθεσής της, ο Π. Μαντούβαλος της έλεγε διάφορα ψέματα, ενώ της είχε μιλήσει ακόμα και για ... ανύπαρκτες δικασίμους στις οποίες όμως έπαιρνε αναβολές προκειμένου να πετύχει τη ...σωστή σύνθεση του δικαστηρίου.

Στις αρχές του 2013 η χήρα κατάλαβε πλέον ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και του ζήτησε πίσω τα χρήματα της αμοιβής και προσέφυγε και στον Δικηγορικό Συλλογο Πειραιά..

Από την πλευρά του ο κ. Μαντούβαλος επέστρεψε διαδοχικά μόνο το ποσό των 32.000 ευρώ από τα 55.000 ευρώ που είχε εισπράξει. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι από τις 32.000 ευρώ, οι 12.000 ευρώ επιστράφηκαν πριν την εκδίκασης της σε βάρος του πειθαρχικής αγωγής που είχε καταθέσει η χήρα στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.

Ο ίδιος ο Π. Μαντούβαλος ενώπιον  του Πειθαρχικού συμβουλίου παραδέχτηκε ότι είχε λάβει το ποσό των 55.000 ευρώ αλλά δήλωσε οικονομική αδυναμία για την επιστροφή όλων των χρημάτων.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2015 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας είχε επιβάλει στον Π. Μαντούβαλο  τελεσίδικη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή για την υπόθεση δωροδοκίας του πρώην δικαστή με την... μεζούρα  Ευάγγελου Καλούση  το 2000 με 7 εκατ. δραχμές (περίπου 6.000 ευρώ). 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-6-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις