Logo

Αναστολή πτήσεων και απαγόρευση του Facebook: Το Ιράκ απομονώνεται λόγω αντικυβερνητικών διαμαρτυριών [φωτο]



 
 

Οι αεροπορικές εταιρείες Kuwait Airways, FlyDubai και Royal Jordanian Airlines ανέστειλαν τις πτήσεις προς τη Νατζάφ, λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών στο νότιο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον της μεγάλης ανεργίας, των ανεπαρκών δημόσιων υπηρεσιών και του χαμηλού επιπέδου ζωής ξεκίνησαν, πριν από μία εβδομάδα στην Βασόρα.

Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές ζητούν από τις αρχές να σταματήσουν τις διακοπές στην παροχή ηλεκτρισμού και νερού και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά από τον θάνατο ενός διαδηλωτή από πυρά των αστυνομικών δυνάμεων στις 8 Ιουλίου, ενώ αυτήν την εβδομάδα οι ταραχές διαδόθηκαν και σε κάποιες κοντινές επαρχίες.

Μέγιστη επιφυλακή

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ φοβούμενο ότι οι ταραχές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν έθεσε όλα τα σώματα ασφαλείας σε επιφυλακή και ενίσχυσε την προστασία των δημοσίων εγκαταστάσεών του, στις 13 Ιουλίου.

Ωστόσο, διαδηλωτές επιτέθηκαν στο κτήριο διοίκησης στην επαρχία Καρμπάλα και σε γραφεία οργανώσεων ενόπλων εθελοντών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της χώρας. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις.

Την Κυριακή, 15 Ιουλίου, ο αρχηγός της αστυνομίας της Νατζάφ, απολύθηκε, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας κλιμακώθηκα, σύμφωνα με πηγές του ιρακινού υπουργείου εσωτερικών, τις οποίες επικαλείται το δίκτυο Al Sumaria.

Επιπλέον, έχουν αναφερθεί προβλήματα στην λειτουργία διάφορων ιστοσελίδων και, όπως υποστηρίζει το κουρδικό δίκτυο Rudaw διαβεβαιώνει ότι οι αρχές έχουν μπλοκάρει το Facebook σε διάφορες πόλεις.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, βρισκόταν στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει σε διεθνή συνάντηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και διέκοψε το ταξίδι του, για να επιστρέψει στη Βασόρα και να διαπραγματευτεί με τους διαδηλωτές.

Οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι ο πρόεδρος διέταξε να διατεθούν περίπου 3.000 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις απαιτήσεις του λαού του, χρήματα που το Ιράκ θα χρησιμοποιήσει για την αφαλάτωση του νερού, την πρόληψη περαιτέρω διακοπών ρεύματος και την παροχή των απαραίτητων ιατρικών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων μέτρων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-7-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις