Logo

Ανακάλυψαν τρόπο να θεραπεύουν τις πληγές χωρίς να αφήνουν ουλές [βίντεο]



 
 

Επιστήμονες ανακάλυψαν στο σώμα ενός είδους βατράχου που ενδημεί στην Κίνα, μια πρωτεϊνη που μειώνει το τραυματικό οίδημα και προστατεύει τις πληγές από τις λοιμώξεις του δέρματος.

Ομάδα κινέζων ζωολόγων εντόπισε στο σώμα του Bombina Maxima, ένα είδος βατράχου του ζει στη νοτιοδυτική Κίνα, μια ουσία που έχει την ικανότητα να αναγεννά το δέρμα χωρίς να αφήνει ουλές που θα μπορούσαν να παραμείνουν μετά την θεραπεία πληγών ή και τομών από χειρουργικές επεμβάσεις σε ανθρώπους, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, Xinhua.

Η εν λόγω ουσία είναι μια πρωτεϊνη η κύρια λειτουργία της οποίας είναι να συνθέτει τους πόρους του δέρματος και να επισκευάζει τον ιστό όταν υφίσταται τραυματισμούς.

Στα αμφίβια, τα οποία αναπνέουν από το δέρμα, η επούλωση των τραυμάτων πρέπει να γίνεται χωρίς να αφήνει ουλές, ώστε «να μην επηρεάζει τις φυσιολογικές λειτουργίες και αποφεύγονται οι θανατηφόρες συνέπειες», δήλωσε ο Ζανγκ Γουν, επικεφαλής της έρευνας.

Μια άλλη σημαντική λειτουργία που έχει το χόριο αυτού του ζώου είναι ότι διατηρεί την ισορροπία νερού-άλατος του οργανισμού τους. Τόσο στο συγκεκριμένο είδος βατράχου όσο και στους ανθρώπους, η ανακαλυφθείσα πρωτεϊνη έχει επίσης και ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα: μειώνει το τραυματικό οίδημα και προστατεύει την πληγή από τις δερματικές λοιμώξεις ακόμη και από μερικές που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

Λόγω των πλεονεκτημάτων αυτών, ο Ζανγκ εκτιμά ότι αυτή η ουσία μπορεί να έχει σημαντικές εφαρμογές στην ιατρική.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-8-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις