Logo

Έτσι η κλιματική αλλαγή “σπάει τον πάγο” [βίντεο+φωτο]



 
 

Επιστήμονες της NASA δημιούργησαν ένα θεαματικό βίντεο που δείχνει πως το μεγαλύτερο μέρος του πυκνού στρώματος του πάγου της Αρκτικής που έχει σχηματιστεί εδώ και αρκετούς αιώνες έχει λιώσει και έχει αντικατασταθεί από ένα λεπτό στρώμα που λιώνει κατά τους θερμότερους μήνες, σύμφωνα με την Science Alert..

Συνδυάζοντας δεδομένα που λαμβάνονται μέσω δορυφόρου και μέσω υποβρυχίων ηχοβολιστικών κυμάτων, η έκθεση της NASA επισημαίνει ότι το 70% του σημερινού στρώματος πάγου αποτελείται από εποχιακό πάγο, ο οποίος σχηματίζεται και λιώνει μέσα σε ένα χρόνο, αντί για παχύτερο και μόνιμο πάγο.

Ο πιο πρόσφατος θαλάσσιος πάγος σχηματίζεται πιο γρήγορα, αλλά η κάλυψη δεν είναι η καλύτερη. μεγαλύτερη κάλυψη δεν είναι πάντα καλύτερη. Στην πραγματικότητα, ο εποχιακός πάγος της θάλασσας, ανεξάρτητα από την προέκτασή του, δεν μπορεί να υπερβεί την ανθεκτικότητα ή τον όγκο του μόνιμου.

Ο σταθερός πάγος παραμένει για περισσότερο από δύο χρόνια, είναι παχύτερος από τον εποχιακό πάγο και καταβυθίζεται βαθύτερα στον ωκεανό. Επίσης περιέχει λιγότερο αλάτι και επομένως είναι λιγότερο επιρρεπής σε τήξη. Ωστόσο, ο εποχιακός θαλάσσιος πάγος φτάνει περίπου δύο μέτρα πάχος και σχεδόν εξαφανίζεται το καλοκαίρι.

Από το 1958, ο πάγος της Αρκτικής έχει χάσει περίπου τα δύο τρίτα του πάχους του και ο παλαιότερος πάγος έχει μειωθεί κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο μέλλον ο ρυθμός απώλειας πάχους θα μειωθεί σημαντικά, αλλά αυτό θα συμβεί λόγω της πλήρους εξαφάνισης σταθερού πάγου και όχι λόγω της διακοπής της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η εξαφάνιση του μόνιμου πάγου θα καταστήσει την Αρκτική πιο ευάλωτη σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του ύδατος και του αέρα, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-10-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις