Logo

Εταιρικό σκάνδαλο στην Jumbo: Εμπλοκή του "Νο2" της εταιρείας, Κινέζων επιχειρηματιών και στελεχών της Εθνικής Τράπεζας



 
 

Εταιρικό σκάνδαλο με εμπλοκή κορυφαίων στελεχών της εταιρείας Jumbo με συμμετοχή Κινέζων επιχειρηματιών, αλλά στελεχών της Εθνικής Τράπεζας, βρίσκεται στο μικροσκόπιο τόσο της Τράπεζας της Ελλάδας, όσο και της ΚΤΕ.

Όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία Jumbo, ιδιοκτησίας Απόστολου Βακάκη, έπειτα από στενή συνεργασία δεκαετιών αποπέμπεται ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, ο οποίος κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου, καθώς αποκαλύφθηκε ότι έχει παράλληλη δραστηριότητα στον τομέα του real estate. Ο πρώην αντιπρόεδρος της γνωστής εταιρείας εντοπίστηκε να χρησιμοποιεί παράνομα μέσα για να βοηθήσει Κινέζους επιχειρηματίες να αποκτήσουν τη χρυσή βίζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου φέρεται να έχει συστήσει εταιρεία real estate, η οποία μέσω της χρήσης POS, παραβίασε τα capital controls, που υφίστανται στην Κίνα.

Διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών και παραβιάσεων, που εκτός από το σπάσιμο των capital controls της Κίνας, περιλαμβάνουν και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στην ίδια υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και εργαζόμενοι σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης ότι εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος, έρευνες πραγματοποιεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα προχωρήσει άμεσα στην καρατόμηση της Νέλλης Τζάκου, Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθώς και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Καρτών της Εθνικής Τράπεζας, στους οποίους καταλογίζονται σοβαρές ευθύνες.

Οι έρευνες των Κινέζων

Οι έρευνες των κινεζικών αρχών έδειξαν ότι ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος της Jumbo δια της εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων που είχε συστήσει φέρεται ότι αγόραζε ακίνητα τα οποία στη συνέχεια τα μεταπωλούσε σε Κινέζους επιχειρηματίες-επενδυτές που ενδιαφερόταν και για την απόκτηση της χρυσής βίας. Οι Κινέζοι πολίτες πλήρωναν μέσω πιστωτικών καρτών, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό τα capital controls που ισχύουν στη χώρα τους.

Οι συναλλαγές γίνονταν μέσω ελληνικών POS τράπεζας με roaming εταιρείας επικοινωνιών που είχαν μεταφερθεί στην Κίνα. Έπειτα από έρευνες των αρχών στην Κίνα διαπιστώθηκε παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος από τη χώρα προς την Ελλάδα μέσω των μηχανημάτων POS. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναλλαγές που έγιναν με τον τρόπο αυτό ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ενέργειες του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου διερευνώνται, ωστόσο φέρεται, αρχικά να είχε απευθυνθεί σε κάποια άλλη τράπεζα, η οποία όμως διέκοψε την συνεργασία μαζί του, όταν έγινε αντιληπτή η δραστηριότητά του. Μάλιστα, ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος της Jumbo φέρεται να αποκόμιζε μεγάλα ποσά κυρίως από τη διαφορά της τιμής εξαγοράς των ακινήτων και της τιμής πώλησής τους.

Την υπόθεση εκτός από τις κινεζικές αρχές, ερευνούν οι ελληνικές αρχές, αλλά και τη Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ενημερώθηκαν από το Πεκίνο.

Μεταξύ των ακινήτων που είχε εξαγοράσει μέσω πλειστηριασμών ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος της Jumbo είναι η πολυτελής βίλα του πρώην εκδότη Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη, η οποία αποκτήθηκε έναντι 4,7 εκατομμυρίων ευρώ το περασμένο καλοκαίρι.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-10-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις