Logo

Κίνα: Πυρηνικό αντίγραφο του ήλιου, επτά φορές ζεστότερου του πραγματικού [βίντεο+φωτο]



 
 

Ομάδες Κινέζων ερευνητών κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό “ήλιο” που είναι γνωστότερος ως προηγμένος πειραματικός υπεραγωγός Tokamak (EAST), που μπορεί να υπερβαίνει τη θερμοκρασία των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου. Τα Ινστιτούτα Φυσικών Επιστημών του Hefei της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακοίνωσαν την Τρίτη 13 Νοεμβρίου ότι τα ηλεκτρόνια του “ήλιου” τους έφθασαν το προαναφερόμενο θερμιδικό μέγεθος, κατά τη διάρκεια ενός πειράματος τεσσάρων μηνών.

Η EAST είναι μια συσκευή για την απόκτηση ενέργειας πυρηνικής σύντηξης και σχεδιάστηκε για να μιμείται τον τρόπο με τον οποίο ο Ήλιος παράγει την τεράστια θερμιδική και φωτεινή του ισχύ. Σε αντίθεση με το κινέζικο αντίγραφο, το αληθινό αστέρι στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος έχει πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία στον πυρήνα του, περίπου 15 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.

Ο στόχος αυτού του “τεχνητού ήλιου” είναι να μελετηθεί η πυρηνική σύντηξη για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί κάποια μέρα ως εναλλακτική πηγή ενέργειας. Σε αντίθεση με την πυρηνική ενέργεια σχάσης, η οποία δημιουργεί τοξικά απόβλητα, η ενέργεια που παράγεται από την πυρηνική σύντηξη μπορεί να είναι καθαρή.

Ο “τεχνητός ήλιος” δεν είναι η μοναδική εφεύρεση των Κινέζων σε αυτόν τον τομέα. Τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε ότι η πόλη Τσενγκντού, που βρίσκεται στην επαρχία Σιτσουάν, ανέπτυξε ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα ξεκινήσει το 2020 στο διάστημα την λειτουργία ενός “τεχνητού φεγγαριού” που θα φωτίζει τους δρόμους της το βράδυ και θα αντικαταστήσει τα φώτα του δρόμου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-11-2018 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις