Logo

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Ανησυχία για την ασφυκτική κατάσταση και τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη



 
 

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη έκρουσαν ομιλητές κατά τις εργασίες της 34ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Ελευθέριος Μιχαηλίδης τόνισε ότι χρειάζονται δικαστικές αίθουσες για να δικάσουν υποθέσεις που επί σειρά ετών βρίσκονται σε αναμονή κάνοντας τον κόσμο να ανησυχεί.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως είπε, ότι για τα πλημμελήματα απαιτούνται 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια και κάλεσε όλους τους παράγοντες να λάβουν πρωτοβουλίες γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει το σύστημα.

«Να πάρετε αίθουσες από το Ναυτοδικείο, το Στρατοδικείο, πρέπει να μια βρεθεί λύση, μεγάλες δίκες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ και η Ευρώπη μας καταδικάζει συνεχώς για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και έχει δίκιο» είπε ο κ. Μιχαηλίδης, απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα Αντεγκλητικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχη Φυτράκη.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μιχαηλίδης μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους στη Γενική Συνέλευση προσωπικές του σκέψεις, όπως τις χαρακτήρισε, για  ενδεχόμενη μείωση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης καθώς και για αλλαγές στο οικονομικό έγκλημα ώστε σε κάποια αδικήματα να προβλέπονται μόνο διοικητικές κυρώσεις και όχι ποινικές, έτσι ώστε να επέλθει αποσυμφόρηση των φυλακών.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, από το βήμα του ομιλητή επισήμανε ότι υπήρχαν από το 2014 υποθέσεις οι οποίες δεν είχαν χρεωθεί και μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν σε … αναμονή 80.000. Σήμερα, σύμφωνα με την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, εκκρεμούν προς χρέωση 14.500 υποθέσεις.

Ο Ευτύχης Φυτράκης  αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να καλύψει τα κενά, καθώς και στο νομοθετικό έργο του υπουργείου. Υπογράμμισε, επίσης, ότι μετά από κάποια χρόνια σημαντικών υστερήσεων επήλθε μισθολογική αποκατάσταση για τους δικαστές και εισαγγελείς.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αξιοπιστίας στο χώρο της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι οι  ίδιοι οι δικαστές πρέπει να περιφρουρήσουν τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και την προσωπική αξιοπιστία τους, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες.

Θα πρέπει  να σημειωθεί, ότι στις εργασίες της γενικής συνέλευσης παραβρέθηκαν εκτός από την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημηγτρίου, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλης Πέππας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γεώργιος Σταμαδιάνος, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, εκπρόσωποι των κομμάτων και των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ

Αλλαγή του τρόπου επιλογής ηγεσιών των Ανωτάτζων Δικαστηρίων 

Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος με ομόφωνο ψήφισμά τους ζητούν, εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. 

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα της 34ης σημερινής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αναφέρουν:

«1) Συντάσσονται με κάθε μέτρο θωράκισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, πλήρους ισότητας μεταξύ πολιτών και κρατικών αξιωματούχων έναντι αυτής και εδραίωσης της εμπιστοσύνης του πολίτη στον θεσμό της Δικαιοσύνης και του κράτος δικαίου

2) Αποφασίζουν ομόφωνα

Ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης:

Να αναθεωρηθεί η συνταγματική διάταξη που προβλέπει τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων. Ως προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να επιλέγεται αποκλειστικά από τον εισαγγελικό κλάδο. Για την περαιτέρω επεξεργασία των ανωτέρω εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο να υποβάλει σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί εντός του Φεβρουαρίου 2019 επεξεργασμένες προτάσεις.

3) Υπενθυμίζουν ότι το έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δεν προσφέρεται ως πεδίο πολιτικής διελκυστίνδας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

4) Διαπιστώνουν εκ νέου την επιτακτική αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων επιτάχυνσης και ποιοτικής αναβάθμισης της ποινικής δικαιοσύνης

5) Γνωστοποιούν προς πάσα κατεύθυνση:

α) την υποχρέωση της πολιτείας για την άμεση αύξηση των οργανικών θέσεων εισαγγελικών λειτουργών και πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των υπηρετούντων εισαγγελέων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υπολείπεται σε ποσοστό 1/3 της οργανικής της δύναμης.

β) την καθυστέρηση στην υλοποίηση νομοθετικών πρωτοβουλιών και αναγκαίων μέτρων όπως: ι) σύσταση δικαστικής αστυνομίας, ιι) ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών φορολογικού-οικονομικού ελέγχου, ιιι) αναμόρφωση των κωδίκων, iv) ευρεία αποποινικοποίηση ήσσονος βαρύτητας αδικημάτων.

γ) την ανεπάρκεια των κτιριακών υποδομών για την εκπλήρωση της υπηρεσίας και τη διεξαγωγή των εκκρεμών δικών.

6) Καλούν την πολιτεία όχι μόνο με ανεκπλήρωτες εξαγγελίες και υποσχέσεις αλλά και επιτέλους με πράξεις να εκδηλώσει τη βούλησή της προς τον ανωτέρω σκοπό και

7) Εξουσιοδοτούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-12-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις