Logo

Αλλαγές σε διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα από τον Μιχάλη Καλογήρου



 
 

Ένα βήμα πριν την τελική μορφή τους βρίσκονται τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

Η δημόσια διαβούλευση για τους δύο Κώδικες ολοκληρώθηκε στις 14 Απριλίου και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, που έχει τον τελικο λόγο για το περιεχόμενό τους, έχει ήδη επιφέρει αλλαγές σε ορισμένα άρθρα για τα οποία υπηρξαν επικρίσεις από τον νομικό κόσμο. 

Την Τετάρτη το απόγευμα συνεδρίασαν οι δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που έχουν εισηγηθεί αλλαγές σε αρκετές διατάξεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες  οι αλλαγές θα αφορούν τις ρυθμίσεις: 

*Για την εγκληματική οργάνωση. Τελικώς, θα προβλέπονται ποινές που θα φθάνουν ως τα 15 έτη για όσους κατηγορούνται για το εν λόγω αδίκημα, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση για θεμελίωση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

*Για τα αδικήματρα για τα οποία ο νέος Ποινικός Κώδικας καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη και προβλέπει, ότι ο παθών πρέπει να έχει υποβάλλει μήνυση (έγκληση), θα προβλεφθεί ειδική προθεσμία, τριών μηνών, μέσα στην οποία όσοι επιθυμούν τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας θα το δηλώσουν, έτσι ώστε να μην τιναχθούν στον αέρα δίκες που ήδη έχουν ξεκινήσει με το παλιό νομοθετικό καθεστώς.

*Για την κατοχή εκρηκτικών υλών. Το αδίκημα αυτό,  υπό προϋποθέσεις, θα παραμείνει κακούργημα - και δεν θα μετατραπεί σε πλημμέλημα.

*Για σειρά αδικημάτων τα οποία επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα, θα παραμείνουν ως κακουργήματα, αλλά θα προβλέπονται μικρότερες ποινές, ως έξι έτη.

*Για τον βιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το εν λόγω αδίκημα, θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Μέσα στις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να οριστικοποιήσει  τις όποιες μεταβολές προκειμένου  να κατατεθούν τα νέα νομοθετήματα με την μορφή νομοσχεδίων στη Βουλή για να ψηφιστούν μέσα στον ερχόμενο Μάιο με τη διαδικασία των Κωδίκων (ως ένα άρθρο και όχι κατ΄ άρθρο).
 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-4-2019 από directNEWS.


Τελευταίες Ειδήσεις