Logo

Αυτοκίνητα... ρουφιάνοι του αλκοόλ !



 
 

cartoon_cars_3-2-2011Θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην ιστορία του αυτοκινήτου.

Οι επιστήμονες κατασκεύασαν έναν ενσωματωμένο ανιχνευτή αλκοόλ, ο οποίος θα είναι σε θέση να διαπιστώνει αμέσως εάν ο οδηγός έχει πιει, με τη βοήθεια ενός ειδικού αισθητήρα που θα αναλύει την αναπνοή του.

Ο ανιχνευτής αλκοόλ περιέχει και ορισμένους άλλους αισθητήρες, που είναι στρατηγικά τοποθετημένοι στο τιμόνι και μετράνε την περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα του οδηγού μέσω του δέρματός του.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο οδηγός υπερβαίνει το νόμιμο όριο αλκοόλ, το αυτοκίνητο δεν θα παίρνει μπροστά!

Σε αντίθεση με τα σημερινά υπάρχοντα συστήματα ενδασφάλισης σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, η συσκευή από την QinetiQ είναι διακριτική και δεν απαιτεί να φυσήξει ο οδηγός σε μια συσκευή αναπνοής πριν να μπορεί να λειτουργήσει καν το αυτοκίνητο.

Αντίθετα, χρησιμοποιεί περίπλοκους αισθητήρες που τοποθετούνται γύρω από το κάθισμα του οδηγού, οι οποίοι μπορούν να καθορίσουν άμεσα αν ένα πρόσωπο έχει πιεί.

Οι έλεγχοι τόσο της αναπνοής όσο και του δέρματος,  θα εξαλείψουν την ανάγκη να λαμβάνουν οι οδηγοί επιπλέον μέτρα, είπαν οι ερευνητές.

Το συγκεκριμένο σύστημα ωστόσο, βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια δοκιμών του και μπορεί να μην είναι εμπορικά διαθέσιμο για τα επόμενα οκτώ έως δέκα χρόνια, καθώς η εταιρεία QinetiQ δεν έχει σκοπό να το χρησιμοποιήσει αν δεν επιβεβαιώσει πρώτα ότι είναι “αψεγάδιαστο, διακριτικό και απόλυτα ακριβές” .

Ωστόσο ορισμένοι κριτικοί, όπως η Σάρα Λόνγκγουελ του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μη Αλκοολούχων Ποτών, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το αν η συγκεκριμένη  τεχνολογία θα μποροσε ποτέ να τελειοποιηθεί μέχρι το σημείο που να είναι απολύτως αξιόπιστη και που δεν θα εμποδίζει τους εντελώς νηφάλιους ανθρώπους να οδηγήσουν.

«Ακόμη και αν η τεχνολογία αυτή είναι 99,9% αξιόπιστη, θα εξακολουθούν να υπάρχουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που δεν θα ξεκινάνε», είπε η Λόνγκγουελ, ενώ προσέθεσε «Πρόκειται να εξαλείψει τη δυνατότητα των ανθρώπων να πίνουν ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα τους ή μια μπίρα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και στη συνέχεια να γυρνάνε σπίτι τους με το αυτοκίνητο – κάτι  που είναι απολύτως ασφαλές και νομικά επί του παρόντος».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις