Logo

Εύβοια: Οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια στο Μακρυμάλλη - Εντολή εκκένωσης δύο οικισμών [βίντεο+φωτο]



 
 

Δραματικές στιγμές στην Εύβοια, καθώς η μεγάλη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από τα ξημερώματα απειλεί δύο οικισμούς, το Μακρυμάλλη και το Κοντοδεσπότι.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή να εκκενωθούν τα δύο συγκεκριμένα χωριά και να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, οι φλόγες που φτάνουν σε ύψος τα 20 μέτρα, έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, ενώ νωρίτερα χτύπησαν οι καμπάνες και αστυνομικοί και πυροσβέστες κάλεσαν τους κατοίκους να φύγουν από τον οικισμό.

Στο σημείο, εξάλλου, βρίσκονταν ήδη λεωφορεία, ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι, ωστόσο σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, ορισμένοι αρνούνται να αποχωρήσουν και θέλουν να παραμείνουν, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Οι καπνοί είναι ιδιαίτερα πυκνοί και η ορατότητα περιορισμένη, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο κατάσβεσης και κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Νωρίτερα, με εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως είχε μεταδώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι και να είναι σε ετοιμότητα ώστε να γίνει προληπτική απομάκρυνση, εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονταν προς τα εκεί.

Νωρίς το πρωί, εξάλλου, απομακρύνθηκαν προληπτικά τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος. Η πυρκαγιά καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μετέβη αεροπορικώς στα Ψαχνά της Εύβοιας, συνοδευόμενος από ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΓΓΠΠ.

Οι δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, συνολικά έχουν κινητοποιηθεί 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ενώ από αέρος συνδράμουν έξι αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα και ένα ακόμη ελικόπτερο ως συντονιστικό.

Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 139 πυροσβέστες με 67 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων με 72 πυροσβέστες & έξι οχήματα με 12 πυροσβέστες Μ.Ε.Τ.Π.Ε.. Συνδράμουν επίσης δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ., οκτώ μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Δείτε τις δορυφορικές φωτογραφίες από τους καπνούς που έχουν "πνίξει" την Εύβοια και την Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των ανέμων η οσμή του καπνού από την πυρκαγιά στην Εύβοια είναι έντονη και στην Αττική.

Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας: Είναι μία μεγάλη και δύσκολη φωτιά

“Είναι μία μεγάλη, επικίνδυνη και δύσκολη φωτιά η οποία βρίσκεται μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά σε μεγάλο μέτωπο και με εναλλασσόμενους ανέμους”, είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Αλέξανδρο Κόντη και Τζένη Κριθαρά, σχετικά με την πυρκαγιά στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.

“Έχουμε πλήρη ανάπτυξη στόλου και εναέριων μέσων, με το που ξημέρωσε ήδη πετούσαν τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα... Όλες οι δυνάμεις είναι σε ενέργεια και το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο. Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε πιο αισιόδοξοι, αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σπανός και πρόσθεσε:

“Ο πιο κοντινός χιλιομετρικά οικισμός στο μέτωπο της φωτιάς είναι το Μακρυμάλλη, απέχει 7,3 χιλιόμετρα. Εάν για κάποιο λόγο αρχίζει να γίνεται πιο επικίνδυνο εντός 15 λεπτών θα έχει εκκενωθεί. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε απόλυτα έτοιμοι και για αυτό το σενάριο”.

Συναγερμός και σε Θήβα και Θάσο

Δύο επιπλέον πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, σε Θήβα και Θάσο. Η πιο ανησυχητική φωτιά είναι αυτή που ξέσπασε το πρωί στη Θήβα και κινείται προς τον Κορινθιακό κόλπο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Καρακάντζα, που βρίσκεται στην περιοχή «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ό,τι βρει μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους κατακαίει ποώδη δασική βλάστηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή».

Ο ίδιος αναφέρει πως «άρχισαν να λαμβάνονται και τα πρώτα μέτρα στις κοντινές παραλίες προληπτικά. Ήδη κατευθυνόμαστε προς τη θάλασσα αν παραστεί ανάγκη να εκκενώσουμε τις παραλίες για να καταλήξει το μέτωπο της φωτιάς στον Κορινθιακό». Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακάντζας «προς το παρόν απέχει αρκετά ακόμη και καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες από εδάφους αλλά και από αέρος για να την σταματήσουμε. Ωστόσο λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για την οποιαδήποτε εξέλιξη». Σύμφωνα με του ειδικούς η φωτιά απέχει πάνω 1.000 μέτρα από την κοντινή παραλία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες κυρίως δυνάμεις -τα χωματουργικά μηχανήματα μαζί με τους πυροσβέστες- έδωσαν μια μεγάλη μάχη από το πρωί για να μη φτάσει το μέτωπο της φωτιάς στο εργοστάσιο της σωληνουργίας που βρίσκεται στην περιοχή και να αποτρέψουν την καταστροφή ποιμνιοστασίων, ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, «ανάμεσα στα καμένα είναι τρία εξωκλήσια τα οποία δεν μπόρεσαν οι επίγειες δυνάμεις να προστατεύσουν παρότι έδωσαν μια πραγματική μάχη».

Στη Θάσο ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και συνολικά αυτή τη στιγμή επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 17 πυροσβέστες, ένα ελικόπτερο, δυο αεροσκάφη καναντέρ και δύο πεζετέλ.

 

 

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-8-2019 από directNEWS.gr πηγή: enikos.gr

 


Τελευταίες Ειδήσεις