Logo

Greenpeace: Καταγγελίες για ''τοξικά'' ρούχα πασίγνωστων εταιρειών [φωτο]



 
 

greenpeace11-20-11-2012Πασίγνωστες εταιρείες ένδυσης, μεταξύ των οποίων οι ZARA, Calvin Klein, Levi's, Marks and Spencer...

Diesel, H&M,  Armani, καταγγέλονται από την Greenpeace ότι περιλαμβάνουν στα ρούχα τους ύποπτες τοξικές ουσίες οι οποίες μπορεί να προκαλούν καρκίνο και ορμονικές διαταραχές.

Η καταγγελία της Greenpeace βασίζεται στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη  με δείγματα ρούχων (μπλουζάκια, παντελόνια, εσώρουχα, φορέματα) είκοσι μεγάλων κατασκευαστών ενδυμάτων και συγκεκριμένα των Benetton, Jack&Jones, Only, Vero Moda, Blazek, C&A, Diesel, Esprit, Gap, Armani, H&M, Zara, Levi's, Victoria's secret, Mango, Marks&Spencer, Metersbonwe, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Vancl.

Τα προϊόντα που παράγουν αυτές οι γνωστές στο χώρο της μόδες φίρμες κατασκευάζονται κυρίως στην Κίνα, καθώς και σε άλλα αναπτυσσόμενα κράτη και πωλούνται σε 29  διαφορετικές χώρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας με την ονομασία «Toxic threads- the fashion big stitch-up» της Greenpeace παρουσιάστηκαν υπό μορφή επιδειξης μόδας στo Πεκίνο.

greenpeace1_20-11-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε αυτή τη διαφορετική επίδειξη μόδας τα μοντέλα έκαναν πασαρέλα με ορούς, με μαύρα δάκρυα που κυλούσαν στα μάγουλά τους και με μάσκες στο πρόσωπο, ώστε να θυμίζουν όσο γίνεται περισσότερο νοσοκομείο και προβλήματα υγείας.

greenpeace2_20-11-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στόχος της επίδειξης ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι εταιρείες ένδυσης για να παράγουν καλύτερα προϊόντα, τα οποία δεν θα αποτελούν κίνδυνο για την  υγεία των καταναλωτών.

greenpeace4_20-11-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως προκύπτει από ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, τα αποτελέσματα της εν λόγω  έρευνας προκαλούν σοκ, καθώς δείχνουν ότι «στα δύο τρίτα των 141 δειγμάτων που ελήφθησαν, εντοπίστηκαν αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE)», οι οποίες χρησιμοποιούνται ως απορρυπαντικά σε βιομηχανίες, ενώ άλλα περιείχαν καρκινογόνες αμίνες.

greenpeace5_20-11-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Λι Γιφάνγκ της Greenpeace επισήμανε, ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες «είναι τεράστιοι παίκτες στη βιομηχανία της μόδας -μόνο η Zara παράγει 850 εκατομμύρια ενδύματα το χρόνο

greenpeace6_20-11-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι από τη θέση των εταιρειών αυτών στον κλάδο της ένδυσης παγκοσμίως «μπορεί κανείς να φανταστεί την έκταση του χημικού αποτυπώματος που αφήνει στον πλανήτη, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα όπου κατασκευάζονται πολλά απ' αυτά τα προϊόντα.»

greenpeace7_20-11-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά  που η οργάνωση αποκαλύπτει αυτά τα στοιχεία. Το  2011 η Greenpeace είχε παρουσιάσει αναφορές με τίτλο «Dirty Laundry» (Άπλυτα) και «Dirty Laundry 2», που έδειχναν πως οι προμηθευτές των μεγάλων ομίλων υφαντουργίας δηλητηριάζουν το νερό ορισμένων κινεζικών ποταμών με τα απόβλητά τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica. (πηγή φωτο: liberation)

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-11-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις