Logo

Έξι φυσικοί τρόποι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα



 
 

anosopoiitiko_systima_01-11-2010Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιστέκεται σε αναρίθμητες επιθέσεις που δέχεται από το... 

 περιβάλλον. Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην λειτουργεί πάντα στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Κληρονομικές ασθένειες (διαβήτης, άσθμα, κλπ), ιώσεις, κακή διατροφή, κακές συνήθειες στον ύπνο και στον τρόπο ζωής, μπορούν να αποδυναμώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες ιώσεων, καθώς και συμπτωμάτων αλλεργίας και άσθματος, μπορούμε να βοηθήσουμε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, με τους παρακάτω τρόπους. 

Ενίσχυση των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Οι πρωτεΐνες είναι οι θεμελιώδεις λίθοι για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ανοσοποιητικά κύτταρα προέρχονται από κύτταρα που σχηματίζονται στον μυελό των οστών και έχουν πρωτεϊνική δομή. Επομένως, είναι καλό να προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή υγιεινές και πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές, όπως πουλερικά, αυγά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, φακές, όσπρια και καρύδια.

Η σωστή διατροφή βοηθάει να πολεμήσουμε τις ιώσεις

Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να βοηθήσουμε το σώμα μας να πολεμήσει τους εισβολείς που προκαλούν τις ιώσεις και τις διάφορες αρρώστιες, καθώς και για να αναρρώσουμε ταχύτερα μετά από μια γρίπη ή κάποιον τραυματισμό. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε:

  • Μειώνοντας τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη, καθώς η υπερκατανάλωση υδατανθράκων και ζάχαρης, αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
  • Μειώνοντας τα ανθυγιεινά, λιπαρά φαγητά: Το παραπανίσιο λίπος στα φαγητά, προκαλεί φλεγμονές στο σώμα και σκληραίνει τους τοίχους των αρτηριών. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, καθώς και σε επιβράδυνση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Κόβοντας το κάπνισμα: Το κάπνισμα (όπως και το παθητικό κάπνισμα) προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας και επιβραδύνει και αυτό την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Η άσκηση δυναμώνει το σώμα μας ενάντια στις ασθένειες

Ήρθε η ώρα να σηκωθούμε απ’ τον καναπέ μας και να ξεκινήσουμε να ασκούμαστε, καθώς η άσκηση επιταχύνει την αποβολή τοξινών από το σώμα μας και απομακρύνει βακτήρια και ξένα σώματα από τους πνεύμονες μέσω της αύξησης της αναπνευστικής συχνότητας. 20 λεπτά εντατικής άσκησης μόνο, αρκούν για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

 Η μείωση του άγχους βοηθάει στην βελτίωση του ύπνου

 Η άσκηση βοηθάει κατά πολύ στη μείωση του καθημερινού άγχους και στην αφύπνιση του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που συνεισφέρει και στη βελτίωση του ύπνου.

  Διώχνουμε μακριά τους ιούς και τα βακτήρια με καλό πλύσιμο

Οι ιοί και τα βακτήρια μεταδίδονται εύκολα μέσω της αφής, γι’ αυτό κι εμείς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά με τους εξής τρόπους:

  • Πλένοντας τα χέρια μας σχολαστικά
  • Αποφεύγοντας να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη, το στόμα μας, καθώς και να δαγκώνουμε τα νύχια μας.
  • Ξεπλένοντας τα ρουθούνια μας εσωτερικά δύο φορές την ημέρα (ή και παραπάνω).

 Μπορούμε να προσθέσουμε στα φαγητά καρυκεύματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα 

Η κανέλα, το γαρίφαλο, η ρίγανη, ο μαϊντανός και το θυμάρι, έχουν παρόμοιες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Για τον ίδιο λόγο, μπορούμε να προσθέσουμε σκόρδο, πιπερόριζα (τζίντζερ) και κρεμμύδι στα φαγητά μας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-11-2010 από directNEWS


Τελευταία Ευ ζην