Logo

Τι μπορούν να σας «πουν» τα νύχια για την υγεία σας!



 
 

bthlnl 18-6-2013Ορισμένα πράγματα που αφορούν στα νύχια είναι γενικότερα γνωστά, όπως, για παράδειγμα, το ότι μεγαλώνουν περίπου...

3 χιλιοστά το μήνα ή ότι προκειμένου να αναπλαστεί πλήρως ένα νύχι χεριού χρειάζονται γύρω στους 4 με 5 μήνες.

Αυτό, όμως, που πολλοί δεν γνωρίζουν και είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τα νύχια μας, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, μπορούν πολλές φορές να μας προειδοποιήσουν ότι κινδυνεύουμε από κάποια πάθηση.

Μάλιστα, τα νύχια χαρακτηρίζονται ως "καθρέφτης" της υγείας μας, αφού μπορούν να αποτελέσουν μέσο για τη διάγνωση ακόμα και σοβαρών νοσημάτων, όπως είναι οι παθήσεις των νεφρών, της καρδιάς, του ήπατος κλπ. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό, σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή του νυχιού, να απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό.

Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις που μπορούν να παρουσιαστούν στα νύχια μας και ποιοι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται γι' αυτές:

Νύχια που έχουν λευκά σημάδια

Σίγουρα θα έχετε κι εσείς ακουστά την άποψη που επικρατούσε παλαιότερα, σύμφωνα με την οποία τα λευκά σημάδια στα νύχια δηλώνουν έλλειψη ασβεστίου. Τον μύθο αυτό, ωστόσο, έρχονται να καταρρίψουν οι ειδικοί, καθώς διαβεβαιώνουν ότι τα λευκά σημάδια στα νύχια δεν είναι παρά φυσαλίδες αέρα, οι οποίες δεν έχουν καμία επίπτωση στην υγεία μας.

- Για τα λευκά σημάδια στα νύχια μπορεί να ευθύνεται το συνεχές μανικιούρ, το οποίο ναι μεν συμβάλλει στην καλή εμφάνιση, όταν, όμως, γίνεται πολύ συχνά ή με λάθος τρόπο, ενδέχεται να οδηγήσει σε τραυματισμό της ρίζας του νυχιού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αυτές οι λευκές κηλίδες.

- Μία ακόμα αιτία εμφάνισης λευκών κηλίδων στα νύχια θα μπορούσε να είναι ακόμα και ένας μικροτραυματισμός.

hlnls 18-6-2013Νύχια που σπάνε εύκολα

- Αν τα νύχια σας σπάνε εύκολα, η πρώτη περίπτωση που θα πρέπει να εξετάσετε είναι κατά πόσο συχνά τα βάφετε, καθώς τα διαλυτικά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των βερνικιών τείνουν να αφυδατώνουν τα νύχια, να τα ξεφλουδίζουν και να τα λεπταίνουν.

- Άλλη μία αιτία που μπορεί να κάνει τα νύχια να σπάνε εύκολα είναι ο θυρεοειδής, ο οποίος είναι ένας αδένας που ελέγχει πολλές λειτουργίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα, όταν απορυθμίζεται, να παρουσιάζονται, συνήθως, έντονα συμπτώματα σε διάφορα όργανα του σώματος, μεταξύ των οποίων και στα νύχια.

- Αν βάζετε πολύ συχνά τα χέρια σας στο νερό χωρίς να φοράτε γάντια (π.χ. πλένοντας τα πιάτα), είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα νύχια σας, καθώς η υπερβολική επαφή των χεριών με το ζεστό νερό τα κάνει πιο μαλακά – και, κατά συνέπεια, πιο εύθραυστα – ενώ οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών τα ξηραίνουν και τα αφυδατώνουν. Καλό είναι, λοιπόν, όποτε ασχολείστε με τις δουλειές του σπιτιού, να φοράτε γάντια και να πλένετε τα χέρια σας με κρύο νερό.

- Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχετε αναιμία. Η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται κυρίως στη βρεφική ή στην παιδική ηλικία, στην εφηβεία, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και στις γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση. Εκτός, ωστόσο, από τα εύθραυστα νύχια, το βασικότερο σύμπτωμα αναιμίας είναι η καταβολή δυνάμεων, ενώ σε προχωρημένη μορφή μπορεί να προκαλέσει χλομάδα, δύσπνοια, λαχάνιασμα, πονοκέφαλο και ζαλάδες.

Νύχια με μαύρες κηλίδες

- Συνηθέστερη αιτία για την εμφάνιση μαύρων κηλίδων στα νύχια είναι κάποιος τραυματισμός, ο οποίος δημιουργεί εσωτερικό αιμάτωμα. Μάλιστα, ακόμα και ένας ελαφρύς τραυματισμός είναι αρκετός για να δημιουργηθούν μαύρες κηλίδες.

- Οι μαύρες κηλίδες στα νύχια, ωστόσο, μπορεί να υποδηλώνουν και κάτι σοβαρότερο. Γι' αυτόν τον λόγο, αν δεν θυμάστε να χτυπήσατε κάπου – γεγονός, το οποίο θα δικαιολογούσε τις μαύρες κηλίδες – πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον δερματολόγο, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται ακόμα και για κακόηθες μελάνωμα.

ylhlnls 18-6-2013Νύχια που κιτρινίζουν

- Αν τα νύχια σας κιτρινίζουν, τότε είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται το γεγονός ότι τα βάφετε με έντονα χρώματα. Συγκεκριμένα, τα βερνίκια σε έντονα χρώματα – και κυρίως το σκούρο κόκκινο και το καφέ – σε συνδυασμό με τη συχνή χρήση ασετόν δίνουν μία πορτοκαλοκίτρινη χροιά στα νύχια, η οποία, ωστόσο, υποχωρεί αν αφήσετε τα νύχια σας άβαφα για κάποιο χρονικό διάστημα.

- Αν είστε φανατικοί καπνιστές, είναι, επίσης, πολύ πιθανό να έχετε και κίτρινα νύχια πέρα από δόντια. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το χρώμα των νυχιών επανέρχεται στο φυσιολογικό του αν αποφασίσετε ποτέ να κόψετε το κάπνισμα, ωστόσο θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος πρώτα.

- Ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να ευθύνεται για το κίτρινο χρώμα στα νύχια είναι ο ίκτερος. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, συνήθως είναι κίτρινο και το ασπράδι του ματιού.

Το μοναδικό άτομο που μπορεί να διαγνώσει αν έχετε ίκτερο είναι ένας γιατρός, ωστόσο, αν ανησυχείτε υπερβολικά, μπορείτε, πριν την επίσκεψή σας στον γιατρό, να κάνετε μόνοι σας ένα τεστ στο σπίτι. Πιέστε μαλακά με τον αντίχειρά σας την άκρη ενός εκ των νυχιών σας. Κανονικά, το χρώμα από ροζ πρέπει να γίνει άσπρο μέχρι περίπου τη μέση του νυχιού – γεγονός, το οποίο οφείλεται στην τοπική διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Σε περίπτωση, όμως, που το χρώμα γίνει κίτρινο, πρόκειται για σύμπτωμα ίκτερου.

- Επίσης πιθανό είναι να φταίει κάποιος μύκητας ή να έχετε ψωρίαση . Σε αυτού τους είδους τις νόσους, ωστόσο, πέρα από το κιτρίνισμα των νυχιών, συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως είναι η υπονύχια υπερκεράτωση (το νύχι σηκώνεται προς τα πάνω) ή η ονυχόλυση (το νύχι, επειδή δεν ακουμπάει ακριβώς πάνω στο δέρμα, χάνει το ροζ χρώμα του δέρματος και παίρνει μια άσπρη χροιά).

Νύχια με κάθετες γραμμώσεις

Οι κάθετες γραμμώσεις είναι οι γραμμές που ξεκινούν από το ελεύθερο άκρο του νυχιού και κατευθύνονται προς τη ρίζα του.

- Ο κύριος ύποπτος σε αυτή την περίπτωση είναι το ασετόν, καθώς η συχνή του χρήση ξηραίνει τα νύχια και μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει κάθετες ραβδώσεις στην επιφάνειά τους. Βασικός τρόπος πρόληψης της δημιουργίας αυτών των ραβδώσεων, αν φυσικά οφείλονται στο ασετόν, είναι να πλένετε καλά τα χέρια σας με δροσερό νερό μετά τη χρήση του.

- Ακόμα μία αιτία μπορεί να είναι η συχνή επαφή των χεριών σας με απορρυπαντικά και ζεστό νερό, καθώς μπορεί να αλλοιώσει και υφή των νυχιών, δημιουργώντας κάθετες γραμμές στην επιφάνειά τους.

- Ο τραυματισμός είναι και σε αυτή την περίπτωση πιθανό αίτιο.

- Πιθανό είναι, ωστόσο, αν έχετε κάθετες γραμμώσεις, να δυσλειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας σας.

- Η ηλικία παίζει, δυστυχώς, και εδώ ρόλο. Πριν, λοιπόν, ρίξετε το φταίξιμο της αλλοίωσης των νυχιών σας σε κάποια νόσο, πρέπει πρώτα να αναρωτηθείτε αν το μόνο που φταίει είναι το ότι... μεγαλώσατε! Με την πάροδο, μάλιστα, των χρόνων, οι κάθετες γραμμώσεις αυξάνονται φυσιολογικά και είναι σαν ρυτίδες πάνω στο νύχι.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-6-2013 από directNEWS.gr


Τελευταία Ευ ζην