Logo

Hellas Power- Energa: Η διαδρομή των χρυσών λογαριασμών



 
 

energa_hellas_5-2-2012Πορίσματα "φωτιά" για τις δύο εταιρείες - παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος«Hellas Power» και «Energa» έχει συντάξει η...

Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Στα δύο πορίσματα περιλαμβάνονται συγκλονιστικά στοιχεία για τις διαδρομές του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων που «έφυγαν» σε τράπεζες της Ελβετίας και του Μονακό, ενώ θα έπρεπε να αποδοθούν στη ΔΕΗ και στο Ελληνικό δημόσιο, καθώς είχαν εισπραχθεί από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Όσα αναφέρονται στα πορίσματα της Αρχής αποτέλεσαν την αφορμή για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη κληθεί 18 άτομα ως ύποπτοι για απιστία, ηθική αυτουργία, υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Τα αδικήματα, για τα οποία οι 18 εμπλεκόμενοι θα δώσουν τη Δευτέρα εξηγήσεις στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, είναι σε βαθμό κακουργήματος και σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, που σημαίνει ότι επισύρουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη!

Η δέσμευση

Ειδικότερα, στα πορίσματα της Αρχής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι :

* ποσό 37.300.092 ευρώ από την εταιρεία «Hellas Power AE» και ποσό 44.539.000 ευρώ από την εταιρεία «Energa» διοχετεύτηκαν μέσω εμβασμάτων στην ίδια τράπεζα της Ζυρίχης.

*μέρος του προαναφερόμενου ποσού «που δεν πρόλαβε να φυγαδευτεί στο εξωτερικό, εντοπίστηκε κατατεθειμένο σε ελληνικές τράπεζες, σε λογαριασμούς των δύο εταιρειών» και δεσμεύτηκε.

*διαπιστώνεται «κατ' εξακολούθηση εγκληματική δραστηριότητα» των επιχειρηματιών Αριστείδη και Αχιλλέα Φλώρου από την «Energa» και Βασίλη Μηλιώνη από την «Hellas Power», καθώς «απέκρυψαν» τα ποσά που εισέπραξαν και «τα διοχέτευσαν μέσα στο τραπεζικό σύστημα, τα μετέτρεψαν σε απλό λογιστικό μέγεθος κατάθεσης και τελικώς τα μετέφεραν, μέσω του τραπεζικού συστήματος πάντοτε, σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους στην Ελβετία».

*Στις 3.11.2011 από λογαριασμό της εταιρείας «Hellas Power» στη Marfin, ο επιχειρηματίας Β. Μηλιώνης στέλνει ποσό 2.100.000 € στην ίδια τράπεζα, σε δικό του λογαριασμό και στη συνέχεια ποσό 1.500.000 € στις 4.11.2011 σε λογαριασμό του στην Eurobank EFG στο Μονακό.

*ο Ν. Δεκόλης, ο οποίος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του ρωσο-αραβικού fund (Worldwide Energy Limited), στο οποίο φέρονται ότι μεταβιβάστηκαν οι εταιρείες «Hellas Power» και «Energa», στέλνει για λογαριασμό τους πέντε εμβάσματα συνολικής αξίας 49.405.000 € στην Ελβετία. Συγκεκριμένα, στην «Hellas Power» μέσω της Εθνικής 3.300.000, στις 16.12.2011 και μέσω της Marfin 30.000.000 € στις 5.12.2012 και 4.000.000 € στις 14.12.2011 και στην «Energa», μέσω της Marfin, 7.105.000 ευρώ στις 2.11.2011 και μέσω της Probank 5.000.000 στις 12.12.2011.

*είναι «εικονική» η μεταβίβαση των δύο εταιρειών στο ρωσο-αραβικό fund, καθώς «ούτε παραστατικά προσκομίστηκαν ούτε τίμημα προκύπτει να δόθηκε».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής", στο πόρισμα επισημαίνεται, ότι εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι το νέο σχήμα έχει νομικά και τυπικά περιορισμένη ευθύνη και μηδενικό ενεργητικό και η φερεγγυότητά του περιορίζεται σε αυτήν του νόμιμου εκπροσώπου του, Νικολάου Δεκόλη, ο οποίος εμφανίζεται να δηλώνει εισοδήματα 8.000 ευρώ και ορισμένα αγροτεμάχια στην περιφέρεια Ιωαννίνων.

Επίσης, στα πορίσματα υπογραμμίζεται ότι τον Μάιο του 2011 ο επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος, για λογαριασμό της εταιρείας του «Energa», στέλνει σε δικό της τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία μέσω της Eurobank 390.000 ευρώ και μέσω της Millenium Bank 12.260.000 στις 3.5.2011.

Ακόμη, τον Νοέμβριο του 2011 ο Στέφανος Σιαφάκας, ο οποίος εμφανίστηκε ως νόμιμος εκπρόσωπος της «Energa», έστειλε στην Ελβετία, σε λογαριασμό και για λογαριασμό της, μέσω της Eurobank 460.000 ευρώ, μέσω της Millenium Bank 110.000 ευρώ στις 21.10.2011 και μέσω της Probank 16.750.000 στις 3.11.2011 και στις 14.11.2011 2.464.000 ευρώ.

Ύποπτοι φυγής και νέες έρευνες

Αυτό που απασχολεί την Αρχή και υπογραμμίζεται ως ενδεχόμενο στο δεύτερο πόρισμά της, είναι η πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό των επιχειρηματιών των δύο εταιρειών

Μάλιστα, για το λόγο αυτό η Αρχη τονίζει ότι: «εμφανίζεται έντονη κινητικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές των προαναφερομένων προσώπων και συγκεκριμένα η αποστολή μεγάλων χρηματικών ποσών σε Ελβετία, Κύπρο και λοιπές χώρες του εξωτερικού, γεγονός που προδίδει τη διάθεσή τους για απόκρυψη του εγκληματικού προϊόντος, μέσω του τραπεζικού συστήματος πάντοτε, εάν δεν προετοιμάζει και την στο εξωτερικό φυγή και των ιδίων»!

Υπενθυμίζεται, ότι η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε με την υπόθεση μετά από έλεγχο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, καθώς σύμφωνα με δύο πορίσματα - καταπέλτη οι δύο εταιρείες φέρονται ότι δεν απέδωσαν στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ) ποσά 85 εκατομυρίων ευρώ, όπως όφειλαν, ενώ τα είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιπλέον, οι δύο εταιρείες φέρονται να μην απέδωσαν τα τέλη υπέρ των δήμων και τα τέλη ακίνητης περιουσίας, τα οποία, επίσης, είχαν εισπράξει μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Οπως τονίζεται στο δεύτερο πόρισμα της Αρχής «το ύψος του ποσού δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί επακριβώς στην παρούσα φάση, μπορεί όμως βασίμως να υπολογιστεί ότι ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά το Ελληνικό δημόσιο, ενώ τα χρήματα που δεν απέδωσαν, όπως όφειλαν, οι υπεύθυνοι των δύο εταιρειών τα κατέθεταν σε λογαριασμούς τους σε τράπεζες της Ελβετίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-2-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις