Logo

Δίωξη για παράνομα δάνεια σε βάρος στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς



 
 

trapeza_peiraiwsΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Ποινική δίωξη για απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε...

βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίπτωση του Ν.1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος, ασκήθηκε σε βάρος ανώτερων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Η υπόθεση αφορά τη χορήγηση από την Τράπεζα Πειραιώς παράνομου δανείου προς το Δήμο Ζακυνθίων, ύψους περίπου 11,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό αυτό εκταμιεύθηκε με σκανδαλώδεις διαδικασίες και πλαστά έγγραφα κατά την περίοδο Οκτώβριος 2006 – Μάιος 2007, προς τον τότε δήμαρχο του νησιού, Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο.

Σημειώνεται, ότι ο τελευταίος έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για το θέμα αυτό, με αμετάκλητο βούλευμα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πάτρας.

Τη δίωξη σε βάρος των στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς - σύμφωνα με πληροφορίες του directnews.gr - άσκησε ο εισαγγελέας Ζακύνθου, Ιωάννης Χατζόγλου, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε διαβιβάστηκε πριν λίγες μέρες στον Τακτικό ανακριτή, Ιωάννη Μπαντίδη.

Τη μηνυτήρια αναφορά για τα παράνομα δάνεια είχε υποβάλει η πρώην διευθύντρια του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ζάκυνθο, Αγγελική Αγούλου.

Όπως υποστηρίζει, όλες οι φερόμενες ως συναφθείσες συμβάσεις των δανείων είναι άκυρες, αφού δεν υπήρξε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επίσης, αναφέρει ότι κανένα από τα ποσά των δανείων δεν εξυπηρέτησε ποτέ τις ανάγκες του Δήμου Ζακυνθίων, ενώ οι πλαστές αποφάσεις και ψευδείς βεβαιώσεις, που χορήγησε ο πρώην δήμαρχος Κ. Τσαγκαρόπουλος, εκδόθηκαν «υπό την καθοδήγηση, ανοχή και παρότρυνση μελών της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς».

Τέλος, η Α. Αγούλου ισχυρίζεται, ότι η άρνησή της να εκταμιεύσει δόση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ προς τον πρώην δήμαρχο, ήταν η αιτία για να την κατηγορήσει στη συνέχεια η Τράπεζα για υπεξαίρεση ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται, ότι για το θέμα της υπεξαίρεσης είχε συνταχθεί σε βάρος της κατηγορητήριο, το οποίο ωστόσο κρίθηκε ως παντελώς αόριστο.

Έτσι η δικογραφία επέστρεψε στην ανάκριση για τη σύνταξη νέου κατηγορητηρίου, ενώ της επιβλήθηκε ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Εκκρεμεί και δεύτερη μήνυση

Σε βάρος των στελεχών της Πειραιώς που ενέκριναν τα παράνομα δάνεια κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά το Φεβρουάριο του 2011 και ο νυν δήμαρχος Ζακυνθίων, Στυλιανός Μποζίκης.

Η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και η σχετική δικογραφία βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα για επεξεργασία (διαβάστε εδώ).

Από την άλλη πλευρά η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει, ότι τόσο η πρώην διευθύντρια στο υποκατάστημα της Ζακύνθου, όσο και ο νυν δήμαρχος του νησιού έχουν επιδοθεί σε «κατασυκοφάντηση κατά σύστημα τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και επωνύμως ανώτατων στελεχών της».

Και τούτο γιατί «…γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι τα χρήματα, με τα οποία δανειοδοτήθηκε ο Δήμος Ζακυνθίων, διατέθηκαν για την αποπληρωμή συγκεκριμένων υποχρεώσεων του Δήμου, περιλαμβάνοντας μάλιστα και δαπάνες μισθοδοσίας».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-4-2012 από directNEWS.gr

Σχετικά θέματα:

Δικάζονται για την απόπειρα εμπρησμού του Δημαρχείου Ζακύνθου


Τελευταίες Ειδήσεις