Logo

Εισαγγελικό πόρισμα: Γιατί είναι ύποπτος φυγής ο Άκης Τσοχατζόπουλος



 
 

akhs_porisma_12-4-2012Για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κάνουν λόγο στο πόρισμά τους, για την υπόθεση των...

περιουσιακών στοιχείων του Άκη Τσοχατζόπουλου, οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, που διενήργησαν τη σχετική έρευνα.

Αν και το συγκεκριμένο αδίκημα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν έχει απαγγελθεί σε κάποιον από τους συνολικά 15 κατηγορουμένους της υπόθεσης, περιγράφεται σαφώς στο πόρισμα των 206 σελίδων που συνέταξαν οι εισαγγελικές λειτουργοί.

Χαρακτηριστικά, στο πόρισμα αναφέρεται για τους εμπλεκόμενους:

«Διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή, σε περισσότερες χώρες, συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό την διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από το έγκλημα της κατ΄εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας, τελεσθείσας σε βάρος του δημοσίου.

Η οργάνωση αυτή (των ανωτέρω προσώπων) δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο της δεκαετίας, πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για την νομιμοποίηση των εσόδων του ως άνω εγκλήματος και τη συγκάλυψη της δράσης της, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό περισσότερες εξωχώριες εταιρείες διαφορετικών μάλιστα δικαιοδοσιών, δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και την αλλοδαπή, καθώς και πλήθος τραπεζικών λογαριασμών σε περισσότερες χώρες της αλλοδαπής..».

Οι εισαγγελείς, επίσης, αναφερόμενες στην αναγκαιότητα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης αναφέρουν, αρχικά, τα ονόματα:

* Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός.

* Νίκος Ζήγρας (εξάδελφος Άκη Τσοχατζόπουλου, εμφανιζόμενος ως διαχειριστής της κίνησης όλου του μαύρου χρήματος που αποδίδεται στον πρώην υπουργό).

* Αστέριος Οικονομίδης (επιχειρηματίας, εμφανίζεται να έχει επισκευάσει το σπίτι στη Διον. Αρεοπαγίτου από το 2001. Επίσης εμφανίζεται ως πωλητής του διαμερίσματος στη Δηνοκράτους στο Κολωνάκι που αγοράστηκε από την Αρετή Τσοχατζοπούλου.

* Ευφροσύνη Λαμπροπούλου (λογίστρια, εκπρόσωπος τριών off shore εταιρειών, οι οποίες εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ακινήτων).

* Γιώργος Σαχπατζίδης (επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων μεταξύ της TORCASO και της μονής Βατοπεδίου).

Στη συνέχεια αναπτύσουν το σκεπτικό τους με βάση το οποίο θα πρέπει να εκδοθούν εντάλματα για τους προαναφερόμενους, επισημαίνοντας ότι οι παραπάνω κατηγορούμενοι:

διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή σε περισσότερες χώρες, συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων προερχόμενων από το έγκλημα της κατ´ εξακολούθησης παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου...

Η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο της δεκαετίας, πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για τη νομιμοποίηση των εσόδων και τη συγκάλυψη της δράσης της χρησιμοποιώντας περισσότερες εξωχώριες εταιρίες, δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και πλήθος τραπεζικών λογαριασμών σε περισσότερες χώρες.

Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταίρων, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες που με μεθοδικότητα "έστησαν" τα ανωτέρω πρόσωπα, διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία προφανώς έχουν στη διάθεσή τους σε τόπο και με μορφή που δεν είναι γνωστά... Η υποδομή είναι βέβαιο ότι εξακολουθεί να υφίσταται δεδομένου ότι μέρος μόνο αυτής έχει εντοπιστεί.

Η ανωτέρω υποδομή στην αλλοδαπή μέρος επίσης μόνον της οποίας έχει αποκαλυφθεί, συνιστά κατά την άποψη μας παράλληλα και προπαρασκευή για τη διαφυγή των εμπλεκομένων προσώπων στο εξωτερικό σε οποιοδήποτε χρόνο κρίνουν αναγκαίο. Η υποδομή αυτή είναι βέβαιο κατά την άποψη μας ότι εξακολουθεί να υφίσταται....».

Συνεπώς, όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι ύποπτα φυγής από το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα διαπιστώσουν ότι τα συγκεντρωθέντα σε βάρος τους στοιχεία από τη δικαιοσύνη θα μπορούσαν να κριθούν ικανά να τους οδηγήσουν στη φυλακή».

Ακόμη, στο πόρισμα υπογραμμίζεται, ότι τα ανωτέρω ισχύουν και για την «Αρετή Τσοχατζοπούλου της οποίας η συμμετοχή στην ανωτέρω οργάνωση δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και η οποία όμως επωφελήθηκε από τη δραστηριότητά της ενώ λόγω της συγγενικής της σχέσης με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την υποδομή της οργάνωσης στην αλλοδαπή.»

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος

akhs_porisma1_12-4-2012Ειδικά για τον πρώην υπουργό τονίζεται στο πόρισμα:

«Από Μάιο 1998 ως 7/6/2001 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολάρια ΗΠΑ τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1". Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή για τη συγκεκριμένη σύμβαση και πως υπογράφηκε:

Καθίσταται προφανές ότι η υπογραφή τόσο της κύριας σύμβασης όσο και της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν αν δεν καταβάλλονταν πρωτίστως στον πρώην υπουργό εθνικής άμυνας ως αντάλλαγμα σημαντικά χρηματικά ποσά.

Την 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) (παράνομη αμοιβή μέσω της ΜΙΕ από τη FERROSTAAL)»

Σύμφωνα με το πόρισμα ο Άκης Τσοχατζόπουλος μετέτρεψε την παραπάνω περιουσία σε:

«- Μεζονέτα 402 τμ στο Κολωνάκι μέσω off shore 1/6/98 (την οποία φέρεται να πούλησε εικονικά στον Αστέριο Οικονομίδη, ο οποίος τη μεταβίβασε στη συνέχεια στην Αρετή Τσοχατζοπούλου)

- Σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου 29/11/99

- Αίθουσα 964 τμ στη Λ. Κηφισίας 18/11/99

- Αίθουσα 1000 τμ στη Λ. Κηφισίας 18/11/99

- 22 θέσεις πάρκινγ στην παραπάνω διεύθυνση

- Ακίνητο στην Κυψέλη 17/2/2000

- Διαμέρισμα 60 τμ στην Κυψέλη 28/6/04

- Διαμέρισμα 142 τμ στην Κυψέλη 28/6/04

- 24/01/07-2010 πουλήθηκαν τα ακίνητα επί της Λ. Κηφισίας στο Βατοπέδι έναντι 6 εκατ. ευρώ, τα οποία τοποθέτησε στο χρηματοπιστωτικό τομέα.»

Άλλες αναφορές για τον Τσοχατζόπουλο

* Προσπάθεια αποφυγής πληρωμής ΦΠΑ για επισκευές στο σπίτι της Αρεοπαγίτου, το οποίο σύμφωνα με τις δύο εισαγγελικές λειτουργούς ανήκει στον πρώην υπουργό από το 1999:

«Μεταξύ των κατασχεθέντων εγγράφων υπάρχει και χειρόγραφο με τίτλο 'οικονομική ανάλυση διαχείρισης προσφορών και λογαριασμών' όπου σημειώνεται το 'κέρδος' από την αποφυγή πληρωμής ποσού 76.000 ευρώ το οποίο συνιστά μέρος του συνολικού ποσού ΦΠΑ που οφειλόταν για εργασίες αξίας 560.000 ευρώ. Το ανωτέρω έγγραφο είναι χαρακτηριστικό για την αντίληψη των εμπλεκομένων προσώπων σχετικά με την τήρηση των νόμων του κράτους ακόμη και προκειμένου για σχετικά μικρό όφελος.»

* Οι δαπάνες για το ακίνητο της Αρεοπαγίτου έφθαναν σύμφων με τις κ.κ. Σίσκου και Κυβέλου τις 710.000 αλλά στα παραστατικά καταχωρήθηκαν μόνο 150.000 ευρώ:

«Το γεγονός ότι εκδίδονταν παραστατικά για σημαντικά μικρότερα ποσά αποδεικνύει ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος ενεργούσε ως πραγματικός ιδιοκτήτης και όχι για λογαριασμό άλλου ιδιοκτήτη ή εκμισθωτή γιατί στην περίπτωση αυτή δεν θα ενδιαφερόταν να συνεργήσει στη φοροκλοπή των εργολάβων και προμηθευτών προκειμένου να έχει και ο ίδιος το ανάλογο κέρδος αλλά αντίθετα θα μεριμνούν σε να γίνουν όλα νόμιμα με τρόπο που θα διασφάλιζε τα δικά του συμφέροντα.»

Για το Νίκο Ζήγρα

Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ν. Ζήγρας, ήταν διαχειριστής των χρημάτων του πρώην υπουργού από το 1997, ενώ παρατίθενται σειρά εγγράφων, από τα οποία προκύπτουν καταθέσεις χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς της μετ´ έπειτα συζύγου του πρώην υπουργού από το 1997.

Σημειώνεται, ότι οι 15 κατηγορούμενοι της υπόθεσης είναι πρόσωπα του στενού συγγενικού και φιλικού του περιβάλλοντος, δικηγόροι (εμπλοκή σε off shore) και ένας οδοντίατρος (εμπλοκή σε off shore).

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-4-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις