Logo

Ικανοποιημένη η τρόικα από το Συμβούλιο της Επικρατείας



 
 

ste_troika_9-7-2012Μετά το τέλος της επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας,...

ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, δήλωσε:

«Πρέπει να έμειναν ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν τις συμβάσεις για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις προμήθειες».

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Κων. Μενουδάκος, Σωτ. Ρίζος και Φ. Αρναούτογλου, καθώς και σύμβουλοι Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μενουδάκο, τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας επικεντρώθηκαν στους ρυθμούς απόδοσης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις υποθέσεις των ασφαλιστικών μέτρων και αναστολών, που αφορούν τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις προμήθειες.

Ο κ. Μενουδάκος, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του δικαστηρίου, τόνισε ότι οι ρυθμοί εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων είναι «πάρα πολύ καλοί» και εγκαίρως εκδικάζονται, μέσα σε διάστημα ενός μηνός από την ημέρα κατάθεσης τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης, δεν παρέλειψε, να αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν δημόσια έργα, έχουν αποκεντρωθεί και μεταφέρθηκαν στα Διοικητικά Εφετεία.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος ανέφερε ότι επί αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων εκδόθηκαν:

* το 2010, 541 αποφάσεις

* το 2011,  269 αποφάσεις και, 

*το τρέχον έτος (έως σήμερα) εκδόθηκαν 82 αποφάσεις.

Ακόμη, η τρόικα επιδίωξε να πληροφορηθεί εάν υπάρχουν προβλήματα δυσλειτουργίας κατά την σύναψη δημοσίων συμβάσεων, που αφορούν μεγάλα δημόσια έργα, προμήθειες, επενδύσεις, περιβαλλοντικές μελέτες κατασκευής μεγάλων έργων, κ.λπ. Μάλιστα, οι δικαστές ερωτήθηκαν εάν μπορούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις προκηρύξεις των σχετικών διαγωνισμών και τη σύναψη των συμβάσεων.

Όπως επισήμανε ο κ Μενουδάκος, ο αριθμός των αιτήσεων ακυρώσεων από ιδιώτες σε φορολογικές υποθέσεις, που εκκρεμούν στο ΣτΕ, έχει μειωθεί σημαντικά.

Αντίθετα, συμπλήρωσε, έχουν αυξηθεί τα ένδικα μέσα που ασκεί το Δημόσιο σε φορολογικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το δικαστήριο και το Δημόσιο να «μπλοκάρει» την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και την είσπραξη μεγάλων χρηματικών ποσών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-7-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις