Logo

Η Τράπεζα Πειραιώς εμπλέκεται σε παράνομες δανειοδοτήσεις της οικογένειας Τσοχατζόπουλου



 
 

tsoxatzopoulou_16-9-2012Τις ευθύνες στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς για δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, που χορηγήθηκαν...

στην κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή, χωρίς να υπάρξουν οι απαιτούμενες τραπεζικές διασφαλίσεις, διερευνούν οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, οι οποίες χειρίζονται την υπόθεση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) που φέρεται να διαπράχθηκε με μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράμετρος της υπόθεσης, η οποία αφορά τα δάνεια που έλαβε η Αρετή Τσοχατζοπούλου από την Τράπεζα Πειραιώς έχει τεθεί στο στόχαστρο των εισαγγελέων πρωτοδικών Ελένης Σίσκου και Ευγενίας Κυβέλου εδώ και πολύ καιρό.

Οι δύο εισαγγελικές λειτουργοί έχουν προχωρήσει σε βάθος την έρευνά τους και φέρονται να έχουν συγκεντρώσει ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία για τους υπευθυνους της Τράπεζας Πειραιώς, που άναψαν το "πράσινο φως" για τη χορήγηση των επίμαχων δανείων.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η "Καθημερινή" πρόκειται για τρεις δανειακές συμβάσεις, που συνήφθησαν μεταξύ 22 Δεκεμβρίου του 2008 και 6 Νοεμβρίου του 2009.

Ειδικότερα, τα δύο πρώτα δάνεια αφορούσαν τα ποσά των  750.000 ευρώ και των 550.000 ευρώ, και το τρίτο ήταν μια δανειοδότηση ύψους 1.200.000 ευρώ, που χορηγήθηκε με ενέχυρο ισόποση προθεσμιακή κατάθεση.

Στα δύο πρώτα δάνεια εγγυητής μπήκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η διασφάλιση της τράπεζας, με βάση τις σχετικές συμβάσεις, ήταν οι προσημειώσεις υποθήκης σε ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Νίκης 13.

Ωστόσο, από τις αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου, με τις οποίες ενεγράφησαν οι υποθήκες, προκύπτει ότι εν λόγω ακίνητο ήταν ήδη επιβαρυμένο με προηγούμενες υποθήκες. Έτσι, η αξία του ακινήτου δεν αρκούσε για να διασφαλίσει τις απαιτήσεις της τράπεζας για τη χορήγηση των δύο δανείων, συνολικού ύψους 1.300.000 ευρώ.

Αναφορικά με το τρίτο δάνειο που πήρε από την Τράπεζα Πειραιώς η Αρετή Τσοχατζοπούλου, η εισαγγελική έρευνα ανακάλυψε ότι η ισόποση προθεσμιακή κατάθεση, που είχε τεθεί ως ενέχυρο για την εξασφάλιση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, εκταμιεύθηκε.

Ειδικότερα, η εκταμίευση του συνολικού ποσού της προθεσμιακής κατάθεσης έγινε δέκα ημέρες μετά την 6η Νοεμβρίου 2009, που είναι η ημερομηνία κατά την οποία δόθηκε το δάνειο στην Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Για την πλήρη διαλεύκανση αυτού του σκέλους της υπόθεσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόρισμα του ΣΔΟΕ, που διενεργεί έλεγχο στην περιουσιακή και οικονομική κατάσταση της Αρετής Τσοχατζοπούλου.

Νεοι κατηγορούμενοι - νέα κατηγορητήρια

Στο μεταξύ, για την κυρίως υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου φαίνεται ότι οι ανακριτές Γαβριήλ Μαλλής και Γ. Σταυρόπουλος ετοιμάζουν νέα κατηγορητήρια για τον πρώην υπουργό και τους προφυλακισμένους συγκατηγορούμενούς του, με βάση τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως και αφορούν τον εντοπισμό τουλάχιστον δέκα εταιρειών στο εξωτερικό - μια εταιρεία είχε έδρα στην Αόστα της Ιταλίας - μέσω των οποίων διακινούνταν το "μαύρο" πολιτικό χρήμα.

Επίσης, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διευρυνθεί ο αριθμός των κατηγορουμένων κατά τουλάχιστον πέντε πρόσωπα.

Μεταξύ, των νέων προσώπων, που θα διαβούν το κατώφλι των ανακριτών με την ιδιότητα του κατηγορουμένου, αναμένεται ότι θα είναι και η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, φέρεται να εμπλέκεται σε αποδοχή χρημάτων προερχόμενων από μίζες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-9-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις