Logo

Ύποπτα δάνεια από την FBBank του Βίκτωρα Ρέστη



 
 

FBB-restisΣοβαρά προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει η τράπεζα First Business Bank (FBB) που ανήκει...

στο γνωστό εφοπλιστή, Βίκτωρα Ρέστη.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του directnews.gr, από απόρρητα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος, με τα οποία δεν επιτρέπει στη διοίκηση της FBB να χορηγήσει έστω και ένα νέο δάνειο και την καλεί να πάρει άμεσα μέτρα για την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Μάλιστα, όπως σαφώς αναδεικνύεται από τα ίδια έγγραφα της ΤτΕ το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας των δανείων που χορηγούσε αφειδώς η τράπεζα του Ρέστη σε εταιρείες συμφερόντων των… μετόχων της.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος με τα υπ.αριθμ. 1395/12.6.2012 και 1714/13.7.2012 έγγραφά της είχε επισημάνει στην FBB την υποχρέωση «αναφορικά με το ύψος των ελαχίστων κεφαλαίων τα οποία θα πρέπει, ανά πάσα στιγμή, να καλύπτουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις ώστε, πέρα από την τήρηση του θεσμικού πλαισίου να είναι δυνατή η πρόσβαση της FBB στη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος».

Ένα μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 28 Αυγούστου 2012 η Τράπεζα της Ελλάδας με το υπ.αριθμ. 2048, έγγραφό της το οποίο απέστειλε προς τον πρόεδρο Βίκτωρα Ρέστη, επανέρχεται και ευθέως πλέον κάνει λόγο για τα… θαλασσοδάνεια των μετόχων της FBB.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το απόρρητο έγγραφο: «Κύριε πρόεδρε… δεδομένου ότι, όπως γνωρίζετε, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις της τράπεζας έχουν αυξηθεί, λόγω της πιστωτικής επέκτασης, κυρίως σε εταιρείες συμφερόντων των μετόχων και της επιδείνωσης της ποιότητας των υφισταμένων δανείων, σας γνωρίζουμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζάς σας και της πλήρους συμμόρφωσης με το θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει, στο πλαίσιο λήψης ισοδύναμων μέτρων, να μειώσετε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Τράπεζάς σας και να μην χορηγήσετε κανένα νέο δάνειο».

Με άλλα λόγια, στελέχη και μέτοχοι της FBB πήραν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για αγορές μετοχών και άλλες επιχειρήσεις τους.

Ωστόσο, τα δάνεια αυτά δεν μπορούν πλέον να «εξυπηρετηθούν» και επομένως είναι ανάγκη να καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Δηλαδή, ουσιαστικά να τα ξεπληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες…

Την ίδια ώρα η πολιτική φιλιππινέζα των τραπεζιτών, υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καμώνεται πως δεν γνωρίζει τίποτε απ’ όσα σκανδαλώδη συμβαίνουν στην FBB και φέρνει για ψήφιση στη Βουλή, μέτρα που οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή και τον ελληνικό λαό σε πλήρη εξαθλίωση...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-11-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις