Logo

Κ. Μενουδάκος προς δικαστές: Η αποχή ευτελίζει την έννοια της απεργίας



 
 

menoydakos 23-11-2012«Το γεγονός ότι ο δικαστής αδικείται από την Πολιτεία δεν τον νομιμοποιεί να εγκαταλείψει...

την προστασία άλλων αδικούμενων συμπολιτών του».

Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, εξέφρασε την αντίθεσή του στη μορφή των κινητοποιήσεων που επέλεξαν οι δικαστές για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις μειώσεις των αποδοχών τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μενουδάκος μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων, αναφέρθηκε στην αποχή δικαστών και εισαγγελέων και επισήμανε ότι η στάση τους «αλλοιώνει και ευτελίζει την μορφή των κινητοποιήσεων».

Ο πρόεδρος του ΣτΕ -  Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του συγκεκριμένου Ανώτατου Δικαστηρίου δεν συμμετέχει από την αρχή στις κινητοποιήσεις - αναλυτικότερα, τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του:

«Οι διοικητικοί δικαστές, και γενικότερα οι Έλληνες δικαστές, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, καλούνται να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια χωρίς αντίστοιχα κίνητρα, αλλά αντιθέτως με μείωση των οικονομικών απολαβών τους και με κατάργηση δικαιωμάτων που τα θεωρούσαμε οριστικώς κεκτημένα.

Η πραγματικότητα αυτή δεν δικαιολογεί την παραίτηση των δικαστών από την άσκηση του έργου τους που είναι η προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των διοικούμενων και του γενικού συμφέροντος της κοινωνίας. Το γεγονός ότι ο δικαστής αδικείται από την Πολιτεία δεν τον νομιμοποιεί να εγκαταλείψει την προστασία άλλων αδικούμενων συμπολιτών του».

Επιπλέον, εξέφρασε τον προβληματισμό που γεννάται αναφορικά με τη νομιμοποίηση της αποχής από το καθήκον απόδοσης της Δικαιοσύνης, διότι, όπως είπε: «δεν φαίνεται να έχει διακαιοπολιτική δικαίωση η άρνηση άσκησης του έργου αυτού από τους δικαστές που είμαστε άμεσα όργανα του κράτους και, συνεπώς, τμήμα του σκληρού πυρήνα της κρατικής εξουσίας, ιδιότητα την οποία δικαίως υπερασπιζόμαστε και την οποία, άλλωστε, δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «μια τέτοια στάση αλλοιώνει ή και ευτελίζει την έννοια της απεργίας ως μορφή αγώνα των εργαζομένων για την προάσπιση ή τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, όπως έχει καθιερωθεί ιστορικά».

Επίσης, αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, λέγοντας: «Είναι γεγονός πάντως ότι στη διοικητική δικαιοσύνη η καθυστέρηση είναι υπερβολικά μεγάλη και προβληματίζει» τόνισε σημειώνοντας ωστόσο, πως: «Είναι επίσης γεγονός πως αν συγκριθεί ο μέσος όρος ανά δικαστή του παραγόμενου έργου, ο Έλληνας διοικητικός δικαστής θα αποδειχθεί πολύ παραγωγικός σε σχέση με τους ευρωπαίους συναδέλφους του, σχεδόν σταχανωβίτης».

Σημειώνεται, ότι στην εκδήλωσε παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης,  Αντωνης Ρουπακιώτης, ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, εκπρόσωποι κομμάτων, κ.α.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Γ. Φαλτσέτος, ο οποίος έκανε λόγο για  προσπάθεια χειραγώγησης των δικαστών με τα νέα μέτρα που προβλέπουν νέες περικοπές στις αποδοχές τους. Αναφερόμενος, εξάλλου, στις εκκρεμείς υποθέσεις είπε: «Με χιλιάδες υποθέσεις στα ράφια η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ο δικαστής επιχειρείται να μετατραπεί σε αλλοτριωμένος γραφειοκράτης».

Από την πλευρά του ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, λέγοντας: «Χάσαμε μεν, αλλά δεν πρέπει να χαθούμε. Να έχουν την αισιοδοξία ότι με αυτή την τελευταία προσπάθεια ίσως να βγούμε από το τούνελ».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-11-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις