Logo

Ελεύθερος ο Κ. Χρυσικός που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Θ. Γιαμπουράνη!



 
 

efeteio 10-3-2013Αίσθηση σε νομικούς κύκλους και ποικίλες συζητήσεις στην τοπική κοινωνία του νομού Αργολίδας έχει προκαλέσει η απόφαση του...

Πενταμελούς Εφετείου Ναυπλίου – λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία 3 ψήφων έναντι 2 - να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 67χρονος Κώστας Χρυσικός, που είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 20 ετών για τη δολοφονία του επιχειρηματία Θεόδωρου Γιαμπουράνη.

Συγκεκριμένα, το Πενταμελές Εφετείο Ναυπλίου ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής του καταδικασθέντα, μέχρι την έκδοση απόφασης από τον Άρειο Πάγο επί της αιτήσεως αναίρεσης που έχει καταθέσει, με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε οικείο αστυνομικό τμήμα.

Ο Κώστας Χρυσικός κατέθεσε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, περίπου, έναν μήνα μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου με την οποία του επιβλήθηκε κάθειρξη 20 ετών.

Στην αίτησή του ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας, επικαλούνταν λόγους υγείας όπως υπέρταση, στεφανιαία νόσο αποφρακτική πνευμονοπάθεια και κατάθλιψη, προβλήματα τα οποία θα επιδεινώνονταν, κατά τους ισχυρισμούς του, από την άθλια κατάσταση των φυλακών.

Επιπλέον, ο καταδικασθείς επικαλούνταν και λόγους οικονομικούς, υποστηρίζοντας ότι είναι ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης, την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί κανείς άλλος πέρα από τον ίδιο.

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου  

Νομικοί κύκλοι αναφερόμενοι στην περί αναστολής κρίση του Πενταμελούς Εφετείου Ναυπλίου κάνουν λόγο για σπάνια απόφαση, επισημαίνοντας ότι προκαλεί ερωτηματικά και προβληματισμό τόσο ως προς το περιεχόμενό της όσο και ως προς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λήφθηκε.

Το Πενταμελές Εφετείο Ναυπλίου, ειδικότερα, κατά πλειοψηφία αποφάνθηκε ότι είναι βάσιμοι οι λόγοι που επικαλέσθηκε ο καταδικασμένος επιχειρηματίας, κρίνοντας ότι η έκτιση της ποινής του δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα έθετε σε κίνδυνο την κατάσταση της περιουσίας του και θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη καταστροφή στην περιουσιακή του κατάσταση.

Επιπλέον, λίγο πριν διεξαχθεί η εκδίκαση της αίτησης αναστολής, μέλος του δικαστηρίου επικαλέστηκε κώλυμα - δεν έγινε γνωστός ο λόγος - και αντικαταστάθηκε από άλλο, το οποίο τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισης του κατηγορουμένου.

Αναλυτικότερα, οι δικαστές κ.κ. Κούκλης, Καραγιάννη και Μικρούδης (αντικατέστησε την κ. Πολέμη) τάχθηκαν υπέρ της αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Κ. Χρυσικού, ενώ μειοψήφησαν οι συνάδελφοί τους κ.κ. Λάμπρου και Παναγούλη.

Το θρίλερ της υπόθεσης Γιαμπουράνη 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η υπόθεση έλαβε διαστάσεις νομικού θρίλερ από την πρώτη στιγμή που άρχισε να απασχολεί τις διωκτικές και δικαστικές αρχές.

 Όλα ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2000, όταν ο 60χρονος επιχειρηματίας Θεόδωρος Γιαμπουράνης βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στο εργοστάσιό του, που είχε την επωνυμία "Άριστον".

Αρχικά ο θάνατος είχε χαρακτηριστεί αυτοκτονία, αλλά μετά από αγώνα της κόρης του θύματος, δικηγόρου Κατερίνας Γιαμπουράνη, οι δικαστικές αρχές άρχισαν να εξετάζουν και την εκδοχή του εγκλήματος.

Η υπόθεση οδηγήθηκε σε δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σπάρτης με κατηγορούμενο τον πρώην συνεταίρο του εργοστασιάρχη, Κώστα Χρυσικό. Το δικαστήριο, που έγινε το 2005, κατέληξε στην αθώωση του επιχειρηματία.

Ωστόσο, η υπόθεση δεν έκλεισε εκεί, καθώς ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την αθωωτική απόφαση.

Έτσι, η δίκη επαναλήφθηκε, το 2009 υπό νέα σύνθεση, στο ΜΟΔ της Σπάρτης, το οποίο κατέληξε σε καταδικαστική κρίση με βάση τις ιατροδικαστικές γνωματεύσεις - το θύμα σύμφωνα με τους ιατροδικαστές Κουτσάφτη, Νόνα και Καφίρη πρώτα στραγγαλίστηκε και μετά κρεμάστηκε - σε συνδυασμό με τα στοιχεία DNA.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σπάρτης είχε επιβάλει, κατά πλειοψηφία 4-3, κάθειρξη 20 ετών στον Κ. Χρυσικό, κρίνοντάς τον ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση και αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Ο καταδικασθείς ούτε τότε οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς το δικαστήριο για λόγους υγείας είχε αναστείλει (και πάλι κατά πλειοψηφία 4-3) την εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, επιβάλλοντας στον κατηγορούμενο τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ.

«Επιβραβεύεται το έγκλημα»,  λέει η κόρη του θύματος

Τον περασμένο Ιανουάριο εκδόθηκε η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου (Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ναυπλίου), που επικύρωσε κατά πλειοψηφία την κρίση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Η κόρη του θύματος σχολιάζοντας την απόφαση για αποφυλάκιση του Πενταμελούς Εφετείου είπε, μιλώντας στην εφημερίδα «Espresso», ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες η ηγεσία της Δικαιοσύνης, ώστε να διαφυλαχθεί το περί δικαίου αίσθημα.

Χαρακτηριστικά, η κ. Γιαμπουράνη τόνισε: «Θα πρέπει να γίνει διερεύνηση σε βάθος ώστε να διευκρινιστεί αν έχει ξαναδοθεί αναστολή γι' αυτούς τους λόγους, καθώς επίσης και ποιος ήταν ο λόγος για τους τρεις δικαστές που επιβάλλουν τέτοια ευνοϊκή μεταχείριση, όταν μάλιστα έχουμε ανθρώπους που χρωστάνε 10.000 ευρώ και βρίσκονται στη φυλακή. Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο επιβραβεύεται το έγκλημα».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-3-2013 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Στη φυλακή ο Κώστας Χρυσικός για την δολοφονία του Θεόδωρου Γιαμπουράνη [φωτο] 


Τελευταίες Ειδήσεις