Στο εδώλιο του Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα καθίσουν σήμερα Δευτέρα, 24 χρηματιστές και επιχειρηματίες που κατηγορούνται για τις μετοχές - φούσκες...
στο Χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2000.
Χρειάστηκε να περάσουν 13 ολόκληρα χρόνια μετά τις πρώτες διώξεις που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας για να παραπεμφθούν σε δίκη έστω και κάποιοι από εκείνους που ευθύνονται για το μεγάλο σκάνδαλο που είχε σαν αποτέλεσμα να απωλέσουν τις οικονομίες τους περίπου 1,5 εκατομμύρια επενδυτές.
Σημειώνεται, ότι η ανάκριση για την υπόθεση είχε ανατεθεί στην τότε ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία με τις ενέργειές της συγκάλυψε γνωστά ονόματα επιχειρηματιών που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο, αλλά και τα τότε μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου.
Η ίδια, μετά από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις παραπέμφθηκε σε δίκη, καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2012 σε ποινή κάθειρξη 12 ετών για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Όπως έκρινε το Δικαστήριο δωροδοκήθηκε, από τον επιχειρηματία Τρύφωνα Αποστολόπουλο, προκειμένου να μην ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των υπευθύνων της εταιρείας «ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ» που φέρονται να εξαπάτησαν την περίοδο 1999–2000 χιλιάδες επενδυτές του Χ.Α.Α., αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.
Ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι
Σήμερα, κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων, είναι οι: Γεώργιος Μπατατούδης - μέτοχος της Ιντερσάτ, Παναγιώτης Πανούσης - μέτοχος της Άττι-κατ, Κωνσταντίνος Στέγγος, Χρυσή Στέγγου, Στυλιανή Στέγγου ( της Τεχνικής Ολυμπιακής), Σπυρίδωνας Τασόγλου της ομώνυμης εισηγημένης εταιρείας, Ηλίας Τσοτάκος - χρηματιστής, Δημήτριος Ράνιος - χρηματιστής, Ηλίας Μπογδάνος της Active Επενδυτικής, Ελένη Ζησιμοπούλου, Θεοφάνης Ράνιος (χρηματιστής), Ιωάννης Σφακιανάκης, Αγγελική Ζησιμοπούλου, Βασίλειος Μανιός (εφοπλιστής), Αναστασία Κολλακή (σύζυγος εφοπλιστή), Παντελής – Ελευθέριος Κολλάκης (εφοπλιστής), Σταύρος Γαλανάκης, Ιωάννης Τσούρτης, Γεώργιος Στέγγος (Τεχνική Ολυμπιακή), Βαρβάρα Τσούρτη, Σταυρούλα – Μαρία Λακοπούλου, Ιορδάνης Αρζόγλου, Ζωή Στέγγου.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση σε «απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπεξαίρεση και παραβίαση χρηματιστηριακής νομοθεσίας και σε 836 σελίδες του εφετειακού βουλεύματος που υιοθετεί και ο Άρειος Πάγος, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια οι μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεγάλη λεηλασία.
Παράλληλα, οι δικαστές μέλη του συμβουλίου επισημαίνουν στο σχετικό βούλευμα, τις «σοβαρότατες αδυναμίες στην οργάνωση των χρηματιστηριακών εταιρειών και τον εσωτερικό τους έλεγχο», τις οποίες είχε εντοπίσει στην πρόταση του προς το συμβούλιο και ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Ιωάννης Λιακόπουλος.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση που υιοθετούν οι δικαστές μέλη του Συμβουλίου, ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων που κατείχαν εισηγμένες εταιρείες προχωρούσαν σε ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών (πακέτων).
Χαρακτηριστικά, στο βούλευμα αναφέρεται: «Οι τιμές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες συναλλαγές διαφέρουν σημαντικά από τις αντίστοιχες τιμές που ανακοινώθηκαν στο ευρύ επενδυτικό κοινό στο οποίο δημιουργήθηκε παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους».
Παράλληλα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, μέσω δεκάδων εξωχώριων εταιρειών διακινήθηκαν πακέτα με σκοπό την παραπλάνηση των επενδυτών, οι οποίοι επένδυσαν στις μετοχές εξαιτίας της πλαστής εμπορευσιμότητας που αυτές παρουσίαζαν.
Μάλιστα, οι δικαστές περιγράφουν την τακτική ορισμένων εκ των κατηγορουμένων να διαβεβαιώνουν σε γενικές συνελεύσεις των μετόχων των εταιρειών τους, ότι είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αγορά μετοχών, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να ανεβάσουν τις τιμές τους.
«Οι διαβεβαιώσεις για προτάσεις ξένων επενδυτών ήταν αναληθείς, αφού αποδείχθηκε πως αγοραστές δεν ήταν στην πλειοψηφία τους ξένοι θεσμικοί επενδυτές αλλά ιδιώτες και υπεράκτιες εταιρείες», διαπιστώνουν τώρα οι δικαστές.
Στο πολυσέλιδο βούλευμα περιγράφεται η εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού από συγκεκριμένους κατηγορούμενους που οδήγησε τελικά και στην απώλεια των περιουσιών τους και τους κόπους μιας ζωής.
Αναφέρει το βούλευμα για τη δράση αυτή των κατηγορουμένων: «Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες παραδοχές των ελεγκτών, σε κάθε περίπτωση με τις ενέργειες τους αυτές εξαπατήθηκε το επενδυτικό κοινό που αγόραζε τις μετοχές σε τιμές που με τεχνάσματα διαμορφώνονταν σε υψηλότερα επίπεδα στη χρηματιστηριακή αγορά και τελικά οδήγησαν σε απαξίωση της μετοχής και απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, ενώ οι ίδιοι καρπώθηκαν παράνομα ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά».
Εάν, κατά τους δικαστές, «το επενδυτικό κοινό γνώριζε την εξωχρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, ασφαλώς δεν θα προέβαινε σε αγορές σε τιμές μεγαλύτερες του 50% της χρηματιστηριακής αξίας».
Το δικαστήριο διόρισε συνήγορο σε κατηγορούμενο που εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο και διέκοψε τη διαδικασία για τις 24 Απριλίου, προκειμένου να του δώσει χρόνο για να μελετήσει τη δικογραφία.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-4-2013 από directNEWS.gr
σχετικά θέματα: