Logo

Για δύο κακουργήματα δικάζεται ο Πέτρος Μαντούβαλος



 
 

mantouvalosΟ δικηγόρος και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Πέτρος Μαντούβαλος, κάθισε την Δευτέρα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων...

της Αθήνας, που θα τον δικάσει εκ νέου για την εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Η δίκη, που ξεκίνησε με την κατάθεση μαρτύρων κατηγορητηρίου, αφορά τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), τα οποία αντιμετωπίζει ο Πέτρος Μαντούβαλος για την  περίφημη «υπόθεση Μπολέτση».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Π. Μαντούβαλος, φέρεται να είχε ζητήσει, το Νοέμβριο του 2000, από τον επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση, (σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε δικογραφία για έκρηξη), 30 εκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να μην τον προφυλακίσει ο τότε ανακριτής, Ευάγγελος Καλούσης.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2005, μετά το ανοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Ευάγγελου Καλούση.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που αφορούσαν την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην δικαστή, προέκυψε κατάθεση ύψους 7 εκατομμυρίων δραχμών, προερχόμενη από το δικηγορικό γραφείο του Π. Μαντούβαλου.

Η παραπομπή σε δίκη και η σκανδαλώδης αθώωση

Αρχικά, για την υπόθεση αυτή είχαν παραπεμφθεί σε δίκη (με το υπ' αριθμ. 1588/2007 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας), τόσο ο πρώην βουλευτής της ΝΔ όσο και οι Ευ. Καλούσης και Ι. Μπολέτσης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει το Μάιο του 2009 και με βάση την απόφαση που εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2010, ο Πέτρος Μαντούβαλος κρίθηκε αθώος, ενώ στους Ευ. Καλούση και Ι. Μπολέτση είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης 15 ετών.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι λίγο πριν  την απαγγελία των ποινών, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι ο περιβόητος αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, του είχε προτείνει να δωροδοκήσει τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, Γιώργο Ευσταθίου, με 60 χιλιάδες ευρώ, αφού αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να αθωωθεί.

Ο επιχειρηματίας, μάλιστα, εμφάνισε ενώπιον του δικαστηρίου και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, στις οποίες ο Γιοσάκης του έλεγε πως βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου και ότι ο Πέτρος Μαντούβαλος τον είχε δωροδοκήσει για να εξασφαλίσει την απαλλαγή του!!!

Αποτέλεσμα των καταγγελιών Μπολέτση ήταν να διαταχθεί νέα έρευνα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, η οποία μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης - διενεργήθηκε από τον αντεισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο -  βρίσκεται στο στάδιο της ανακρισης που διεξάγεται από εφέτες - ειδικούς ανακριτές.

Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την αθωωτική απόφαση για τον Πέτρο Μαντούβαλο, κρίνοντας ότι δεν είχε την ειδική και εμπεριστατωμένη δικαιολογία που απαιτείται από το Σύνταγμα, ενώ δεν αξιολόγησε και κρίσιμα αποδεικτικά μέσα.

Έτσι, μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου, ο Π. Μαντούβαλος κάθισε και πάλι στο εδώλιο.

Σημειώνεται, ότι η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 18 Ιουνίου 2013. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-5-2013 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις