Logo

Στη Βουλή η σκανδαλώδης αθώωση Μελισσανίδη για το λαθρεμπόριο πετρελαίου



 
 

lathremporio petrelaiouΤου  Βασίλη Τζήμτσου

Την υποβολή ερώτησης στη Βουλή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης προκάλεσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ...

του directnews.gr για τον κίνδυνο να μην εισπραχθεί ποτέ ποσό άνω των 2.000.000 ευρώ για δασμοδιαφυγή που έχει καταλογιστεί σε βάρος της εταιρείας πετρελαιοειδών Αιγαίον Όιλ, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, μετά την αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά.

Την ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, ζητώντας από τους υπουργούς Γ. Στουρνάρα και Αν. Ρουπακιώτη να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει, προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες για την παρουσιαζόμενη κωλυσιεργία, αφού η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια με καθυστέρηση 12 ετών.

Επίσης, οι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης καλούνται να απαντήσουν γιατί δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια προσφυγή της Αιγαίον Όιλ ως προς τον καταλογισμό των 2.218.721,06 ευρώ από τη δασμοδιαφυγή.

Τέλος, η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ ερωτά αν προτίθεται η τρικομματική κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την μετατροπή του αδικήματος της λαθρεμπορίας σε διαρκή, προκειμένου να μην υφίσταται πιθανότητα παραγραφής του…

Υπενθυμίζεται, ότι το directnews.gr δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή την απόφαση του δικαστηρίου για υπόθεση λαθρεμπορίας που έφτασε στο ακροατήριο με καθυστέρηση 12 ετών!

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση εδώ.

Κατά πλειοψηφία η απόφαση-Μειοψήφησε Εφέτης, ενώ ο Εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή

Ειδικότερα, οι δικαστές έκριναν ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας σε βαθμό πλημμελήματος είχε παραγραφεί, ενώ κατά πλειοψηφία (2-1) αθώωσαν το πλοίαρχο του πλοίου «Ετζίαν ΙΙΙ» για το κακούργημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως και ακολούθως ομόφωνα το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, αδερφό του Δημήτρη Μελισσανίδη, Ιάκωβο,  για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην ως άνω πράξη.

Για την ιστορία αναφέρουμε, πως οι δικαστές που απήλλαξαν τον κατηγορούμενο πλοίαρχο είναι ο πρόεδρος κ. Πλακίδας και ο Εφέτης κ. Διβάρης. Αντίθετα, την ενοχή του πλοιάρχου και του Ιάκωβου Μελισσανίδη, ψήφισε η εφέτης κυρία Λιάτη, ενώ την ενοχή και των δύο κατηγορουμένων είχε προτείνει στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της Έδρας, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημάναμε, πως στη δίκη δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή εκπρόσωπος του Δημοσίου, όπως είθισται στα αδικήματα που αφορούν ζημία του ελληνικού κράτους.

Το χειρότερο είναι πως μετά από την αθώωση του πλοιάρχου και του νόμιμου εκπροσώπου της Αιγαίον Όιλ ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος να μην εισπραχθεί ποτέ ποσό άνω των 2.000.000 ευρώ, που είχε καταλογιστεί σε βάρος της εταιρείας πετρελαιοειδών από το Τελωνείο.

Για την υπόθεση, η εταιρεία έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και, όπως είναι εύλογο, θα έχει ένα πλεονέκτημα από τη στιγμή που αθωώθηκαν οι υπεύθυνοι της στο ποινικό δικαστήριο…

Το κείμενο της Ερώτησης στη Βουλή

makrh 28-5-2013

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Τομεάρχου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βουλευτού Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή.

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: «Κίνδυνος παραγραφής πιθανού αδικήματος λαθρεμπορίας 2 εκατομμυρίων ευρώ λόγω κωλυσιεργίας του κρατικού μηχανισμού;»

Tην ώρα που μικροί επιχειρηματίες οδηγούνται με συνοπτικές διαδικασίες στην φυλακή για χρέη προς το δημόσιο, δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου (άρθρο directNEWS.gr, "ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Δίκασαν τον Μελισσανίδη με 12 χρόνια καθυστέρηση για λαθρεμπορία και το αδίκημα... είχε παραγραφεί! ", 24/5/2013) αναφέρει κωλυσιεργία σε υπόθεση λαθρεμπορίας η οποία έφτασε να δικαστεί με 12 χρόνια καθυστέρηση με αποτέλεσμα την παραγραφή πράξεων πιθανής δασμοδιαφυγής ύψους άνω των 2 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα "Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας πετρελαιοειδών Αιγαίον Όιλ, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, οι υπεύθυνοι της οποίας κατηγορούνταν για υπόθεση λαθρεμπορίας 6.328.200 λίτρων ναυτιλιακών καυσίμων που φέρεται ότι έγινε το Σεπτέμβριο του 2001.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά κάθισε ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας πετρελαιοειδών Αιγαίον Όιλ, ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου μεταφοράς πετρελαίου (σλέπι) «Ετζίαν ΙΙΙ», Ιάκωβος Μελισσανίδης, αδερφός του Δημήτρη Μελισσανίδη, που συμμετέχει και στο μετοχικό σχήμα εξαγοράς του ΟΠΑΠ.

Συγκατηγορούμενοι ήταν ο πλοίαρχος του «Ετζίαν ΙΙΙ», Εμμανουήλ Γιαννικουρής και ο πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Μεντόιλ ΙΙ ΝΕ.

Ο πλοίαρχος αντιμετώπιζε το αδίκημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βαθμό κακουργήματος. Για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή δικαζόταν ο Ιακ. Μελισσανίδης, ενώ ήταν απών ο τρίτος κατηγορούμενος.

Αν και η υπόθεση αφορά φερόμενη δασμοδιαφυγή ύψους 2.218.721,06 ευρώ (σ.σ. για την οποία έχει συνταχθεί πράξη καταλογισμού και εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια προσφυγή της Αιγαίον Όιλ), δεν δικάστηκαν για λαθρεμπορία, καθώς η πράξη - εάν είχε τελεστεί - θα είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2001 και άρα έχει παραγραφεί 12 χρόνια μετά...

Το μόνο αδίκημα για το οποίο δικάστηκαν, ήταν η πλαστογραφία - νόθευση που φέρεται να έκανε ο πλοίαρχος στο ημερολόγιο του πλοίου, προκειμένου να αποκρύψει ποσότητα 6.328.200 λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (Ναυτιλίας) που διακινήθηκαν παράνομα από το πλοίο «Ετζίαν ΙΙΙ», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι δικαστές εκλήθησαν να δικάσουν την υπόθεση με καθυστέρηση 12 ετών και ενώ η έρευνα των τελωνειακών είχε γίνει, επίσης, με πολυετή καθυστέρηση.

Ειδικότερα, ενώ το 2001 άλλοι τελωνειακοί είχαν θεωρήσει την υπόθεση απλή τελωνειακή παράβαση, το 2006 ο τότε Διευθυντής του Ζ' Τελωνείου Πειραιά, Ευστάθιος Κατσάς, έκρινε πως δεν είναι απλή τελωνειακή παράβαση, αλλά λαθρεμπορία. Συμπτωματικά, αυτό το διαπίστωσε ενώ είχαν ήδη περάσει πέντε χρόνια και η υπόθεση όδευε προς παραγραφή..."

Επιπλέον στο δημοσίευμα αναφέρεται:

"Δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια προσφυγή της Αιγαίον Όιλ ως προς τον καταλογισμό των 2.218.721,06 ευρώ από τη δασμοδιαφυγή. Όπως είναι εύλογο, μετά την αθώωση ισχυροποιείται η θέση της εταιρείας, η οποία πιθανότατα θα κερδίσει την προσφυγή και δεν θα πληρώσει τίποτα στο Δημόσιο!"

Με δεδομένο ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) αποτελεί ενιαία, ανώτατη Αρχή του Κράτους και υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών (άρθρο 1, Ν 3086/2002) και στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνεται: "Η δικαστική υπεράσπιση των συμφερόντων του Κράτους και γενικότερα η νομική υποστήριξη του." ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Είναι ακριβή-αληθή τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα (του directNEWS.gr);

2.Εάν ναι που οφείλεται η καθυστέρηση που είχε ως αποτέλεσμα τη παραγραφή του πιθανού αδικήματος;

3.Ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί, ή βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες για την παρουσιαζόμενη κωλυσιεργία;

4.Γιατί δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια προσφυγή της Αιγαίον Όιλ ως προς τον καταλογισμό των 2.218.721,06 ευρώ από τη δασμοδιαφυγή.

5.Προτίθεστε να αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετατροπή του αδικήματος της λαθρεμπορίας σε διαρκή, προκειμένου να μην υφίσταται πιθανότητα παραγραφής του;

6.Σκοπεύετε να προβείτε στην λήψη των απαιτούμενων μέτρων διασφάλισης της ισονομίας στην αντιμετώπιση των υποθέσεων των Ελλήνων πολιτών, ώστε να φτάνουν έγκαιρα στη δικαιοσύνη;»

 

Το directnews.gr θα σας ενημερώσει για την πορεία της ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων προς τους δύο Υπουργούς.

Αν θα εξεταστεί ή αν οι Υπουργοί θα επιχειρήσουν να αποφύγουν τη συζήτηση στη Βουλή...

Πάντως, η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που το κράτος θα μπορούσε να κερδίσει τουλάχιστον 2.000.000 ευρώ από τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους, εφόσον έχει γίνει η λαθρεμπορία από την εταιρεία πετρελαιοειδών συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-5-2013 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις