Logo

Το μυστικό της «Εμμα» για το οπλοστάσιο της Χίου



 
 

emma 3-8-2013Ενας 50χρονος Ελληνας, ιδιοκτήτης εστιατορίου, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και διαμένει στην οδό Πρωτέως...

στο Παλαιό Φάληρο, έχει πλέον μπει στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. ως οργανωτής της μεταφοράς των Tούρκων ενόπλων στα παράλια της Σμύρνης με το ταχύπλοο «Εμμα», το οποίο εντοπίστηκε προ πέντε ημερών από το Λιμενικό.

Σύμφωνα με νέα δικαστικά έγραφα ο εστιάτορας εμφανίζεται να είχε πλήρη συνεργασία με την τουρκική ένοπλη οργάνωση DHKP-C και να γνώριζε πλήρως τα της μετοφοράς του οπλοστασίου αλλά και τις επικείμενες επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος, στις οποίες θα χρησιμοποιούνταν. Το εύρημα αυτό έχει σκορπίσει ανησυχία στις ελληνικές υπηρεσίες, καθώς είναι η πρώτη φορά ύστερα από την υπόθεση Οτσαλάν, το 1999, που εμφανίζεται αμιγώς ελληνική ομάδα υποστήριξης τούρκων ενόπλων με άγνωστες διασυνδέσεις.

Αρχικά, δινόταν η εντύπωση ότι πρόκειται απλώς για μια ομάδα ελλήνων διακινητών λαθρομεταναστών, την οποία χρησιμοποίησαν έναντι αμοιβής οι τούρκοι ένοπλοι. Ωστόσο, όσο περνούν οι ημέρες και συγκεντρώνονται νέα στοιχεία, η υπόθεση κρίνεται αρκετά σοβαρότερη από τις ελληνικές Αρχές. Ηδη, εξετάζεται ο ρόλος του 50χρονου καθώς και στενού συγγενούς του, οι οποίοι μεσολάβησαν για τη μεταφορά των τούρκων ενόπλων.

Η κατάθεση του σπουδαστή

Τα περισσότερα στοιχεία για το καταγγελλόμενο «δίκτυο υποστήριξης» των μελών της οργάνωσης DHKP-C φέρεται να έχουν προκύψει από την κατάθεση που έδωσε ένας 22χρονος σπουδαστής σχολής Εμποροπλοιάρχων, ο οποίος διαμένει στο Λουτράκι. Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., ο 22χρονος κατέθεσε ότι γνωρίστηκε με τον γιο του εστιάτορα, που είναι φυσικοθεραπευτής, το καλοκαίρι του 2012. «Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο πατέρας του φίλου μου με ενημέρωσε ότι δραστηριοποιείται στη διευκόλυνση μεταφοράς αλλοδαπών που ανήκουν σε οργάνωση (την οποία ο ίδιος δήλωσε ότι δεν γνώριζε) από την Τουρκία στην Ελλάδα και αντίστροφα. Ο 50χρονος εστιάτορας από το Παλαιό Φάληρο μου πρότεινε να συμμετάσχω σε αυτή τη δραστηριότητα έναντι 500 ευρώ».

Ο σπουδαστής αναφέρει στη συνέχεια ότι «μία εβδομάδα μετά το Πάσχα του 2013, μαζί με τον 54χρονο Αλ. Φρ. (σ.σ.: συνελήφθη την προηγούμενη Τρίτη, ως καπετάνιος του ταχύπλοου) και δύο Τούρκους που είχαν το παρατσούκλι "Κώστας" και "Μιχάλης" συμμετείχαμε στη μεταφορά δύο αλλοδαπών, τουρκικής υπηκοότητας, από την Τουρκία στην Ελλάδα. Στις 29 Ιουλίου μίσθωσα με τον Αλ. Φρ. δωμάτιο ξενοδοχείου στους Βροντάδες Χίου και την επόμενη ημέρα συναντηθήκαμε με τον 50χρονο εστιάτορα, τον Τούρκο που είχε το ψευδώνυμο "Κώστας", μαζί με δύο άλλους που είχαν τα ονόματα Ντουζ Σάμπρι και Γιάλα Μεχμέτ».

Ο δεύτερος εστιάτορας

«Ο πελάτης μου αναμείχθηκε σε αυτή την υπόθεση για λόγους βιοποριστικούς και μόνο» αναφέρει ο δικηγόρος κ. Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση του 22χρονου. Όπως σημειώνει, «οι γονείς του δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα παρά μόνο τα χρήματα που εισφέρει ο ίδιος στην οικογένειά του. Μίλησε στην ανάκριση για όλα· αυτός δεν ήξερε τίποτε για τούρκους ενόπλους». Από τις περαιτέρω έρευνες προέκυψε πάντως, ότι ο Ντουζ Σάμπρι ήταν στην πραγματικότητα ο 55χρονος Χασάν Μπιμπέρ, ο οποίος είναι καταζητούμενος στην Τουρκία για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση, και ειδικότερα για την επίθεση, με ρίψη χειροβομβίδων, στα γραφεία του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αγκυρα τον Μάρτιο του 2013.

Εν τω μεταξύ, έχει προκύψει ότι ο 50χρονος εστιάτορας από το Παλαιό Φάληρο διατηρούσε επαφές και με έναν άλλο Τούρκο, ο οποίος διαμένει στην Ελλάδα και είναι και αυτός ιδιοκτήτης εστιατορίου στον Αγιο Δημήτριο. Ο 50χρονος είχε επαφές και με έναν έλληνα υπάλληλο του ίδιου εστιατορίου ο οποίος είχε καταδικαστεί παλαιότερα για υπόθεση ναρκωτικών. Παρ' όλα αυτά «ο πελάτης μου αρνείται τις κατηγορίες. Έχει έλθει προ 30 χρόνων στη χώρα μας και έχει λευκό ποινικό μητρώο» αντιτείνει η κυρία Στέλλα Μονιού, συνήγορος του κατηγορούμενου εστιάτορα από το Παλαιό Φάληρο. Ωστόσο, το κουβάρι της υπόθεσης μόλις άρχισε να ξετυλίγεται.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-8-3013 από directNEWS.gr πηγή: Το Βήμα


Τελευταίες Ειδήσεις