Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με βούλευμά του, που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο, παρέπεμψε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο...
τον αντιεξουσιαστή, Θεόδωρο Σίψα, ως φυσικό αυτουργό στον εμπρησμό της Marfin το Μάιο του 2010, που στοίχισε τη ζωή τριών υπαλλήλων μεταξύ των οποίων και μιας εγκύου.
Το βούλευμα, που έφερε στο φως η Realnews, δεν κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, ο οποίος κατά την απολογία του στον ανακριτή - είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών - είχε καταγγείλει «στήσιμο» από την πλευρά της αστυνομίας, προσκομίζοντας, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες που τον απεικονίζουν να συμμετέχει στην πορεία 15 λεπτά πριν από τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin.
Συγκεκριμένα, ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ήταν «Στοχοποιήθηκα γιατί ανήκω στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Δεν ήμουνα στον εμπρησμό της Marfin»,
Χαρακτηριστικά, οι δικαστές του συυμβουλίου απαντώντας στο επιχείρημα του κατηγορουμένου, αναφέρουν στο βούλευμά τους ότι το 2010 ο Θεόδωρος Σίψας στην ανακριτική του απολογία εμφάνισε φωτογραφίες στις οποίες ο δράστης που έκαψε τη Μαρφίν φορά διαφορετικά ρούχα από εκείνον και υποστήριξε πως ήταν στην Ομόνοια εκείνη την ώρα. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο «καθόσον εκ των ενόρκων καταθέσεων αστυνομικών οργάνων, αλλά και εκ της κοινής πείρας και λογικής, πρόσωπα που έχουν προαποφασίσει σε τέτοιου είδους συναθροίσεις να προβούν σε διακεκριμένες φθορές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας με κίνδυνο προσώπων και πραγμάτων, λαμβάνουν μέτρα προφυλάξεως κατά της συλλήψεως και της αναγνωρίσεώς τους, όπως η αλλαγή ενδυμάτων.»
Δράστης οργανωμένου σχεδίου με ανθρωποκτόνο πρόθεση αλλά... ελεύθερος
Παρόλα αυτά, όπως τουλάχιστον φαίνεται από το δημοσίευμα της εφημερίδας, το δικαστικό συμβούλιο δεν διατάσσει την προφυλάκιση ενός κατηγορουμένου, που κατά την κρίση των ίδιων των δικαστών συμμετείχε σε ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού της Marfin και του βιβλιοπωλείου "Ιανός", προκαλώντας με την απόφασή του αυτή εύλογα ερωτηματικά σε νομικούς κύκλους.
Το δικαστικό συμβούλιο, επίσης, με το ίδιο βούλευμα παραπέμπει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και τον αντιεξουσιαστή Παύλο Αντρέεβ, ως φυσικό αυτουργό της εμπρηστικής επίθεσης στο βιβλιοπωλείο "Ιανός".
Το βούλευμα, αναλυτικότερα, παραπέμπει σε δίκη τον Θεόδωρο Σίψα, προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα της "ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν απόπειρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του".
Παράλληλα, παραπέμπει και τον Παύλο Αντρέεβ, προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα της "απόπειρας ανθρωποκτονίας τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της εκρήξεως εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πρόσωπα και ανθρώπους, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του".
Σύμφωνα με την κρίση των δικαστών ο Θεόδωρος Σίψας βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, και ενήργησε μαζί με δύο ακόμα δράστες με ανθρωποκτόνο δόλο και πρόθεση, επισημαίνοντας:
«...ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ. 23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών αγνώστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου...και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σίψας εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό - βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της...»
Οι δικαστές θεωρούν ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος μαζί με τουυς άγνωστους συνεργούς τουείχε πρόθεση όχι μόνο να σκοτώσει τους τρεις αλλά και τους «ευρισκόμενους εντός του εν λόγω διώροφου κτιρίου» δηλαδή 24 άτομα. Το ότι δεν το πέτυχε, δεν οφείλεται, κρίνουν οι δικαστές, σε δική του βούληση αλλά σε εξωτερικά εμπόδια.
Σχεδιασμένες επιθέσεις σε Marfin και "Ιανό"
Κατά την κρίση του δικαστικού συμβουλίου οι επιθέσεις ήταν σχεδιασμένες βήμα βήμα και υπήρχε ολόκληρη ομάδα που εκτελούσε το σχέδιο εφοδιασμένη με ξύλα, ρόπαλα, βαριοπούλες και σακίδια ωμοπλάτης, ενώ συντονίστηκαν στο περίπου μέσο της Σταδίου, σε συνάντησή τους.
Στη συνέχεια έσπασε η ομάδα σε δύο κομμάτια, μία με τέσσερις δράστες οι οποίοι και επιτέθηκαν στον Ιανό και μία ακόμα αποτελούμενη από τρεις η οποία κινήθηκε κατά της Μαρφίν.
Οι δύο επιθέσεις, σύμφωνα με τους δικαστές, έγιναν βάση εκπονημένου σχεδίου που είχε σκοπό τη "«δια εκρήξεως και πυρκαγιάς, φθορά και παντελή αχρησία των ανωτέρω καταστημάτων, αλλά και το θάνατο των εντός αυτού ευρισκόμενων υπαλλήλων και ετέρων προσώπων.»
Οι δράστες, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, απάντησαν στις φωνές των υπαλλήλων της τράπεζας:
«Να καείτε μ...να να καείτε, σε τράπεζα δουλεύετε».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-10-2013 από directNEWS.gr