Logo

Κινδυνεύουν να ακυρωθούν δικαστικές αποφάσεις λόγω μη νόμιμης συγκρότησης των δικαστηρίων



 
 

dikiastikh aithousaΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Του Βασίλη Τζήμτσου

Πολλά εκατομμύρια ευρώ κινδυνεύει να χάσει το ελληνικό κράτος, ενώ μεγαλόσχημοι "μπαταχτσήδες" επιχειρηματίες θα γλιτώσουν...

τις συνέπειες του νόμου, χάρη στην… κινητικότητα που έχει επιβάλει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κίνδυνος ακύρωσης αποφάσεων φορολογικών και άλλων δικαστηρίων ελλοχεύει, αν οι δικηγόροι των μεγαλόσχημων και όχι μόνο επιχειρηματιών προσβάλουν τις δικαστικές αποφάσεις λόγω μη νόμιμης συγκρότησης των δικαστηρίων.

Αιτία της μη νόμιμης συγκρότησης είναι το γεγονός ότι διοικητικοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου (που έχουν μετακινηθεί από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου), εκτελούν εργασίες δικαστικών υπαλλήλων, αν και απαγορεύεται ρητά τόσο από νόμους όσο και από το Σύνταγμα.

Αυτό το γνωρίζουν οι δικηγόροι οι οποίοι δύνανται να προσφύγουν κατά φορολογικών και άλλων υποθέσεων πελατών τους και να αμνηστευτούν αυτοί, εφόσον ένα ακυρωτικό δικαστήριο κληθεί να λάβει απόφαση για τα αυτονόητα… Ότι άλλο πράγμα οι δικαστικοί υπάλληλοι και άλλο πράγμα οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Βάπτισαν διοικητικούς ως δικαστικούς υπαλλήλους κατά παράβαση του Συντάγματος!

Για να γίνουμε πιο σαφείς:

Το άρθρο 92 του Συντάγματος προβλέπει τη μονιμότητα των δικαστικών υπαλλήλων.

«Οι υπάλληλοι της γραμματείας όλων των δικαστηρίων και των Εισαγγελιών είναι μόνιμοι» αναφέρει ρητά το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Συνεπώς αντιβαίνει ευθέως στο Σύνταγμα η τοποθέτηση υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, όπως επιχειρεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέλνοντας εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους αορίστου χρόνου στα δικαστήρια της χώρας.

Εξάλλου, ομόφωνα το Β Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχει κρίνει ότι «η ανωτέρω προστασία και το σύστημα εποπτείας των δικαστικών υπαλλήλων, δεν προσιδιάζει με τους συνδεόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι, μη καλυπτόμενοι από την εγγύηση και προστασία της μονιμότητας δεν παρέχουν εχέγγυα πλήρους ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Συνεπώς, δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή απασχόληση σε έργα δικαστικών υπαλλήλων ατόμων που συνδέονται με το Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου».

Αλήθεια ποιο δικαστήριο θα κρίνει διαφορετικά, όταν το Σύνταγμα της χώρας αναφέρει ρητά ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι πρέπει να είναι μόνιμοι και όχι αορίστου χρόνου, όπως αυτοί που μετακινήθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα δικαστήρια της χώρας;

Δεν είναι διόλου τυχαίο πως ο ίδιος ο …μνημονιακός νομοθέτης στο νόμο περί κινητικότητας των κρατικών υπαλλήλων, εξαίρεσε ρητά τους δικαστικούς υπαλλήλους από την εφεδρεία και απογραφή σε σχέση με τους διοικητικούς δημοσίους υπαλλήλους…

Τα …ψιλά γράμματα

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, μετά από διετή δοκιμαστική περίοδο (εφόσον κριθεί κατάλληλος από το αρμόδιο Δικαστικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο) ο δικαστικός υπάλληλος μονιμοποιείται, ειδάλλως απολύεται.

Επίσης, τα Υπηρεσιακά Δικαστικά Συμβούλια αποφασίζουν για τις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών υπαλλήλων στους κόλπους των δικαστηρίων.

Αλήθεια οι διοικητικοί υπάλληλοι που μετακινήθηκαν στα δικαστήρια και είναι αορίστου χρόνου, θα υπάγονται στα δικαστικά υπηρεσιακά συμβούλια; Ποιος θα τους κρίνει;

Αν ισχύει ο Κώδικας, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να απολυθούν σε δύο χρόνια…

Τους το είπαν αυτό όταν τους έκαναν μετάταξη στα δικαστήρια;

Συμμετέχουν παράνομα στη σύνθεση δικαστηρίων;

Και όμως παρά τα παραπάνω, οι διοικήσεις δικαστηρίων χρησιμοποιούν αυτούς τους διοικητικούς υπαλλήλους σε θέσεις δικαστικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τον Κώδικα του Οργανισμού των Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, οι γραμματείς μετέχουν στη σύνθεση των δικαστηρίων.

Η συμμετοχή τους στη σύνθεση είναι προϋπόθεση για τη νόμιμη συγκρότηση του δικαστηρίου.

Συντάσσουν με ευθύνη δική τους και του δικαστή που διευθύνει τη συζήτηση, τα πρακτικά και όλα εν γένει τα έγγραφα για την πιστοποίηση δικαστικών ενεργειών, εκδίδουν τα απόγραφα, τα αντίγραφα, τα πιστοποιητικά, τα αποσπάσματα κλπ.

Αν παράνομα και αντισυνταγματικά έχουν τοποθετηθεί διοικητικοί υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στα δικαστήρια, καλύπτοντας κενές θέσεις μόνιμων δικαστικών υπαλλήλων, τότε τίθεται εύλογα το ερώτημα κατά πόσο είναι σύννομες δικαστικές αποφάσεις και ενέργειες αυτών των υπαλλήλων…

Εν αντιθέσει με τους δικαστικούς υπαλλήλους, οι υπάλληλοι αυτοί δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής στα δημόσια έγγραφα (πχ πιστοποιητικό περί μη άσκησης ένδικων μέσων, πιστοποιητικό αποποίησης κληρονομίας) και συμμετοχής στη σύνθεση του δικαστηρίου.

Το ερώτημα είναι εύλογο: Ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακυρωθούν δικαστικές αποφάσεις και πράξεις λόγω της συμμετοχής των αορίστου χρόνου διοικητικών υπαλλήλων;

Την απάντηση δίνουν οι ίδιοι οι δικαστικοί υπάλληλοι και ειδικότερα ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά που έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά την τοποθέτηση υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε θέσεις μονίμων δικαστικών υπαλλήλων.

Στην αίτηση ακύρωσης, που έχει στην κατοχή του το directnews.gr, η διοίκηση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά αναφέρει σχετικά:

«Η τοποθέτηση υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε θέσεις δικαστικών υπαλλήλων είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Πλέον αυτού σε περίπτωση που τοποθετηθούν στα δικαστήρια, οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα έχουν καν δικαίωμα υπογραφής στα δημόσια έγγραφα, με αποτέλεσμα η τοποθέτηση τους να αποβαίνει σε βάρος της δήθεν σκοπούμενης επιτάχυνσης στην απονομή της Δικαιοσύνης και στη λειτουργία των δικαστηρίων, διότι θα υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι θα καταλαμβάνουν θέση στα δικαστήρια και παραδόξως δεν θα μπορούν να τελέσουν τα καθήκοντα του δικαστικού υπαλλήλου».

Το αν σύννομα ή παράνομα έχουν καταληφθεί θέσεις δικαστικών υπαλλήλων από διοικητικούς, θα αποφασίσει το ΣτΕ στη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης που έχει προσδιοριστεί για το Δεκέμβριο.

Η υπόθεση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να …τινάξει στον αέρα το σχεδιασμό του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κινητικότητα και ενδεχομένως μετέπειτα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Ιδωμεν…

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-11-2013 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις