Logo

Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος Φιλιππίδη και Κοντομηνά για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου



 
 

taxydromiko tamieuthrio 8-1-2013Εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πρώην διοικητή του ΤΤ Άγγελου Φιλιππίδη, των επιχειρηματιών Δημήτρη Κοντομηνά...

Κυριάκου Γριβέα,και Αναστασίας Βάτσικα, καθώς και άλλων στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχουν εκδοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενήργησαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς διαφθοράς, Ελένη Ράικου και Πόπη Παπανδρέου για το σκάνδαλο των «ύποπτων» δανείων που χορήγησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε επιχειρηματίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα εντάλματα έχουν εκδοθεί από τον ανακριτή Γ. Ανδρεάδη, που ανέλαβε την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και ο αριθμός τους ανέρχεται στα επτά.

Σε ιδιωτική κλινική  ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Την εκτέλεση των ενταλμάτων έχει αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε αρχικά στη σύλληψη του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Μάριου Βαρότση.

Στη συνέχεια συνελήφθη και ο ιδιοκτήτης του Alpha, Δ. Κοντομηνάς, ο οποίος λίγες ώρες πριν την εκτέλεση του σχετικού εντάλματος είχε εισαχθεί σε μεγάλη ιδιωτική κλινική επικαλούμενος λόγους υγείας. Ωστόσο, αστυνομικοί μετέβησαν στην ιδιωτική κλινική, συνοδευόμενοι από εισαγγελέα για να εκτέλεσουν το ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα, μάλιστα, με αστυνομικές πηγές, ο Δ. Κοντομηνάς εξετάστηκε από ιατροδικαστή ο οποίος ζήτησε τη μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο. Κύκλοι πάντως του επιχειρηματία διέψευδαν την επίσκεψη ιατροδικαστή.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στην υπόθεση κατηγορούνται συνολικά είκοσι άτομα, τα οποία με βάση πόρισμα της Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), εμπλέκονται σε "πάρτι" διαφθοράς που είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με δάνεια που δόθηκαν σε «ημέτερους» με χαριστικούς όρους και επισφαλείς συμβάσεις.

Τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν αφορούν τα κακουργήματα της απιστίας, της συνέργειας σε απιστία και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Εμπλεκόμενοι στην ίδια υπόθεση είναι, επίσης, ο πρώην διοικητής του ΤΤ Κλέων Παπαδόπουλος (διαδέχτηκε τον Φιλιππίδη), ο διευθύνων σύμβουλος, Κ. Σιγανός και άλλα τραπεζικά στελέχη, καθώς και ο ήδη προφυλακισμένος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.  Η εμπλοκή του τελευταίου στη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ το οποίο έλαβε για την εταιρία Alapis και το οποίο φέρεται να  κατέληξε σε εξωχώρια εταιρία συμφερόντων του.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την εισαγγελική έρευνα, η ζημιά από τις επισφαλείς δανειοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανέρχεται στο ποσό των 500.000.000 ευρώ.

Οι εισαγγελείς διερεύνησαν τις περιπτώσεις ακάλυπτων και χωρίς εξασφαλίσεις δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που δόθηκαν από το 2006 έως το 2011 συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ, καθώς και των χαριστικών δανείων άνω των 300.000.000 ευρώ που περιλαμβάνονται στην υπόθεση Καρούζου και αφορούν περισσότερες από δέκα τράπεζες. 

Ανεπίδεκτα εισπράξεως

Στα πορίσματα της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και των Ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, στα οποία βασίστηκε η εισαγγελική έρευνα, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων, τις οποίες το ΤΤ σύναψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία «C and C International Ανώνυμος Εταιρεία, Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών», συμφερόντων του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του, Αναστασίας Βάτσικα.

Εκτός από τα δάνεια των 17 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», όπως επισημαίνεται στα δύο πορίσματα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται ότι χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ!

Η δίωξη

Η δίωξη που ασκήθηκε κατά συνολικά 25 προσώπων αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση, άμεσης συνέργειας σε απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση. Το τελευταίο αδίκημα αφορά κυρίως υπαλλήλους της τράπεζας, καθώς από στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι από τα χρήματα των δανείων έλαβαν ποσά σε λογαριασμούς τους.

Σκέλος της κατηγορίας της απάτης -από την οποία προσδιορίζεται ζημιά, στο εισαγγελικό πόρισμα, ύψους 125 εκατ. ευρώ- αφορά την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών που έγινε σε συνεργασία του ΤΤ με τον Δ. Κοντομηνά.

 Δήλωση κύκλων Κοντομηνά

Κύκλοι του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, το όνομα του οποίου εμφανίζεται να εμπλέκεται στην υπόθεση του ΤΤ και να είναι μεταξύ εκείνων για τους οποίους έχει εκδοθεί ένταλμα, είπαν στο «vima.gr»: «Ο πρόεδρος του Alpha δεν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση. Δεν έχει λόγο να ανησυχεί  και θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Tο δάνειο έχει ληφθεί σύμφωνα με τις τραπεζική πρακτική και νομιμότητα και δεν υπάρχει παρανομία. Το δάνειο εξυπηρετείται και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί είναι προσωπικές και υπερβαίνουν το ύψος του δανείου. Μόλις λάβει γνώση του κατηγορητηρίου θα υπάρξει κανονική ανακοίνωση».

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-1-2014 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Πώς έκαναν φτερά δάνεια 104 εκατ. από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


Τελευταίες Ειδήσεις