Logo

Αντιδράσεις για την καταδίκη του «Γέροντα Παστίτσιου»



 
 

pastitsios 17-1-2014Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου να καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με...

αναστολή τον Φίλιππο Λοΐζο  που διατηρεί σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) με την ονομασία «Γέροντας Παστίτσιος», κρίνοντάς τον ένοχο για το αδίκημα της για καθύβρισης θρησκεύματος

Η υπόθεση απασχόλησε τη δικαιοσύνη μετά από ερώτηση που είχε υποβάλει στη Βουλή ο προφυλακισμένος πλέον- βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς τον Σεπτέμβριο του 2012, θεωρώντας ότι η σελίδα ειρωνεύεται και υβρίζει τον Γέροντα Παΐσιο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης χαρακτήρισε «ατυχή» την κρίση των δικαστών, επισημαίνοντας ότι η επίμαχη σελίδα είναι σατιρική. Τόνισε, μάλιστα, ότι το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε ο εντολέας του ουσιαστικά δεν στοιχειοθετείται με τους όρους που απαιτεί η σχετική διάταξη.

Δημήτρης Παπαδημούλης: Άδικη η καταδίκη του "γέροντα Παστίτσιου"

«Άδικη» χαρακτήρισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης την απόφαση,  γράφοντας στο Twitter  τα εξής:

«Η καταδίκη του "γέροντα Παστίτσιου" σε 10μηνη φυλάκιση, μετά από ερώτηση του ΧΑυγίτη Παππά, είναι άδικη. Ελπίζω το Εφετείο να τον αθωώσει...», έγραψε στο Twitter ο κ. Παπαδημούλης.

«Στο μεσαίωνα ολοταχώς» οδηγεί η καταδίκη του «Γέροντα Παστίτσιου»

Για «θεσμική και ιδεολογική οπισθοδρόμηση που δεν φαίνεται να έχει τέλος» κάνει λόγο η η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με αφορμή την πρωτόδικη καταδίκη του δημιουργού της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Γέρων Παστίτσιος».

Ο αρχαιότερος μη κυβερνητικός φορέας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, που «επέζησε» της απαγόρευσης λειτουργίας της από τον Ιωάννη Μεταξά και την χούντα των συνταγματαρχών, τονίζει ότι «ενώ τα στελέχη της Χρυσής Αυγής οδεύουν με βαρύτατες κατηγορίες στη φυλακή, οι κινητοποιήσεις και οι συμμαχίες της ήδη πιάνουν τόπο καθώς οι ιδεολογικές της επιλογές έχουν διαχυθεί σε θεσμούς που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αναλυτικότερα στη σχετική ανακοίνωσή της η ΕΕΔΑ, επισημαίνει:

«Παρά τη χαμηλή της θέση στις επικοινωνιακές προτεραιότητες της συγκυρίας, η σημερινή καταδίκη του δημιουργού της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης "Γέρων Παστίτσιος" αποκτά εμβληματικό εκτόπισμα.

Η πρώτη, μετά από δεκαετίες, αναβίωση της διάταξης που ποινικοποιεί την "καθύβριση θρησκεύματος" εγγράφεται στην πρόσφατη σειρά φαινομένων παλινόρθωσης των πιο σκοτεινών σελίδων της ιστορίας των δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Ενώ τα στελέχη της Χρυσής Αυγής οδεύουν με βαρύτατες κατηγορίες στη φυλακή, οι κινητοποιήσεις και οι συμμαχίες της ήδη πιάνουν τόπο καθώς οι ιδεολογικές της επιλογές έχουν διαχυθεί σε θεσμούς που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Θυμίζουμε πως η αστυνομική κινητοποίηση που οδήγησε στη σύλληψη του δημιουργού της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε από επερώτηση του προφυλακισθέντα ως υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης το Σεπτέμβριο 2013.

Έχοντας αγωνιστεί σε ανύποπτο χρόνο για την ελευθερία του λόγου και της τέχνης καθώς και για τον απεγκλωβισμό του κράτους και του δικαίου από το βραχνά της θεοκρατίας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διακατέχεται όχι πια από απλή ανησυχία, αλλά δυστυχώς από βεβαιότητα για μια θεσμική και ιδεολογική οπισθοδρόμηση που δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Ας αναλογιστούν τις συνέπειες της αδράνειάς τους όσοι νόμιζαν πως οι παρωχημένοι νόμοι δεν χρειάζεται να καταργηθούν αφού δήθεν έχουν απενεργοποιηθεί στην πράξη. Ας αναλογιστούν τις συνέπειες της αφέλειάς τους όσοι εμπιστεύονται στη διακριτική εξουσία της ελληνικής δικαιοσύνης, ως έχει, αποκλειστικές αρμοδιότητες για την ανάταξη της πολιτείας και την προκοπή της κοινωνίας.

Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι η ελευθερία του λόγου, θεμελιώδης πυλώνας της κοινωνικής συμβίωσης σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, τελεί υπό αμφισβήτηση όχι μόνο από τους καταστατικούς εχθρούς της δημοκρατίας αλλά από τους πολιτειακά εντεταλμένους προστάτες της».

Δράση: Πλήγμα για την ελευθερία έκφρασης 

Η Δράση σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η  καταδίκη σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή για τη σατιρική ιστοσελίδα του «γέροντα παστίτσιου» αποτελεί πλήγμα για την ελευθερία έκφρασης στη χώρα μας

Όπως αναφέρει, ακόμα και αν δεχτούμε ότι σατιρίζεται ο μοναχός Παΐσιος -πράγμα που αρνείται ο κατηγορούμενος- αυτό δεν συνεπάγεται με κανένα τρόπο «καθύβριση θρησκευμάτων», πολλώ δε μάλλον, από τη στιγμή που η σελίδα στρεφόταν ευθέως κατά των φαινομένων ακραίας εκμετάλλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος.

«Καταδίκες σαν αυτήν δεν προστατεύουν τα θεία, αντίθετα, απαξιώνουν τη δικαιοσύνη στη συνείδηση των πολιτών» δήλωσε ο τομεάρχης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Δράσης Διονύσης Γουσέτης, εκφράζοντας την ελπίδα να ανατραπεί η καταδίκη στην έφεση που ήδη ασκήθηκε.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-1-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις